Opleggen last onder bestuursdwang voor een aanhanger aan B. van der Helststraat te Meppel

Het College van Burgemeester en wethouders van gemeente Meppel (hierna: het college) maken bekend dat zij hebben geconstateerd dat een voertuig, welke niet voor verkeersdoeleinden wordt gebruikt, langer dan drie dagen op de openbare weg geparkeerd staat. Dit is niet toegestaan. Burgemeester en wethouders van gemeente Meppel hebben daarom besloten om een last onder bestuursdwang op te leggen.  

De aanhanger heeft de volgende kenmerken:  

Type: Aanhanger

Kleur: Zwart

Locatie: Achter de B. van der Helst flat, aan de B. van de Helststraat, 7944XM Meppel  

Constateringen

Op dinsdag 1 oktober 2024, op vrijdag 4 oktober 2024 en op woensdag 9 oktober 2024 hebben toezichthouders van de gemeente Meppel achter de B. van der Helst flat een aanhanger zien staan. Het betreft een aanhanger in de kleur zwart zonder kenteken. Deze aanhanger wordt aangemerkt als een voertuig welke niet voor verkeersdoeleinden wordt gebruikt. Een voertuig, zoals een aanhanger, mag niet langer dan drie achtereenvolgende dagen op de weg worden geplaatst. Dit verbod geldt in die gevallen waar dit volgens het college niet mogelijk is in verband met de beschikbare parkeerruimte of schadelijk is voor het uiterlijk aanzien van de gemeente. Dit volgt uit artikel 3.4.5.1 van de Verordening Fysieke Leefomgeving (VFL). Het college is van oordeel dat deze aanhanger schadelijk is voor het uiterlijk aanzien van gemeente Meppel.   De toezichthouders hebben op dinsdag 1 oktober 2024 een brief aangeplakt op de aanhanger. In deze brief staat informatie over de aanhanger en artikel 3.4.5.1 van de VFL. Hierin staat vermeld dat het verboden is om de aanhanger langer dan drie achtereenvolgende dagen op de openbare weg te plaatsen.   Op vrijdag 4 oktober 2024 hebben de toezichthouders weer een brief op de aanhanger aangeplakt. In deze brief wordt uitgelegd dat het college het voornemen heeft om een last onder bestuursdwang op te leggen om de overtreding te beëindigen. Het college heeft in deze brief beschreven dat het voertuig binnen één dag moet worden verwijderd.   Op donderdag 9 oktober 2024 hebben de toezichthouders geconstateerd dat de aanhanger er nog steeds staat. Dit betekent dat de overtreding niet is beëindigd.

Besluit

Het college heeft besloten de eigenaar van het voertuig, dan wel overtreder van artikel 3.4.5.1 VFL (hierna: overtreder), een last onder bestuursdwang op te leggen. Het college legt deze last onder bestuursdwang op, omdat zij van oordeel is dat artikel 3.4.5.1. VFL is overtreden.   De last houdt in dat de eigenaar/overtreder de aanhangwagen binnen één dag na publicatie van dit besluit moet verwijderen. De aanhangwagen moet verwijderd worden van de B. van de Helststraat, 7944XM Meppel.  Als de eigenaar/overtreder niet aan deze last voldoet, dan zal het college het voertuig (laten) verwijderen. De kosten die hieruit voortvloeien worden op de eigenaar/overtreder verhaald.

Bevoegdheid

Op grond van artikel 125 Gemeentewet en artikel 5:21 van de Algemene wet bestuursrecht(Awb) kan het college de eigenaar/overtreder een last onder bestuursdwang opleggen, omdat u artikel 3.4.5.1. VFL heeft overtreden.  

Belanghebbenden 

Belanghebbenden kunnen, binnen zes weken na dit publicatiebericht, een bezwaarschrift indienen. Dit volgt uit artikel 7:1 Awb.   

Bezwaar

U kunt bezwaar maken tegen dit besluit door binnen zes weken na de datum van deze brief uw bezwaarschrift te sturen naar:  

Gemeente Meppel t.a.v. het college van burgemeester & wethouders

Postbus 501

7940 AM MEPPEL  

Voorkom dat uw bezwaar vertraging oploopt door de volgende gegevens op te nemen in uw bezwaarschrift:

  • -

    uw naam en adres;

  • -

    de datum waarop u uw bezwaarschrift indient;

  • -

    een korte omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt;

  • -

    een duidelijke uitleg waarom u het niet eens bent met ons besluit;

  • -

    een ondertekening.

Aanvragen voorlopige voorziening

U kunt in spoedeisende gevallen ook een voorlopige voorziening aanvragen als u een bezwaarschrift heeft ingediend. Dat is een voorlopige beslissing om een bepaald besluit uit te stellen of juist door te laten gaan. Een voorlopige voorziening vraagt u aan bij:

Voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Nederland

Afdeling bestuursrecht

Postbus 150

9700 AD Groningen

U kunt een verzoekschrift voor een voorlopige voorziening ook digitaal indienen via: mijn.rechtspraak.nl/keuze. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de voorwaarden.

De rechtbank brengt voor een verzoek om een voorlopige voorziening kosten bij u in rekening.

Naar boven