Gemeenteblad van Brunssum
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek | Reactietermijn |
---|---|---|---|---|
Brunssum | Gemeenteblad 2024, 433943 | ruimtelijk plan of omgevingsdocument | 28-11-2024 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek | Reactietermijn |
---|---|---|---|---|
Brunssum | Gemeenteblad 2024, 433943 | ruimtelijk plan of omgevingsdocument | 28-11-2024 |
Gemeente Brunssum – Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan ‘Vervangende nieuwbouw Europalaan te Brunssum’ en verlenen besluit hogere waarden Wet geluidhinder
Kennisgeving ter inzage legging ex. artikel 3.8 lid 4 van de Wet ruimtelijke ordening - gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan 'Vervangende nieuwbouw Europalaan te Brunssum' en verlenen besluit hogere waarden Wet geluidhinder.
Bestemmingsplan ‘Vervangende nieuwbouw Europalaan te Brunssum’
Ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3.8, vierde lid van de Wet ruimtelijke ordening maken burgemeester en wethouders van de gemeente Brunssum bekend dat de gemeenteraad op 17 september 2024 het bestemmingsplan 'Vervangende nieuwbouw Europalaan te Brunssum' (NL.IMRO.0899.BPVVNWBEUROPALAAN-VA01) gewijzigd ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan heeft vastgesteld.
Het plangebied is gelegen in het noordelijk deel van Brunssum aan weerszijden van de Europalaan alsmede aan de Leenheerstraat en Regentessestraat en kadastraal bekend als Brunssum, Sectie D, nummers 3958, 4203, 4314, 4541 en 4542. De exacte begrenzing van het plangebied wordt bepaald door de verbeelding van het bestemmingsplan.
Het bestemmingsplan voorziet binnen het plangebied in vervangende nieuwbouw met in totaal 158 appartementen/wooneenheden verdeeld over 9 complexen. De thans geldende beheersverordening laat ter plaatse 194 woningen planologisch toe. Hier was invulling aan gegeven door een aantal naast elkaar en sprongsgewijs geplaatste portieketageflats die inmiddels verouderd en deels gesloopt zijn.
Het voorliggend bestemmingsplan maakt planologisch ter hoogte van de rotonde Kennedylaan twee appartementencomplexen met elk 22 appartementen mogelijk. Verder naar het westen, richting de Dorpstraat, voorziet het plan aan weerszijden van de Europalaan in zes appartementencomplexen met elk 15 appartementen. Alle appartementencomplexen worden uitgevoerd in vier bouwlagen. Het omliggend terrein wordt groen ingericht met infiltratievoorzieningen en wandelpaden.
De resterende 24 wooneenheden zijn voorzien ter plaatse van het voormalige ‘Bexhoes’. Aldaar worden 23 appartementen met woon-zorg functie en 1 appartement voor een zorgverlener planologisch mogelijk gemaakt. Voor deze bebouwing geldt dat maximaal bebouwing in drie bouwlagen is toegestaan.
Wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan
Er zijn een aantal ambtshalve aanpassingen doorgevoerd. Daarnaast is het plan naar aanleiding van zienswijzen aangepast. Gezien deze aanpassingen is sprake van een gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan door de gemeenteraad. De wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zijn -samengevat- de volgende:
Er zijn een aantal begrippen toegevoegd aan de regels behorende bij het bestemmingsplan, waarvan de belangrijkste ‘wonen met zorgfaciliteiten’ (artikel 1.77) betreft. Door deze toevoeging wordt, naar aanleiding van een ingediende zienwijze, het gebruik van de bebouwing ter plaatse van de aanduiding ‘Wonen – Woonzorgfunctie’ nader geduid;
Aan artikel 3. 1. 1, onder b is ter verduidelijking toegevoegd dat ter plaatse van de aanduiding ‘specifieke vorm van groen – parkeren’ niet alleen parkeerplaatsen zijn toegestaan, maar tevens de ontsluiting van deze parkeerplaatsen;
Op verzoek van de netbeheerder (Enexis) is ter plaatse van een bestaande gasleiding binnen het noordwestelijk deel van het plangebied een dubbelbestemming ‘Leiding – Gas’ opgenomen. Hoewel ter plaatse geen bebouwing is voorzien, zijn de belangen van de netbeheerder op deze wijze nu en in de toekomst afdoende geborgd;
In artikel 8.4 van de regels is een zogenaamde ‘dynamische verwijzing’ opgenomen naar de gemeentelijke parkeernota. Hierdoor zal bij eventuele toekomstige wijzigingen binnen het plangebied qua bouwen of strijdig gebruik altijd getoetst moeten worden aan het meest actuele parkeernormen;
In de toelichting van het bestemmingsplan heeft, in het kader van ingediende zienswijzen alsmede de inwerkingtreding van de Omgevingswet, een actualisatie van de toetsing aan zowel het provinciale- als het woonbeleid plaatsgevonden. Tevens zijn de sectorale onderzoeken op het gebied van stikstofdepositie en water geactualiseerd.
