Gemeenteblad van Bergen (L)
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Bergen (L) | Gemeenteblad 2024, 443917 | beleidsregel |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Bergen (L) | Gemeenteblad 2024, 443917 | beleidsregel |
Vlagprotocol Gemeente Bergen L
Een vlag is een symbool van geschiedenis, verbinding, trots en respect. Een vlag kan bij gebeurtenissen die veel teweegbrengen of hebben gebracht een middel zijn om daar extra aandacht aan te geven. Het vaststellen van een protocol voor het respectvol omgaan met vlaggen is essentieel om een gevoel van verbondenheid te bevorderen. Daarnaast helpt het bij het eenduidig beantwoorden van vragen van inwoners en externen over bepaalde keuzes die gemaakt worden. In dit vlagprotocol is vastgelegd welke vlaggen er zijn in gemeente Bergen L. Ook is vastgelegd op welke dagen er wordt gevlagd bij het gemeentehuis, welke vlag wordt uitgestoken, aan welke vlaggenmast, wie daartoe besluit en wie het uitvoert. Daarbij zijn nationale en internationale afspraken het uitgangspunt.
De Nederlandse vlag is het symbool van de eenheid en onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. De vlag behoort overal waar zij op het Nederlands grondgebied wordt ontplooid de ereplaats te hebben.
Voor het uitsteken van de Nederlandse vlag vanaf rijksgebouwen geldt een algemene vlaginstructie, die door de minister-president wordt uitgevaardigd. De instructie werd in 1981 vastgesteld en laatstelijk gewijzigd in 2009 naar aanleiding van de viering van Veteranendag.
De instructie geldt voor het uitsteken van de vlag van de gebouwen van de Rijksoverheid; de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verzoekt provincies, gemeenten en andere overheden zich bij deze vlaginstructie aan te sluiten. De instructie maakt een onderscheid tussen ‘uitgebreid vlaggen (UV)’ - vanaf alle rijksgebouwen - en ‘beperkt vlaggen (BV)’ - alleen vanaf de hoofdgebouwen. Voor particulieren, instellingen en bedrijven bestaat er geen vlaginstructie, maar hen wordt verzocht de vlaginstructie voor rijksgebouwen te volgen.
Vlaginstructie Nederlandse vlag
De vlag behoort niet tussen zonsondergang en zonsopgang te worden gehesen of gehesen te blijven. Het hijsen van de vlag vindt uiterlijk om 09.00 uur plaats, op zondagen en algemeen erkende christelijke feestdagen om 09.30 uur. Uitzondering hierop: als de vlag zodanig verlicht wordt dat de kleuren duidelijk te onderscheiden zijn, kan de vlag ‘s nachts gehesen blijven. Het uitsteken van de vlag gebeurt in principe op onderstaande dagen. Als deze dag op een zondag of op een algemeen erkende christelijke feestdag valt, dan geldt de datum tussen haakjes.
Op Koningsdag en de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje wordt de vlag uitgestoken met oranje wimpel (BV). Bij alle andere gelegenheden hangt de vlag zonder oranje wimpel uit (UV).
De gemeente Bergen L kent twee eigen vlaggen: de vlag met daarop het logo van de gemeente en de gemeentevlag.
De vlag van Bergen werd op 14 oktober 1969 per raadsbesluit door de gemeenteraad van de gemeente Bergen vastgesteld. De vlag is gebaseerd op de kleuren van het gemeentewapen. De vlag is opgedeeld in vijf horizontale banen in de kleuren geel, blauw en rood ofwel azuur, goud en keel. Omdat deze kleuren zowel in het oude gemeentewapen voorkwamen als in het nieuwe gemeentewapen van 2016 is er destijds voor gekozen om de vlag ongewijzigd te laten. De Hoge Raad van Adel houdt een register bij van alle Nederlandse overheidsvlaggen.
De logovlag is, zoals de naam al zegt, niet meer of minder dan het gemeenlijk logo op een vlag. Deze vlag is niet apart ontworpen maar volgt uit de huisstijl. Hoewel de vlag geen officiële functie heeft wordt ze veel vaker dan de gemeentevlag gebruikt.
Gemeente Bergen L beschikt over enkele exemplaren van de provinciale vlag en de Europese vlag. Ook beschikken we over de landen vlaggen van het Verenigd Koninkrijk, Oekraïne en Polen, allen in de maat 3 m x 1,60 m.
Bepaalde maatschappelijke thema’s hebben een eigen, voor het publiek herkenbaar ‘symbolische’ vlag, zoals de Regenboogvlag of de Dementievriendelijke gemeente vlag.
Wanneer hangen we de vlag uit?
