Verordening tot wijziging van de Verordening Commissies van College en Burgemeester (1e wijzigingsverordening)

De raad van de gemeente Meierijstad,

Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 27 september 2022,

Gelet op de artikelen 84, 85, 96, 108 en 149 van de Gemeentewet, het artikel 3.4.2 van het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers en de artikelen 17.7 en 17.9 van de Omgevingswet,

Besluit raad:

de navolgende Verordening tot wijziging van de Verordening commissies van college en burgemeester (1e wijzigingsverordening) vast te stellen:

VERORDENING TOT WIJZIGING VAN DE VERORDENING COMMISSIES VAN COLLEGE EN BURGEMEESTER (1E WIJZIGINGSVERORDENING)

I. Adviescommissie omgevingskwaliteit Meierijstad

  • a.

    In de kop van artikel 2 wordt ‘Monumentencommissie’ vervangen door ‘Adviescommissie omgevingskwaliteit Meierijstad’.

  • b.

    In artikel 2 lid 1 wordt ‘monumentencommissie’ vervangen door ‘adviescommissie omgevingskwaliteit Meierijstad’.

  • c.

    In artikel 2 lid 2 wordt ‘monumentencommissie’ vervangen door ‘adviescommissie omgevingskwaliteit Meierijstad’.

  • d.

    Aan artikel 2 wordt een lid 3 toegevoegd dat luidt: ‘Als de adviescommissie omgevingskwaliteit Meierijstad één van haar leden als secretaris heeft benoemd, ontvangt in afwijking van lid 2 ook die secretaris een presentiegeld van € 295,00.’

  • e.

    Aan artikel 2 wordt een lid 4 toegevoegd dat luidt: ‘In afwijking van de leden 1, 2 en 3 wordt de deelname aan de adviescommissie omgevingskwaliteit Meierijstad vergoed volgens het betreffende bestuurlijke convenant of de privaatrechtelijke overeenkomst ingeval de gemeente de betreffende adviestaak voor de fysieke leefomgeving heeft opgedragen aan een gemeenschappelijke regeling of andere instelling.’

II. Commissie naamgeving en nummering

  • a.

    In artikel 3 lid 1 wordt ‘maximumvergoeding van Tabel IV bij het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden’ vervangen door ‘vergoeding volgens de tabel van artikel 3.4.1 lid 1 Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers’.

  • b.

    In artikel 3 lid 2 wordt ‘maximumvergoeding van Tabel IV bij het Rechtspositiebesluit raads- en commissieleden’ vervangen door ‘ vergoeding volgens de tabel van artikel 3.4.1 lid 1 Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers’.

Aldus besloten in zijn openbare vergadering van 3 november 2022

De raad voornoemd,

De griffier,

A.F.J. Franken

De voorzitter,

ir. C.H.C. van Rooij

Artikelsgewijze toelichting

1e Wijzigingsverordening commissies van college en burgemeester

I, onder d:

Momenteel wordt het werk van de welstandscommissie verricht vanuit de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant met ondersteuning door een ambtelijk secretaris in de organisatie van Meierijstad. Het werk van de monumentencommissie wordt verricht door haar individuele leden met ondersteuning door een ambtelijk secretaris in de organisatie van Meierijstad. Voor de Adviescommissie omgevingskwaliteit Meierijstad is voorzien dat de gemeentelijke organisatie een ambtelijk secretaris ter beschikking blijft stellen. Maar de mogelijkheid wordt gecreëerd dat de nieuwe commissie ervoor kiest, na overleg met haar ambtelijk secretaris, om in eigen midden meer van het schriftelijke, inhoudelijke werk te verrichten. Denk aan het uitschrijven van commissieadviezen. Daarvoor kan de commissie een lid-secretaris benoemen. Dan worden klantcontacten, organisatie en administratie nog overgelaten aan de ambtelijk secretaris. Hier wordt opgenomen dat het lid-secretaris dezelfde vergoeding toekomt als de voorzitter.

I, onder e:

Vooralsnog blijft Meierijstad het welstandsadvies afnemen van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant. De betreffende leden ontvangen niet direct van Meierijstad een vergoeding maar van hun werkgever.

 

Naar boven