Naar aanleiding van ingediende zienswijzen door meerdere omwonenden is het aspect ‘parkeren’ en ‘verkeer’ nogmaals beschouwd. Besloten is om, in afwijking van het externe advies, vast te houden aan de geldende gemeentelijke parkeernorm. Dit heeft geleid tot een nieuw inrichtingsplan en inhoudelijke aanpassing van de toelichting (paragraaf 2.2 en 4.9);
De paragraaf ‘maatschappelijke uitvoerbaarheid’ in de plantoelichting is geactualiseerd. Aldaar is ook het participatiemoment op 22 april 2024 beschreven. Tijdens deze bewonersavond is onder meer het onder punt 6 genoemde nieuwe inrichtingsplan en de parkeer- en verkeersafwikkeling nader toegelicht;
Ten gevolge van het nieuwe inrichtingsplan is de verbeelding ietwat gewijzigd waarvoor -voor zover noodzakelijk- de parkeerafwikkeling binnen het plangebied valt. Enkel waar parkeerplaatsen en de daarbij behorende ontsluiting is/zijn voorzien, is de aanduiding ‘specifieke vorm van groen – parkeren’ opgenomen. Op deze manier wordt geborgd dat binnen de bestemming ‘Groen’ alleen de parkeerplaatsen conform het (nieuwe) inrichtingsplan mogelijk zijn mogelijk ter plaatse van deze aanduiding. In de overige gedeelten van de bestemming zijn parkeerplaatsen niet rechtstreeks toegestaan om te voorkomen dat deze ten koste gaan van (overige) groenvoorzieningen.
Voor een nadere uiteenzetting van de wijzigingen wordt verwezen naar de ‘Nota van wijzigingen’ die is opgenomen in de bijlage behorende bij het raads- c.q. vaststellingsbesluit.
Door gedeputeerde staten van Limburg is toestemming verleend om het bestemmingsplan, in afwijking van artikel 3.8, lid 4 van de Wet ruimtelijke ordening, vervroegd bekend te maken.
Het bestemmingsplan ligt voor beroep ter inzage
Het bestemmingsplan, met de bijbehorende stukken, ligt met ingang van 17 oktober 2024 tot en met 28 november 2024 tijdens de openingstijden ter inzage bij het Klant Contact Centrum van de gemeente Brunssum. U kunt het bestemmingsplan in elektronische vorm raadplegen via de landelijke viewer www.omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart/ onder gebruikmaking van het planidentificatienummer (IDN): NL.IMR0.0899.BPVVNWBEUROPALAAN-VA01 via ‘Regels op de kaart’ en ‘Document zoeken’.
Ingevolge 3.8, zesde lid, van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 6:7 van de Algemene wet bestuursrecht, kan met ingang van de dag na die waarop het besluit ter inzage is gelegd gedurende zes weken beroep tegen het vastgestelde bestemmingsplan worden ingesteld.
Op grond van artikel 8.2 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 8:6 juncto bijlage 2, artikel 2 van de Algemene wet bestuursrecht, kan beroep worden ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.
Wilt u beroep instellen tegen het bestemmingsplan dat de raad heeft vastgesteld? En bent u belanghebbende? Dan kunt u binnen de genoemde termijn altijd beroep aantekenen, ook al hebt u geen zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan ingediend.
