Gemeenteblad van Bergen op Zoom
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Bergen op Zoom | Gemeenteblad 2024, 441085 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Bergen op Zoom | Gemeenteblad 2024, 441085 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Verordening van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen op Zoom inhoudende Gebiedsaanwijzingsbesluit hemelwaterverordening Omgevingswet gemeente Bergen op Zoom
overwegende dat het rioleringsbeleid is neergelegd in het Gemeentelijk Waterprogramma gemeente Bergen op Zoom zoals door de raad vastgesteld op 14 december 2023;
overwegende dat op 14 december 2023 de ‘Hemelwaterverordening gemeente Bergen op Zoom’ is vastgesteld;
overwegende dat de ‘Hemelwaterverordening gemeente Bergen op Zoom’ per 1 januari 2024 van rechtswege onderdeel vormt van het omgevingsplan gemeente Bergen op Zoom;
overwegende dat het noodzakelijk is om ter uitvoering van artikel 2 van deze verordening een of meerdere gebieden aan te wijzen waarbinnen het lozingsverbod geldt in een openbaar vuilwaterriool;
overwegende dat het noodzakelijk is om ter uitvoering van artikel 3 van deze verordening een of meerdere gebieden aan te wijzen waarbinnen de verplichting tot waterberging geldt;
dat met toepassing van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht de uniforme openbare voorbereidingsprocedure is gevolgd;
GEBIEDSAANWIJZINGSBESLUIT HEMELWATERVERORDENING OMGEVINGSWET GEMEENTE BERGEN OP ZOOM
Artikel 1 Begripsomschrijvingen
In deze verordening wordt verstaan onder:
a. Afkoppelen: het scheiden van hemel- en grondwaterstromen van vuilwaterstromen. Deze hemel- en grondwaterstromen op eigen perceel vasthouden of verwerken, of aansluiten op een door de gemeente aangewezen hemelwatervoorziening. Hiermee wordt ook het beëindigen van het lozen van hemel- en grondwater op het vuilwaterriool bedoeld.
b. Bebouwd oppervlak: oppervlak waarop bouwwerken of niet-waterdoorlatende verharding aanwezig is.
c. Nieuwe ontwikkelingen: zowel inbreidingen als herbouw na sloop;
d. Ontwikkelingen in bestaand bebouwd gebied: zowel verbouwingen als herstructureringen;
e. Totale verhard oppervlak: alle dakoppervlakken en (terrein)verhardingen in de nieuwe situatie, waarbij halfverharding geldt als 50% verharding;
f. Waterbergingsvoorziening: een voorziening op eigen perceel waarin het hemelwater dat op het perceel valt opgevangen wordt, om vervolgens ter plaatse hergebruikt of geïnfiltreerd te worden.
g. Bijlage 1: bijlage 1 bij deze gebiedsaanwijzing.
Artikel 2 Gebiedsaanwijzing werkingsgebied lozingsverbod hemel- en grondwater
Er wordt met dit besluit een werkingsgebied aangewezen binnen de gemeente Bergen op Zoom waarvoor het lozingsverbod hemel- en grondwater geldt. Dit gebied is aangegeven op de gebiedskaart. De gebiedskaart is aangegeven op bijlage 1 van dit besluit.
Het lozingsverbod geldt voor twee situaties, namelijk mechanische riolering en calamiteiten- en overlastsituaties.
Artikel 3 Gebiedsaanwijzing werkingsgebied verplichting tot waterberging bij nieuwe ontwikkelingen en ontwikkelingen in bestaand bebouwd gebied
Er wordt met dit besluit een werkingsgebied aangewezen binnen de gemeente Bergen op Zoom waarvoor de verplichting tot waterberging geldt. Dit gebied is aangegeven op de gebiedskaart. De gebiedskaart is aangegeven op bijlage 2 van dit besluit.
De verplichting tot waterberging geldt voor nieuwe ontwikkelingen en ontwikkelingen in bestaand bebouwd gebied.
Aldus vastgesteld tijdens de vergadering van burgemeester en wethouders van 27 augustus 2024.
De loco-secretaris,
J. Perfors
De loco-burgemeester,
A.M. Demmers
Bijlage 2. Gebiedskaart werkingsgebied verplichting tot waterberging bij nieuwe ontwikkelingen en ontwikkelingen in bestaand bebouwd gebied:
Toelichting op de gebiedsaanwijzing
Het doel van aanvullend hemelwaterbeleid is het beperken van lozingen en aansluitingen van hemelwater- en grondwater op gemeentelijke rioolvoorzieningen binnen de gemeente Bergen op Zoom. Hierdoor wordt de riolering ontlast, wat wateroverlast beperkt en kan voorkomen, maar er wordt ook een bijdrage geleverd aan het voorkomen van droogte en hittestress. De verantwoordelijkheid voor het houden van hemelwater op eigen perceel is een verantwoordelijkheid die reeds wettelijk vastgelegd is.
Door middel van de hemelwaterverordening, inmiddels onderdeel van het omgevingsplan, en bijbehorende gebiedsaanwijzing wordt verdere invulling gegeven aan deze verantwoordelijkheid binnen de gemeente Bergen op Zoom. Door de gebiedsaanwijzing en daarmee de werkingsgebieden vast te stellen worden de doelstelling zoals vastgelegd in het Gemeentelijk Waterprogramma gemeente Bergen op Zoom uitgevoerd.
Met de gebiedsaanwijzing wordt aangegeven voor welke werkingsgebieden de afkoppelverplichting geldt en voor welke werkingsgebieden de verplichting tot waterberging geldt. Hieronder worden de artikelen van de gebiedsaanwijzing nader toegelicht.
