Verkeersbesluit gemeente Hoeksche Waard Instellen eenrichtingsverkeer Koningin Julianastraat te Piershil

1 Besluit

 

Op grond van het de Wegenverkeerswet 1994, artikel 18, lid 1 is het college het bevoegde gezag voor het nemen van verkeersbesluiten binnen de gemeentegrenzen van de gemeente Hoeksche Waard voor wegen die niet in beheer zijn bij Rijk, provincie of waterschap.

Burgemeester en wethouders hebben besloten:

- tot het instellen van eenrichtingsverkeer op de Koningin Julianstraat te Piershil, ter hoogte van Koningin Julianastraat 2 en Koningin Julianastraat 44, met een uitzondering voor (brom)fietsverkeer door middel van de borden C02, C03, C04 en OB54.

 

2 Aanleiding

 

In het kader van bereikbaarheid en verkeersveiligheid zal worden vastgesteld dat op de Koningin Julianstraat te Piershil eenrichtingsverkeer wordt ingevoerd.

 

3 Wettelijke grondslag

 

Een verkeersbesluit is vereist voor plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. Het is ook vereist voor infrastructurele maatregelen die leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik maakt (artikel 15 Wegenverkeerswet 1994). In het besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is in artikel 12 lid a opgenomen dat voor plaatsing/verwijdering van verkeersborden model C02, C03, C04 en OB54 een verkeersbesluit nodig is.

 

4 Motivering

 

Argumenten

Wegens opspelende problemen met te krappe wegprofielen voor tweerichtingsverkeer, is de wens uitgesproken de verkeersstromen te reguleren. Het eenrichtingsverkeer zal zorgen voor een eenduidige doorstroming en rustiger verkeersbeeld, waardoor minder conflicterende situaties ontstaan. Dit bevordert de verkeersveiligheid en doorstroming. Middels het eenrichtingsverkeer zal er een evenredige verdeling van het verkeer plaatsvinden en de verkeersveiligheid beter geborgd zijn. Een visuele situatietekening (bijlage 1) is bijgevoegd aan dit besluit.

In verband met de in artikel 21 (grondslag besluit) van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) dient nog te worden vermeld dat de in artikel 2, eerste lid, sub a, b en c van de Wegenverkeerswet genoemde belangen (het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers) ten grondslag liggen aan dit verkeersbesluit en in bovenstaande afwegingen tegen elkaar zijn afgewogen.

 

5 Plaatsing verkeerstekens

 

Het instellen van eenrichtingsverkeer op de Koningin Julianastraat wordt ter hoogte van Koningin Julianastraat 2 en Koningin Julianastraat 44 bewerkstelligd door het plaatsen van borden model C02, C03 en CO4 van bijlage 1 van het RVV 1990, voorzien van onderborden OB54 voor het uitzonderen van (brom)fietsverkeer.

 

6 Overleg

 

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de beleidsmedewerker BABW van de Politie Zuid-Holland, die daartoe is bevoegd krachtens mandaat van de korpschef.

Bewoners in de straat en direct aanliggende omgeving zijn schriftelijk op de hoogte gebracht van dit gemeentelijk voornemen en zijn hierbij in de gelegenheid gesteld te reageren.

 

7 Rechtsmiddelenclausule

 

Belanghebbenden kunnen tegen dit besluit binnen zes weken na bekendmaking daarvan een bezwaarschrift indienen bij het college van Hoeksche Waard. Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en bevat ten minste de naam en het adres van de indiener, de datum van het bezwaarschrift, de gronden van het bezwaar, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en een telefoonnummer waarop de indiener overdag bereikbaar is, zodat wij de indiener kunnen uitnodigen voor een informeel gesprek. Voor de wijze waarop het bezwaarschrift wordt behandeld, verwijzen wij belanghebbenden naar de website: www.gemeentehw.nl.

Belanghebbenden kunnen, als onverwijlde spoed dat – gelet op betrokken belangen – vereist, eveneens een voorlopige voorziening vragen bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Rotterdam. Belanghebbenden kunnen ook digitaal een voorlopige voorziening vragen bij de rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moeten belanghebbenden wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op genoemde site voor de precieze voorwaarden.

 

Nadere informatie over dit besluit kan worden ingewonnen bij team Openbare Ruimte, telefoon 14 0186.

 

Maasdam, 7 oktober 2024

 

Namens burgemeester en wethouders,

 

M.A. Kickert

 

Teammanager Openbare Ruimte

 

 

 

 

Naar boven