Verordening van de raad van de gemeente Zutphen houdende bepalingen over het vestigen van een uitsluitend recht voor de uitvoering van taalschakeltrajecten in het kader van de Wet Inburgering 2021 in de periode 2025-2029 (Verordening vestiging uitsluitend recht taalschakeltrajecten gemeente Zutphen 2024)

 

 

Ons kenmerk: 780944

 

De raad van de gemeente Zutphen,

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders met nummer 780944;

 

gelet op artikel(en) 149 van de Gemeentewet, artikel 8 van de Wet Inburgering 2021 en artikel 2.24, aanhef en onder a. van de Aanbestedingswet 2012;

 

overwegende, dat

  • -

    het van belang is om een kwalitatief goed taalschakeltraject mbo-2, mbo-3, mbo-4 aan te bieden aan inburgeringsplichtigen van de gemeente Zutphen in het kader van een onderwijsroute als bedoeld in artikel 8 Wet inburgering 2021;

  • -

    de huidige aanbieder van het taalschakeltraject richting mbo-2, mbo-3 en mbo-4 ROC Aventus is. ROC Aventus biedt een kwalitatief goed mbo- taalschakeltraject aan, dat is ingebed in een mbo- onderwijsomgeving waarmee jongeren een basis krijgen om gemakkelijk door te stromen naar aansluitend vervolgonderwijs;

  • -

    de aansluiting op de instroom in het reguliere vervolgonderwijs wordt vormgegeven als onderdeel van het taalschakeltraject;

  • -

    er een samenwerking is vanuit het taalschakeltraject met de Internationale Schakelklas in Zutphen;

  • -

    de leslocatie van ROC Aventus maximaal 25 km verwijderd is van de woonplaats van de inburgeringsplichtige;

  • -

    ROC Aventus in bezit is van goedkeuring van de Onderwijsinspectie;

  • -

    het wenselijk is om het mbo taalschakeltraject tot en met 2029 blijvend te laten uitvoeren door ROC Aventus;

 

b e s l u i t :

 

vast te stellen de:

 

Verordening van de raad van de gemeente Zutphen houdende bepalingen over het vestigen van een uitsluitend recht voor de uitvoering van taalschakeltrajecten in het kader van de Wet Inburgering 2021 in de periode 2025-2029 (Verordening vestiging uitsluitend recht taalschakeltrajecten gemeente Zutphen 2024)

 

 

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Deze verordening verstaat onder:

 

  • a.

    begunstigingsovereenkomst: overeenkomst tussen de gemeente en de stichting Regionaal Opleidingen Centrum Aventus om uitvoering te geven aan de taalschakeltrajecten;

  • b.

    college: college van burgemeester en wethouders;

  • c.

    gemeente: gemeente Zutphen;

  • d.

    inburgeringsplichtige: inburgeringsplichtige in de zin van de Wet inburgering 2021;

  • e.

    taalschakeltraject: taalschakeltraject in de zin van artikel 8, tweede lid van de Wet inburgering 2021 richting mbo-2, mbo-3, mbo-4;

  • f.

    uitsluitend recht: alleenrecht dat bij wettelijk voorschrift of een besluit van een bestuursorgaan aan een onderneming wordt verleend, waarbij voor die onderneming het recht wordt voorbehouden om binnen een bepaald geografisch gebied een dienst te verrichten of een activiteit uit te oefenen.

 

Artikel 2 Uitsluitend recht

Het college maakt gebruik van de vrijstelling van de aanbestedingsplicht, bedoeld in artikel 2.24, aanhef en onder a. van de Aanbestedingswet 2012, door voor het uitvoeren van het taalschakeltraject in de gemeente voor de periode 1 januari 2025 tot en met 31 december 2029 een uitsluitend recht te verlenen aan de stichting Regionaal Opleidingen Centrum Aventus, geregistreerd onder BRIN-nummer 27DV bij de Dienst Uitvoering Onderwijs van het Ministerie van Onderwijs, gevestigd te Apeldoorn aan de Laan van de Mensenrechten 500, ingeschreven in het handelsregister onder nummer KvK 08081144.

