Aankondiging voorgenomen vestiging huurafhankelijk opstalrecht door gemeente Veere van een perceel grond nabij de Torenstraat/Zandput te Serooskerke, gemeente Veere, kadastraal bekend gemeente Veere, sectie H nummer 1444

 

 

“Didam”-arrest

De Hoge Raad heeft op 26 november 2021 het zogenaamde “Didam”-arrest gewezen. Dit arrest bevestigt dat gemeenten in Nederland bij een voorgenomen vestiging zakelijk recht op openbare gronden transparant moeten handelen en mededingingsruimte moeten bieden. Dit zodat iedere gegadigde kenbaar kan maken dat ook zij in aanmerking komt voor het vestigen van een zakelijk recht.

 

Voorgenomen vestiging zakelijk recht van opstal

De gemeente Veere heeft het voornemen om ten behoeve van Geldmaat B.V. (zijnde de huurder van na te noemen perceel) overeenkomstig artikel 5:101 BW een huurafhankelijk recht van opstal te vestigen op een perceel grond nabij de Torenstraat/Zandput te Serooskerke, gemeente Veere, kadastraal bekend gemeente Veere, sectie H nummer 1444, groot (ongeveer) 9 m2, aan welk perceel een voorlopige kadastrale grens en oppervlakte zijn toegekend.

 

De vestiging van het huurafhankelijk recht van opstal vindt plaats voor de realisatie van een pinautomaat. Op de grond die bezwaard wordt met een zakelijk recht van opstal zal een chartale voorziening zijnde een pinbox ten behoeve van Geldmaat B.V., bedoeld voor de exploitatie van een of meerdere geldautomaten en/of stortautomaten met toebehoren en bijbehorende apparaten en voorzieningen.

 

Motivering

De gemeente acht het vanuit het publieke belang wenselijk dat er voor de inwoners een geldautomaat beschikbaar is. Geldmaat B.V. is huurder van het betreffende perceel. De geldautomaat is reeds geplaatst op deze locatie en in gebruik. Op basis hiervan gaat de gemeente ervan uit dat Geldmaat B.V. de enige serieuze gegadigde is om een geldautomaat te exploiteren en voornoemd perceel grond te bezwaren met een huurafhankelijk recht van opstal.

 

Reactie

Heeft u bedenkingen tegen de voorgenomen vestiging van het opstalrecht, dan moet u uiterlijk binnen twintig (20) kalenderdagen na de datum van deze aankondiging bij de bevoegde rechter een kort geding aanhangig te maken tegen de gemeente Veere met betrekking tot deze voorgenomen verhuur. Het kort geding is tijdig aanhangig gemaakt als de dagvaarding voor het kort geding rechtsgeldig is betekend aan de gemeente Veere binnen de genoemde termijn van twintig dagen. Deze termijn is een vervaltermijn. Als het kort geding niet tijdig aanhangig is gemaakt, vervalt het recht om tegen de voorgenomen vestiging van het opstalrecht in een gerechtelijke procedure op te komen of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak ook te baseren.

 

Deze zaak wordt behandeld door mevrouw I.J. de Maat-Sinke, bereikbaar per telefoon op 0118-555483 of per e-mail op ij.de.maat@veere.nl

 

Adres:

Kadastrale gegevens:

Oppervlakte:

Datum publicatie:

nabij Torenstraat/ Zandput te Serooskerke

Veere, sectie H, nummer 1444

(ongeveer) 9 m2

26 januari 2024

 

 

Domburg 26 januari 2024,

Burgemeester en wethouders van de Gemeente Veere

Naar boven