Vestiging van een gemeentelijk voorkeursrecht op onroerende zaken op basis van artikel 9.1, tweede lid, van de Omgevingswet in het gebied Arrisveld.

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Winterswijk geeft hierbij op grond van artikel 16.32b van de Omgevingswet kennis van de terinzagelegging van haar voorkeursrechtbeschikking op 15 oktober 2024 om op grond van artikel 9.1, tweede lid, van de Omgevingswet een voorlopig voorkeursrecht te vestigen op de onroerende zaken gelegen in het gebied Arrisveld. Begrensd door de Groenloseweg, Beatrixpark, spoorlijn Winterswijk-Zutphen en de Meekertweg.

De onroerende zaken zijn gelegen in het gebied Arrisveld van de gemeente Winterswijk en zijn nader aangegeven op de bij het besluit behorende grondtekening met nummer WWIJK-202410A en de bijbehorende perceellijst.

Gevolgen van de vestiging

De vestiging van het voorkeursrecht houdt in dat eigenaren en beperkt gerechtigden van de onroerende zaken, wanneer zij die onroerende zaken respectievelijk erop gevestigde beperkte rechten wensen te vervreemden, deze eerst aan de gemeente Winterswijk te koop moeten aanbieden. De eigenaren en de rechthebbenden op beperkte rechten hebben afzonderlijk bij brief bericht ontvangen over de inhoud van de voorkeursrechtbeschikking en de gevolgen daarvan.

Bekendmaking en inwerkingtreding

De voorkeursrechtbeschikking wordt bekendgemaakt door toezending van de beschikking aan de belanghebbenden (lees: de betrokken grondeigenaren en de eventuele beperkt gerechtigden) op 15 oktober 2024. Dit geschiedt door middel van een aangetekende brief met bijlagen.

Binnen vier dagen na de bekendmaking dient de voorkeursrechtbeschikking te worden ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster, opdat het voorkeursrecht vanaf het tijdstip van inschrijving in werking treedt.

Terinzagelegging stukken

Het besluit van het college van burgemeester en wethouders met nummer 2310216 (de voorkeurrechtsbeschikking), ligt samen met de bij dit besluit behorende bijlagen, waaronder de grondtekening met nummer WWIJK-202410A en de bijbehorende perceellijst, vermeldende de kadastrale aanduidingen, de perceelgrootte en de namen van de eigenaren en beperkt gerechtigden, alsmede het voorstel aan de gemeenteraad tot het nemen van een voorkeursrechtbeschikking, met ingang van woensdag 16 oktober 2024 gedurende zes weken ter inzage bij het gemeentekantoor van de gemeente Winterswijk.

Het gemeentekantoor bevindt zich aan stationsstraat 25, 7101 GH te Winterswijk. Hier bent u welkom: maandag van 9.00 tot 20.00 uur, dinsdag tot en met donderdag van 9.00 tot 17.00 uur of vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur. Zie voor de actuele openingstijden: https://www.winterswijk.nl/gemeentekantoor.

De stukken zijn eveneens digitaal te raadplegen in het Gemeenteblad via de link “gerelateerd – externe bijlagen” behorende bij de publicatie.

Zienswijzen tegen het ontwerp raadsvoostel

Het door het college van burgemeester en wethouders gevestigde voorkeursrecht als bedoeld in artikel 9.1, tweede lid van de Omgevingswet, vervalt drie maanden na het ingaan daarvan of, als dat eerder is, op het tijdstip dat een voorkeursrecht als bedoeld in artikel 9.1, eerste lid van de Omgevingswet ingaat (de vestiging van het voorkeursrecht door de gemeenteraad).

De gemeenteraad dient derhalve binnen drie maanden een besluit te nemen om op de onroerende zaken in het gebied Arrisveld het voorkeursrecht te vestigen (lees: bestendigen). In het kader van een zorgvuldige voorbereiding van het door de gemeenteraad te nemen besluit tot vestiging van het voorkeursrecht worden belanghebbenden, gelet op artikel 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht, in de gelegenheid gesteld om tot uiterlijk woensdag 30 oktober 2024 schriftelijk of mondeling hun zienswijzen ten aanzien van de ontwerp beschikking van de gemeenteraad naar voren te brengen. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden gericht aan de raad van de gemeente Winterswijk, Postbus 101, 7100 AC Winterswijk onder vermelding van “Voorkeursrecht gebied Arrisveld (Winterswijk) met zaaknummer 2310216”.

Bezwaar en beroep

Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden gedurende een termijn van zes weken, ingaande de dag na bekendmaking van de voorkeursrechtbeschikking (derhalve vanaf 15 oktober 2024), schriftelijk bezwaar maken tegen de vestiging van het voorkeursrecht, door een bezwaarschrift in te dienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Winterswijk, Postbus 101, 7100 AC Winterswijk.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet tenminste bevatten:

1. naam en adres van de indiener;

2. dagtekening;

3. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

4. de gronden van bezwaar.

Nadat de gemeenteraad een besluit inzake het voorkeursrecht heeft genomen (de voorkeursrechtbeschikking van de gemeenteraad), kunt u ook bezwaar maken tegen dat raadsbesluit. Indien u kiest om nu reeds bezwaar te maken tegen besluit van burgemeester en wethouders (de voorkeursrechtbeschikking van het college), dan wordt dat bezwaarschrift, zodra het besluit van de gemeenteraad tot vestiging van het voorkeursrecht bekend is gemaakt, op grond van artikel 16.32c van de Omgevingswet aangemerkt als te zijn gericht tegen de voorkeursrechtbeschikking van de gemeenteraad. Met deze regeling wordt voorkomen dat u tweemaal bezwaar dient te maken.

Voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit (de voorkeursrechtbeschikking) niet. Indien een bezwaarschrift is ingediend, kunt u de voorzieningenrechter van de Rechtbank Gelderland (Sector bestuursrecht), gevestigd te Walburgstraat 2-4, 6811 CD te Arnhem, verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist, een en ander ingevolge artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht. De voorzieningenrechter zal de verzoeker alleen ontvankelijk verklaren, indien daarbij een spoedeisend belang kan worden aangetoond. Voor het in behandeling nemen van het verzoek worden griffierechten geheven.

Winterswijk, 15 oktober 2024

Het college van burgemeester en wethouders

 

Naar boven