Kennisgeving terinzagelegging van de voorkeursrechtbeschikking ex artikel 9.1 lid 2 Omgevingswet, voor 9 percelen nabij de hoek Bredaseweg / Regenboogstraat, gemeente Tilburg

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tilburg geeft op grond van artikel 16.32b Omgevingswet kennis van de terinzagelegging van het besluit van het college d.d. 15 oktober 2024 tot het vestigen van een voorkeursrecht (de voorkeursrechtbeschikking) als bedoeld in artikel 9.1 lid 2 van de Omgevingswet.

Korte omschrijving van de voorkeursrechtbeschikking.

Ligging - locatie .

De voorkeursrechtbeschikking heeft betrekking op een negental onroerende zaken aan de hoek Bredaseweg/Regenboogstraat te Tilburg, nabij de watertoren ter plaatse. Een exacte weergave van de percelen is te vinden op de grondtekening (bijlage 1) en de percelenlijst (bijlage 2) die als bijlagen bij de voorkeursrechtbeschikking behoren.

Voorgenomen functie.

Een voorkeursrecht kan worden gevestigd voor een toekomstige nieuwe functie op de locatie die afwijkt van het bestaande gebruik. De aan deze locatie toegedachte functie is: woningbouw en commerciële en/of maatschappelijke voorzieningen en/aanverwante voorzieningen (inclusief groen). Het huidige feitelijke gebruik wijkt af van de toegedachte functie.

Gevolgen vestiging voorkeursrecht .

De voorkeursrechtbeschikking houdt kort gezegd in dat eigenaren van de aangewezen percelen en houders van een zakelijk genotsrecht daarop, als en zodra zij die percelen of hun rechten wensen te vervreemden, deze eerst aan de gemeente Tilburg te koop moeten aanbieden.

Inwerkingtreding .

De voorkeursrechtbeschikking treedt in werking op het tijdstip van inschrijving daarvan in de openbare registers van het Kadaster.

Looptijd/duur van het voorkeursrecht.

De voorkeursrechtbeschikking geldt voor een periode van 3 maanden, te rekenen vanaf de dag van inwerkingtreding van de voorkeursrechtbeschikking.

Het besluit van het college bevat tevens een voorstel aan de raad van de gemeente Tilburg tot het nemen van een opvolgende voorkeursrechtbeschikking door de raad op grond van het bepaalde in artikel 9.1 lid 1 sub c van de Omgevingswet. Als de raad dat besluit neemt, wordt de periode van 3 maanden automatisch verlengd met 3 jaren.

Bekendmaking van de voorkeursrechtbeschikking aan belanghebbenden.

Op grond van artikel 3:41 van de Algemene wet bestuursrecht wordt de voorkeursrechtbeschikking bekendgemaakt door toezending van een brief met de daarbij gevoegde voorkeursrechtbeschikking aan de betrokken belanghebbenden. Belanghebbenden zijn de eigenaren van alsmede de rechthebbenden op de onroerende zaak die in hun mogelijkheden worden beperkt door het voorkeursrecht. Het gaat dan om de eigenaren en houders van beperkte rechten die op de percelenlijst zijn vermeld.

De bekendmaking aan de belanghebbenden is verzonden op 21 oktober 2024.

Terinzagelegging.

De voorkeursrechtbeschikking en de bijbehorende grondtekening en percelenlijst zijn digitaal raadpleegbaar via “Bekijk documenten” in de linker kolom van deze kennisgeving.

Tevens ligt de voorkeursrechtbeschikking van het college samen met de bijlagen gerekend vanaf deze kennisgeving gedurende zes weken voor eenieder ter inzage bij de publieksbalie op het stadskantoor, bezoekadres Stadhuisplein 130 te Tilburg, openingstijden maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

De documenten kunt u alleen inzien op afspraak. Voor het maken van een afspraak kan contact worden opgenomen via het telefoonnummer 14013

Bezwaar maken door belanghebbenden tegen de voorkeursrechtbeschikking.

Belanghebbenden zijn: de op de percelenlijst vermelde eigenaren en rechthebbenden die in hun vervreemdingsmogelijkheden worden beperkt door het voorkeursrecht.

Desgewenst kunnen belanghebbenden ingevolge de Algemene wet bestuursrecht bezwaar maken tegen de voorkeursrechtbeschikking d.d. 15 oktober 2024 van het college.

De bezwaartermijn is zes weken, gerekend vanaf de dag na de verzending van de hierboven genoemde bekendmaking, dus lopende van 22 oktober 2024 tot en met 3 december 2024. Het schriftelijke bezwaarschrift kan per post worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Tilburg, postbus 90155, 5000 LH Tilburg. Een bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste: de naam en adres van de indiener, de dagtekening, de vermelding van het besluit waartegen het is gericht, en de gronden van het bezwaar.

Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van de voorkeursrechtbeschikking niet. Met andere woorden, de gevolgen van het besluit worden daardoor niet gepauzeerd. Een belanghebbende die bezwaar heeft ingediend en een spoedeisend belang heeft, kan aan de voorzieningenrechter vragen om de voorkeursrechtbeschikking te schorsen (voorlopige voorziening). Het adres is: Rechtbank Zeeland-West-Brabant, team bestuursrecht, postbus 90006, 4800 PA Breda.

Indienen zienswijze door belanghebbenden m.b.t. het ontwerp-raadsbesluit.

Hierboven onder “looptijd/duur van het voorkeursrecht” is vermeld dat het collegebesluit tevens een voorstel aan de gemeenteraad bevat tot het nemen van een opvolgende voorkeursrechtbeschikking, in aansluiting op de voorkeursrechtbeschikking van het college. In het kader van een zorgvuldige voorbereiding van de door de gemeenteraad te nemen voorkeursrechtbeschikking kunnen de voormelde belanghebbenden, gedurende 14 dagen gerekend vanaf de bovengenoemde bekendmaking, dus tot en met dinsdag 5 november 2024, hun zienswijze naar voren brengen met betrekking tot het ontwerp van het raadsbesluit. De belanghebbenden zijn daartoe uitgenodigd in de voormelde bekendmaking. Daarbij ontvangen zij tevens het betreffende raadsvoorstel en ontwerp-raadsbesluit.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Tilburg

Naar boven