Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Hoogezand, Stadshart de Componist en besluit hogere waarden Wet geluidhinder

Burgemeester en wethouders van Midden-Groningen maken bekend, dat de gemeenteraad op 26 september 2024 het bestemmingsplan Hoogezand, Stadshart de Componist gewijzigd heeft vastgesteld.

Bestemmingsplan Hoogezand, Stadshart de Componist

Als onderdeel van de ontwikkeling van het Stadshart Noord is op de braakliggende percelen tussen het spoor en de cafetaria aan de Kerkstraat 229/231 in Hoogezand de bouw van een appartementencomplex gepland. Dit appartementencomplex zal maximaal drie bouwlagen krijgen met in totaal maximaal 15 appartementen en bijbehorende parkeerplaatsen op eigen terrein. Binnen de regels van het bestemmingsplan was de bouw van een appartementencomplex op deze locatie echter niet mogelijk. Om dit wel mogelijk te maken is nu een nieuw bestemmingsplan vastgesteld.

Ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan zijn de volgende wijzigingen aangebracht:

  • 1.

    in de regels is aan artikel 3.1, sub e als laatste zinsdeel toegevoegd “.. uitsluitend ter plaatse van de aanduiding ‘parkeerterrein' ..”;

  • 2.

    op de verbeelding is een aanduiding ‘parkeerterrein’ opgenomen.

Met beide wijzigingen is juridisch geborgd dat in een circa 5 meter brede strook langs de oostelijke grens van het plangebied niet geparkeerd mag worden.

Besluit hogere waarden Wet geluidhinder

Het plangebied ligt binnen de bestaande geluidszone van de spoorlijn Groningen – Bad Nieuweschans. Om het hiervoor genoemde bestemmingsplan vast te kunnen stellen, hebben burgemeester en wethouders van Midden-Groningen op 21 mei 2024 hogere waarden railverkeerslawaai vastgesteld van maximaal 65 dB.

Het bestemmingsplan en het besluit hogere waarden inzien

Het bestemmingsplan Hoogezand, Stadshart de Componist met bijbehorende stukken en het raadsbesluit en het besluit hogere waarden Wet geluidhinder kunt u inzien van donderdag 17 oktober 2024 tot en met donderdag 28 november 2024. Inzien van het bestemmingsplan kan op 'Regels op de kaart' (www.omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart) en www.ruimtelijkeplannen.nl, onder nummer NL.IMRO.1952.bphgzstadsdeel2-va01. Het bestemmingsplan en het besluit hogere waarden kunt u ook inzien op www.midden-groningen.nl/bestemmingsplannen. Ook kunt u papieren versies inzien bij het Contactplein, locatie Huis van Cultuur en Bestuur (Gorecht-Oost 157 te Hoogezand). Dit kan tijdens de openingstijden.

Reageren op de besluiten (instellen beroep)

Van 18 oktober 2024 tot en met 28 november 2024 kan tegen beide besluiten beroep worden ingesteld. Een schriftelijk en gemotiveerd beroepschrift kunt u sturen aan de Raad van State, Afdeling bestuursrechtspraak, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

In beroep gaan heeft geen schorsende werking, waardoor het bestemmingsplan de dag na afloop van de beroepstermijn in werking treedt. Daarom kunt u met een afzonderlijke brief aan de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, verzoeken om een voorlopige voorziening. Zo’n verzoek heeft wel een schorsende werking.

U kunt uw beroepschrift en uw verzoek om een voorlopige voorziening ook digitaal indienen. Dat kan via https://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor is een elektronische handtekening (DigiD) noodzakelijk.

Crisis- en herstelwet

Op dit bestemmingsplan is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een beroepschrift versneld behandelt. Dit betekent ook dat u binnen de beroepstermijn alle beroepsgronden moet aangeven. Na afloop van de in deze publicatie genoemde beroepstermijn kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Vermeld in uw beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Informatie

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met een medewerker van het team Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling via 0598 - 37 37 37.

 

Naar boven