Voornemen wijziging omgevingsplan Haarlemmermeer

De gemeente Haarlemmermeer bereidt een wijziging van het omgevingsplan voor.

Locatie en doel

De wijziging gaat over het gehele grondgebied van de gemeente Haarlemmermeer. De wijziging regelt welke bouwwerken ruimtelijk al vergunningvrij zijn en blijven na de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Op dit moment zijn die bouwwerken geregeld in het besluit Aanwijzing vergunningsvrije bouwwerken maart 2022 (https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR675073/1). Die beleidsregels vervallen door de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

Daarnaast worden enkele andere bouwwerken onder bepaalde voorwaarden ruimtelijk vergunningsvrij. Op dit moment zijn die bouwwerken geregeld in de beleidsregels Afwijking bestemmingsplan 2021 (https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR660347/1).

Waar gaat de voorgenomen wijziging over?

Met de voorgenomen wijziging blijven bijbehorende bouwwerken in het achtererfgebied, dakkapellen aan de voorzijde, erf- of perceelafscheidingen voor de voorgevel, verbinden van bijbehorende bouwwerken voor de voorgevel met een woning, het veranderen, of nieuw plaatsen van kozijnen of gevelpanelen, en erkers in het voorerfgebied, onder voorwaarden ook ruimtelijk vergunningsvrij onder de Omgevingswet zoals dat voor inwerkingtreding van de Omgevingswet het geval was op grond van het besluit Aanwijzing vergunningsvrije bouwwerken maart 2022. Daarnaast worden kelders, dakterrassen en steigers onder bepaalde voorwaarden ruimtelijk vergunningsvrij. De voorwaarden waaronder deze bouwwerken vergunningsvrij worden, zijn hetzelfde als waaronder op dit moment nog omgevingsvergunningen op grond van Afwijking bestemmingsplan 2021, kunnen worden verleend. Dakterrassen worden onder bepaalde voorwaarden alleen vergunningsvrij als deze in het achtererfgebied worden gebouwd.

Tot slot wordt nog enkele vergunningsplichten opgenomen. Dat is voor het exploiteren van een bed & breakfast. En voor het bouwen van enkele bouwwerken, zoals erkers en verbindende bouwwerken, die niet vergunningvrij zijn, maar wel identiek zijn aan een eerder vergund bouwwerk in een identiek woontype gelegen binnen dezelfde aaneengesloten bebouwing, en om dakopbouwen. Deze bouwwerken moeten ook voldoen aan redelijke eisen van welstand.

Participatie

Wanneer het ontwerp van de wijziging omgevingsplan bekend wordt gemaakt kan eenieder op de wijziging reageren. Aangezien de wijziging van het omgevingsplan gaat over het overzetten van bestaande regelgeving wordt u bij wijze van participatie geïnformeerd over de voorgenomen wijzigingen.

De procedure

Er liggen nog geen stukken ter inzage. Er kunnen hierover nog geen zienswijzen worden ingediend. Er wordt geen onafhankelijke instantie om advies gevraagd over dit voornemen.Later wordt bekendgemaakt wanneer en hoe u op de wijziging van het omgevingsplan kunt reageren, en wanneer u stukken kunt inzien. Dat staat dan in het Gemeenteblad op www.officielebekendmakingen.nl

Juridische achtergrond

Dit is een kennisgeving op basis van artikel 16.29 van de Omgevingswet en 10.2, eerste lid Omgevingsbesluit.

 

Naar boven