Bij het gemeentehuis in Bergen L wordt standaard gebruik gemaakt van drie vlaggenmasten.
Naast de vlaggenmasten bij het gemeentehuis wordt op 4 en 5 mei de Nederlandse vlag gehangen in de vlaggenmast bij het Monument der Gevallenen op De Hamert in Wellerlooi.
Nederlandse vlag en gemeentevlag
Bij het gemeentehuis in Bergen L hangt standaard de gemeentelijke logovlag in de onverlichte vlaggenmasten. Als de vlaggenmasten verlicht worden dan kan ervoor gekozen worden om standaard de Nederlandse vlag, de gemeentevlag en een overige vlag te hangen. Wanneer de vlaginstructie van de rijksoverheid dit bepaalt wordt de Nederlandse vlag (al dan niet met wimpel) gehangen.
Bij officiële bezoeken, zoals een officieel bezoek van de Commissaris van Koning, hangt de gemeente Bergen L de provinciale vlag uit voor het gemeentehuis. Bij bezoek van andere hoogwaardigheidsbekleders kan, afhankelijk van de delegatie, een eigen afweging gemaakt worden. Symbolische vlaggen zoals bijvoorbeeld de vlag Dementievriendelijke gemeente kunnen worden uitgehangen bij gelegenheden, zoals in de Week van de Dementie. Het college van B&W neemt hierover een besluit.
Het hijsen van meerdere vlaggen
Als twee of meer vlaggen worden gehesen, moeten deze even groot zijn en op gelijke hoogte hangen. Bij twee vlaggen is de ereplaats links, gezien vanuit publiekszijde*. Komen de provinciale vlag en de gemeentelijke vlag naast de Nederlandse vlag? Dan is de opstelling gezien vanuit publiekszijde: Nederlandse vlag links, provinciale vlag midden, gemeentevlag rechts. Worden er vlaggen van andere landen gehesen? Dan bepaalt de eerste letter van de landnamen in de Franse taal de volgorde. Als er slechts één vlag gehesen wordt terwijl er meer dan twee vlaggenmasten zijn wordt de vlag gehesen in de middelste mast. Dit geldt alleen wanneer de overige masten leeg blijven.
*Met de rug naar het gebouw, kijkend naar het publiek, is de volgorde andersom en is de ereplaats rechts.
Bij bijzondere gebeurtenissen in het Koninklijk Huis, zoals een geboorte, huwelijk of overlijden, kan de minister-president een speciale vlaginstructie geven. Dit kan de minister-president ook doen bij een bijzondere gelegenheid, bijvoorbeeld om slachtoffers te herdenken van een (inter)nationale ramp. Gemeente Bergen L vlagt bij bijzondere gebeurtenissen in het Koninklijk Huis en (inter)nationale rampen conform de vlaginstructie van de minister-president. Dit geldt ook in relatie tot geo politieke conflicten en hieraan verbonden adhesiebetuigingen.
Als gemeente Bergen L in het licht van bovenstaande op eigen gelegenheid een adhesiebetuiging wil uitbrengen dan gebeurt dit met het halfstok hangen van de gemeentevlag gedurende een periode van maximaal 7 dagen. Via de communicatiekanalen van gemeente Bergen L wordt in deze gevallen in nadere achtergrondinformatie voorzien.
Het rouwprotocol van gemeente Bergen L vraagt om een vlagmoment. Bij het overlijden van een burgemeester, wethouder en raadslid in functie wordt de gemeentevlag op de dag van de uitvaart halfstok gehangen. In uitzonderlijke gevallen kan er op andere momenten dan hierboven genoemd gevlagd worden, bijvoorbeeld bij een overlijden van een bestuurder van een andere gemeente. Het college van B&W neemt hierover een besluit. Via de communicatiekanalen van gemeente Bergen L wordt in deze gevallen in nadere achtergrondinformatie voorzien.
Vaststellen en wijzigen vlagprotocol
Het vlagprotocol wordt vastgesteld door B&W na afstemming vooraf in de Presidiumvergadering. Het besluit van het Presidium van 19 oktober 2023 om de door de raad aangeschafte Oekraïense vlag te laten hangen blijft ongewijzigd van kracht tenzij het Presidium anders beslist. In gevallen waar dit protocol niet voorziet of bij onvoorziene omstandigheden beslist het college van B&W.
Binnen de gemeente Bergen L is de afdeling Staf verantwoordelijk voor het beleid van het vlaggenprotocol. De bodes en de buitendienst zijn verantwoordelijk voor het beheer van de vlaggen en voor de uitvoering van dit vlagprotocol. Het bestuurssecretariaat geeft de data voor uitvoering van het rouwprotocol door.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-443917.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.