Gemeenteblad van Oost Gelre
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Oost Gelre | Gemeenteblad 2024, 436516 | verkeersbesluit of -mededeling |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Oost Gelre | Gemeenteblad 2024, 436516 | verkeersbesluit of -mededeling |
Verkeersbesluit voor het nemen van verkeersmaatregelen voor de herinrichting Varsseveldseweg tussen Frans ten Boschstraat en Bentinckstraat te Lichtenvoorde
Burgemeester en wethouders van de gemeente Oost Gelre,
Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor:
Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oost Gelre bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Deze bevoegdheid heeft het college gemandateerd.
Met dit verkeersbesluit worden, op basis van artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, de volgende doelstellingen beoogd:
Gelet op artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994 is het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer in het geding met de genoemde verkeersmaatregelen. Gelet op onderstaande overwegingen wordt het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer van ondergeschikt belang geacht.
Overwegingen ten aanzien van het besluit
De Varsseveldseweg is gelegen binnen de bebouwde kom van Lichtenvoorde. Deze weg is in het beheer bij de gemeente Oost Gelre. De huidige wegencategorisering van de gemeente Oost Gelre is opgenomen in het Integrale Verkeersprogramma 2014-2024. Deze wegencategorisering sluit aan bij het landelijke beleid Duurzaam Veilig. De gemeente Oost Gelre werkt aan een nieuw mobiliteitsplan als vervolg op het Integrale Verkeersprogramma 2014-2024. In dit nieuwe mobiliteitsplan, waarvan de wegencategorisering reeds is vastgelegd in de ‘Mobiliteitsupdate Lichtenvoorde 2021-2024’, blijft de Varsseveldseweg tussen de N18 en Delstraat gecategoriseerd als gebiedsontsluitingsweg. Het weggedeelte van de Varsseveldseweg tussen de Delstraat en Frans ten Boschstraat blijft gecategoriseerd als erftoegangsweg, evenals het weggedeelte van de Varsseveldseweg tussen de Patronaatsstraat en Esstraat. Het weggedeelte van de Varsseveldseweg hiertussen, tussen de Frans ten Boschstraat en Bentinckstraat, wordt gewijzigd van een gebiedsontsluitingsweg naar een erftoegangsweg. Op een erftoegangsweg is de verkeersfunctie ondergeschikt aan de verblijfsfunctie.
In de Mobiliteitsupdate Lichtenvoorde 2021-2024 is beschreven dat in de gemeente Oost Gelre een maximumsnelheid van 30 km/u wordt ingesteld op wegen waar fietsers en gemotoriseerd verkeer van dezelfde rijbaan gebruik maken. Dit sluit aan bij de landelijke ontwikkeling dat 30 km/u de standaard binnen de bebouwde kom is. Het streven is om de inrichting van deze wegen in overeenstemming te laten brengen met de maximumsnelheid van 30 km/u.
De Varsseveldseweg ontsluit de N18 met het centrum van Lichtenvoorde en kent van oudsher een verkeersfunctie. Verkeer dat via de Varsseveldseweg van en naar de N18 rijdt, heeft echter de mogelijkheid om via de Richterslaan te rijden. Aan de Varsseveldseweg zijn diverse functies en voorzieningen gelegen, zoals woningen en onderwijslocatie Het Gele Park. Hierdoor maken relatief veel kwetsbare verkeersdeelnemers zoals (overstekende) fietsers en voetgangers gebruik van de Varsseveldseweg. Tussen de Frans ten Boschstraat en Bentinckstraat is de Varsseveldseweg ingericht als gebiedsontsluitingsweg met een maximumsnelheid van 50 km/u. Dit wegvak kent een smal wegprofiel, ingericht met fietsstroken.
Om de verkeersveiligheid voor onder meer kwetsbare verkeersdeelnemers te waarborgen, wordt de Varsseveldseweg tussen de Frans ten Boschstraat en Bentinckstraat ingericht als erftoegangsweg met een maximumsnelheid van 30 km/u. Het instellen van een 30 km/u zone op de Varsseveldseweg wordt gerealiseerd door het verwijderen van de borden A1-30 (zone begin en zone einde) van bijlage 1 van het RVV 1990 op de Varsseveldseweg, Ds. van Krevelenstraat en Bentinckstraat. Het weggedeelte van de Varsseveldseweg tussen de Frans ten Boschstraat en Bentinckstraat wordt daarmee onderdeel van de bestaande 30 km/u zone op de aanliggende wegvakken. De omstandigheden op de Varsseveldseweg tussen de Frans ten Boschstraat en Bentinckstraat worden zodanig aangepast dat de maximumsnelheid van 30 km/u redelijkerwijs voortvloeit uit de aard en inrichting van de Varsseveldseweg en zijn omgeving. De Varsseveldseweg wordt ingericht volgens de landelijke ontwerprichtlijnen van het CROW voor een erftoegangsweg 30 km/u. Deze inrichting sluit aan bij de bestaande inrichting van de Varsseveldseweg tussen de Bentinckstraat en Esstraat.