Het scheiden van hemel- en grondwaterstromen van vuilwaterstromen en deze hemel- en grondwaterstromen ofwel aansluiten op het gemeentelijk hemelwaterriool, ofwel op eigen perceel houden of verwerken. De wijze waarop dit afkoppelen gebeurt kan per situatie verschillen.
Hiermee wordt bedoeld een oppervlak waarop ofwel een bouwwerk ofwel een niet-waterdoorlatende verharding aanwezig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan asfalt of andere terreinverharding waardoor het hemelwater dat hierop terechtkomt niet de grond in kan trekken. Halfverharding geldt als 50% verharding, omdat hierbij een deel van het hemelwater dat hierop terechtkomt wel in de grond kan trekken.
Met nieuwe ontwikkelingen worden zowel inbreidingen als herbouw na sloop bedoeld. Deze term heeft te maken met de waterberging.
d. Ontwikkelingen in bestaand bebouwd gebied:
Met ontwikkelingen in bestaand bebouwd gebied worden zowel verbouwingen als herstructureringen bedoeld. Deze term heeft te maken met de waterberging.
Met het totale verhard oppervlak worden alle dakoppervlakken en (terrein)verhardingen in de nieuwe situatie bedoeld. Deze term heeft te maken met de waterberging. Om de capaciteit van de waterberging te berekenen dient het totale verhard oppervlak meegenomen te worden. Halfverharding wordt gezien als 50% verharding en dient ook zo opgenomen te worden in de capaciteitsberekening. Voor tuinen waarvoor ten tijde van de capaciteitsberekening nog geen plannen bekend zijn, wordt 50% procent van het totale tuinoppervlak meegenomen worden als het onderdeel terreinverharding.
Hiermee wordt bedoeld een voorziening op het perceel van de perceeleigenaar, waarin overtollig hemelwater, dat niet ter plaatse in de grond infiltreert, opgevangen wordt. Aan de bergingscapaciteit zijn eisen gesteld.
In bijlage 1 is een gebiedskaart toegevoegd waarop is aangegeven voor welke werkingsgebieden het lozingsverbod voor hemel- en grondwater van toepassing is.
In bijlage 2 is een gebiedskaart toegevoegd waarop is aangegeven voor welke werkingsgebieden de verplichting tot waterberging geldt.
Artikel 2 Gebiedsaanwijzing lozingsverbod hemel- en grondwater
Het lozingsverbod voor hemel- en grondwater geldt voor lozingen van deze waterstromen op de vuilwaterriolering. In het bijzonder worden hiermee twee situaties bedoeld:
Het lozingsverbod geldt voor lozingen van hemel- en grondwater op mechanische riolering. Mechanische riolering is uitsluitend bestemd voor het ontvangen en vervoeren van huishoudelijk afvalwater. Het lozen van hemel- en grondwater leidt tot overbelasting van de riolering, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de werken en levensduur van de riolering en ook kan leiden tot overlastsituaties. Onder deze categorie valt ook het lozen van hemel- en grondwater op een IBA (Individuele Behandeling van Afvalwater). Een IBA is uitsluitend bestemd voor het ontvangen van huishoudelijk afvalwater.
Voor nieuwe situaties is het een bindend voorschrift, in bestaande situaties zal zoveel mogelijk worden getracht te acteren in de geest van de gewenste situatie. Hier zal niet handhavend maar met name adviserend worden opgetreden teneinde ook de problematiek voor de betreffende perceeleigenaar te verminderen.
b. Calamiteiten en overlastsituaties
Deze situatie betreft calamiteiten en overlastsituaties. De afkoppeltermijn is in verband met de ernst van deze situaties korter dan de algemene afkoppeltermijn van het lozingsverbod.
Artikel 3 Gebiedsaanwijzing verplichting tot waterberging bij nieuwe ontwikkelingen en ontwikkelingen in bestaand bebouwd gebied
De verplichting tot waterberging geldt voor twee situaties:
Zowel inbreidingen als herbouw na sloop wordt beschouwd als een nieuwe ontwikkeling. De vereisten van de waterberging hangen af van het oppervlak en zijn van toepassing op het werkgebied als geheel. De verplichting tot waterberging bij nieuwe situaties geldt vanaf het moment van vaststellen van de gebiedsaanwijzing.
b. Ontwikkelingen in bestaand bebouwd gebied
Verbouwingen en herstructureringen worden beschouwd als ontwikkelingen in bestaand gebied. De vereisten van de waterberging hangen af van het oppervlak en zijn van toepassing op het werkgebied als geheel. De verplichting tot waterberging bij ontwikkelingen in bestaand gebied gelden vanaf het moment van vaststellen van de gebiedsaanwijzing.
Dit besluit treedt de dag na de bekendmaking in werking.
Dit besluit wordt aangehaald als ‘Gebiedsaanwijzingsbesluit hemelwaterverordening Omgevingswet gemeente Bergen op Zoom’. Deze titel geeft het beste aan waar de gebiedsaanwijzing over gaat. Ook verwijst de gebiedsaanwijzing met deze citeertitel naar de hemelwaterverordening.
Overgangsrecht is niet nodig, omdat niet eerder en dergelijk werkingsgebied is aangewezen voor het lozingsverbod en verplichte hemelwaterberging. Waar nodig is de Gebiedsaanwijzing zo opgesteld dat deze na inwerkingtreding van de Omgevingswet opgenomen kan worden in het omgevingsplan. Waar strijdigheid met de Omgevingswet is dient de bepaling gelezen en begrepen te worden als ware zij opgesteld zonder strijdigheid.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-441085.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.