 

Artikel 3 Uitvoering

  • 1.

    Het college werkt het op basis van deze verordening verleende uitsluitend recht uit in een begunstigingsovereenkomst, waarin in elk geval de toepasselijke voorwaarden en condities worden opgenomen.

  • 2.

    De gemeente gaat een begunstigingsovereenkomst aan voor de periode 1 januari 2025 tot en met 31 december 2029, waarin in elk geval is opgenomen dat:

    • a.

      het taalschakeltraject zich richt op het begeleiden van inburgeringsplichtigen richting mbo-2, mbo-3, mbo-4 met de daarbij horende eindtermen vak deficiënties zoals opgenomen in artikel 8, tweede lid van de Wet Inburgering 2021;

    • b.

      in het taalschakeltraject wordt samengewerkt met de internationale schakelklas en wordt aangesloten op doorstroom mogelijkheden binnen het mbo aanbod van de stichting Regionaal Opleidingen Centrum Aventus.

 

Artikel 4 Geldingsduur

  • 1.

    Deze verordening vervalt van rechtswege op 31 december 2029.

  • 2.

    Voor zover nodig, blijven de bepalingen van deze verordening van kracht op de rechtsverhoudingen die zijn ontstaan in de periode van 1 januari 2025 tot en met 31 december 2029.

 

Artikel 5 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de dag na de datum van bekendmaking.

 

Artikel 6 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening vestiging uitsluitend recht taalschakeltrajecten gemeente Zutphen 2024.

 

 

 

 

 

 

Aldus besloten in de openbare vergadering van

de raad van de gemeente Zutphen,

gehouden op: 14 oktober 2024

De voorzitter, de griffier,

Toelichting

 

Algemene toelichting

De taalschakelroute heeft als doel inburgeraars die een mbo (2, 3, 4) opleiding willen en kunnen volgen, via een taalschakeltraject te laten inburgeren. De verwachte aantallen zullen beperkt zijn en het traject is specifiek gericht op vervolgonderwijs. Met het afronden van het taalschakeltraject (en het PVT) voldoen inburgeraars aan de inburgeringsplicht en beschikken zij over voldoende overige (studie)vaardigheden om door te stromen naar een Nederlandse mbo-opleiding (niveau 2, 3, 4). Het diploma maakt aansluiting mogelijk tot een vervolgopleiding. Vandaar dat het belangrijk is om de Taalschakelroute aan te kunnen bieden binnen een mbo-onderwijsomgeving met een goede samenwerking met de Internationale Schakelklas en in de nabijheid van de woonplaats van de studenten. Omdat Aventus kwalitatief goed onderwijs verzorgt, voldoet aan deze voorwaarden en ingebed is in het zorgnetwerk wordt via deze verordening de opdracht tot en met 2029 gegund aan Aventus.

 

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In dit artikel worden de in deze verordening gehanteerde begrippen omschreven.

 

Artikel 2 Uitsluitend recht

Dit artikel regelt dat het uitsluitend recht tot het uitvoeren van de taakschakeltrajecten mbo-2, mbo-3 en mbo-4 in de gemeente voor de periode 1 januari 2025 tot en met 31 december 2029 wordt verleend aan de stichting Regionaal Opleidingen Centrum Aventus. In de verordening moet de duur van het uitsluitend recht zijn opgenomen. Het uitsluitend recht voor de stichting ROC Aventus wordt verleend voor de periode 1 januari 2025 tot en met 31 december 2029, dat is de looptijd van het vijfjarig contract.

 

Artikel 3 Uitvoering

Aanvullend wordt op basis van dit uitsluitend recht een overeenkomst aangegaan door de gemeente met de stichting Regionaal Opleidingen Centrum Aventus. Het college is hiertoe het bevoegde bestuursorgaan.

 

Artikel 4 Geldingsduur

Dit artikel behoeft geen nadere toelichting.

 

Artikel 5 Inwerkingtreding

Dit artikel behoeft geen nadere toelichting.

 

Artikel 6 Citeertitel

Dit artikel behoeft geen nadere toelichting.

Naar boven