In de huidige situatie moeten bestuurders op de Ds. van Krevelenstraat en Bentinckstraat voorrang verlenen aan bestuurders op de Varsseveldseweg. Volgens de CROW-richtlijnen wordt de voorrang op kruispunten tussen erftoegangswegen binnen de bebouwde kom (30 km/u) niet met verkeerstekens geregeld, maar is sprake van gelijkwaardige kruispunten. Dit sluit tevens aan bij de bestaande voorrangssituatie op het kruispunt van de Varsseveldseweg met de Patronaatsstraat, gelegen in de bestaande 30 km/u zone. Om aan te sluiten bij de CROW-richtlijnen en hiermee de verkeersveiligheid te waarborgen door een eenduidige voorrangsregeling, worden de bestaande voorrangsregelingen op de kruispunten met Ds. van Krevelenstraat en Bentinckstraat opgeheven. Dit wordt gerealiseerd door het verwijderen van de borden B1 en B6 van bijlage 1 van het RVV 1990 en de bijbehorende haaientanden.
Op de Varsseveldseweg tussen de Frans ten Boschstraat en Bentinckstraat zijn fietsstroken gelegen als bedoeld in artikel 1 van het RVV 1990. Op erftoegangswegen binnen de bebouwde kom worden geen fietsvoorzieningen op of naast de rijbaan aanbevolen, gezien de lagere intensiteit van het gemotoriseerd verkeer. Daarom worden de fietsstroken op Varsseveldseweg tussen de Frans ten Boschstraat en Bentinckstraat opgeheven. Dit wordt gerealiseerd door het verwijderen van witte onderbroken markering en de fietssymbolen.
Ter aanvulling op de genoemde verkeersmaatregelen wordt tegenover Varsseveldseweg nummer 23 een bushalte aangewezen. Het aanwijzen van deze bushalte wordt in een separaat verkeersbesluit opgenomen.
Het college van burgemeester en wethouders van Oost Gelre besluit:
Een en ander overeenkomstig onderstaande situatieschets.
Op basis van artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de verkeersadviseur van de Politie Oost Nederland. De politie adviseert positief over het voorgenomen verkeersbesluit.
Dit besluit wordt gepubliceerd in het Gemeenteblad. Dit moet op grond van artikel 26 van het Besluit administratieve bepaling inzake het wegverkeer. Ook wordt een melding van dit besluit gedaan in de huis-aan-huis bladen Groenlose Gids en de Elna.
Lichtenvoorde, 14 oktober 2024
Namens burgemeester en wethouders van Oost Gelre,
C. Hunneman
Afdeling Omgeving
Bent u het met dit besluit niet eens, dan kunt u een bezwaarschrift indienen. U kunt dit doen op basis van de Algemene wet bestuursrecht. Hoe u dat kunt doen, leest u hier.
U kunt een bezwaarschrift sturen aan het college van burgemeester en wethouders. Het adres is: Postbus 17, 7130 AA Lichtenvoorde.
Zorgt u ervoor dat u het bezwaarschrift schriftelijk indient binnen zes weken na de dag waarop wij deze brief hebben gestuurd. Daarmee voorkomt u dat wij uw bezwaarschrift niet meer kunnen behandelen. Het is niet mogelijk om uw bezwaarschrift via e-mail in te dienen.
In het bezwaarschrift moet in ieder geval staan:
Uw naam en adres, de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft, een omschrijving van het besluit waar het bezwaarschrift tegen gericht is (u kunt bijvoorbeeld een kopie van een brief of publicatie meesturen of u vermeldt de datum van de publicatie of datum en kenmerk van de brief), de reden waarom u bezwaar maakt en uw handtekening.
Als u bezwaar maakt tegen dit besluit dan blijft het besluit van kracht. Heeft dit voor u op korte termijn gevolgen en wilt u hier iets tegen doen, dan kunt u de rechtbank vragen een voorlopige voorziening te treffen. Dit kunt u alleen doen als u ook een bezwaarschrift heeft ingediend. U kunt een voorlopige voorziening vragen door een brief te sturen aan: Rechtbank Gelderland, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem. De rechtbank zal dan in de regel op korte termijn een spoedzitting plannen.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-436516.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.