Als u geen belanghebbende bent, kunt u alleen beroep aantekenen als u op het ontwerpbestemmingsplan een zienswijze hebt ingediend. Dit laatste geldt niet in twee gevallen:
Een beroepschrift moet worden ondertekend en tenminste bevatten:
Het instellen van beroep schort de werking van het besluit niet op. Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking met ingang van de dag na afloop van de beroepstermijn. Tevens kan de indiener van het beroepschrift, bij de Voorzitter van voornoemde Afdeling, verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.
Aan het instellen van beroep en het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening zijn kosten verbonden. U kunt ook digitaal beroep instellen en/of een verzoek om voorlopige voorziening indienen via https://digitaalloket.raadvanstate.nl/. Hiervoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.
Besluit hogere waarden i.r.t. het bestemmingsplan 'Vervangende nieuwbouw Europalaan te Brunssum'
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Brunssum maakt bekend dat zij ingevolge het bepaalde in de Wet geluidhinder voor de bouw van 158 woningen gelegen aan de Europalaan te Brunssum hogere grenswaarden als bedoeld in de Wet geluidhinder heeft vastgesteld.
Het besluit hogere grenswaarde is nodig omdat niet kan worden voldaan aan de voorkeurgrenswaarde van 48 dB voor wat betreft het geluid van de nabijgelegen wegen (Kennedylaan en Europalaan). De geluidsbelasting blijft wel binnen de maximale grenswaarde van de Wet geluidhinder (63 dB). De Wet geluidhinder bepaalt dat het college van burgemeester en wethouders een hogere grenswaarde mag vaststellen, indien de geluidsbelasting tussen de voorkeursgrenswaarde en de maximale grenswaarde inzit. In dat geval moet het college nagaan of maatregelen mogelijk zijn om de geluidsbelasting onder de voorkeurswaarde te krijgen.
In het besluit voor de hogere waarde Wet geluidhinder en het bijbehorende geluidsonderzoek kunt u lezen dat bron- en overdrachtsmaatregelen niet voldoende doelmatig zijn. Voor het bouwplan betekent dit dat er aanvullende isolerende maatregelen getroffen moeten worden om aan het maximum binnenniveau (33 dB), volgend uit het Besluit bouwwerken leefomgeving, te voldoen.
Het ontwerpbesluit voor hogere grenswaarden heeft vanaf 29 december 2023 zes weken ter inzage gelegen. Tijdens deze periode konden bij burgemeester en wethouders schriftelijk of mondeling zienswijzen worden kenbaar gemaakt. Van deze mogelijkheid is geen gebruik gemaakt.
Op grond van artikel 145 Wgh begint de termijn voor het indienen van een beroepschrift tegen het besluit tot vaststelling van hogere waarden met ingang van de dag waarop beroep kan worden ingesteld tegen het besluit van de raad tot vaststelling van het bestemmingsplan 'Vervangende nieuwbouw Europalaan te Brunssum'.
Het besluit hogere waarden voor de ten hoogst toelaatbare geluidsbelasting en bijbehorende stukken ligt derhalve met ingang van 17 oktober 2024 tot en met 28 november 2024 ter inzage bij het Klant Contact Centrum, loket Vergunningen, Lindeplein 1 te Brunssum.
Omdat tegen het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden geen zienswijzen zijn kenbaar gemaakt, kunnen op grond van artikel 6:13 van de Algemene wet bestuursrecht alleen belanghebbenden in beroep gaan.
Voor het instellen van beroep en/of het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening moet u griffierecht betalen. Voor nadere inlichtingen over de hoogte van het bedrag kunt u zich wenden tot de Raad van State (telefoon 070-426 44 26) of via internet www.raadvanstate.nl.
De beschikking wordt van kracht met ingang van de dag na het einde van de beroepstermijn, tenzij voor deze datum beroep is ingesteld en met toepassing van artikel 36 Wet op de Raad van State j.o. artikel 8.81 van de Algemene wet bestuursrecht een verzoek wordt gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening, welke een schorsing kan inhouden. De beschikking wordt dan niet van kracht voordat op het verzoek is beslist.
Een gemotiveerd beroepsschrift dient hiertoe te worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Een beroepschrift kan ook digitaal via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht worden ingediend. Hiervoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde website voor de precieze randvoorwaarden.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-433943.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.