Aanwijzing Hoogstraat 8a te Mill als gemeentelijk monument

Burgemeester en wethouders van de gemeente Land van Cuijk;

gelezen het voorstel aan het college van burgemeester en wethouders van 1 oktober 2024;

gelet op artikel 5, eerste lid, van de Erfgoedverordening Land van Cuijk 2023;

besluiten:

  • 1.

    Hoogstraat 8a te Mill, kadastraal kenmerk: MIL00, sectie G, perceelnummer 2271, aan te wijzen als gemeentelijk monument.

  • 2.

    Hoogstraat 8a te Mill, kadastraal kenmerk: MIL00, sectie G, perceelnummer 2271, te registeren in het gemeentelijk erfgoedregister.

Motivering

Uit de opgestelde redengevende omschrijving blijkt dat Hoogstraat 8a te Mill voldoende monumentale waarden bezit om aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Het woonhuis heeft binnen de context van Mill een hoge cultuurhistorische waarde als woonhuis van de bouwheer A.J.C. Verstraaten, medeoprichter van de oorspronkelijk naast het huis gelegen sigarenfabriek. Dit bedrijf, Firma Verstraaten & Comp., was de eerste fabriek in Mill. Onder W.J.C. Verstraaten, die ook bewoner van het woonhuis was, opereerde de fabriek onder de naam Sigarenfabriek Excelsior W.J.C. Verstraaten. De naast gelegen fabriek is ook behouden gebleven, waardoor gesteld kan worden dat dit complex een fysieke herinnering vormt aan de oudste fabriek van Mill. Het woonhuis heeft enige architectuur- en kunsthistorische waarde als goed voorbeeld van een dorpse fabrikantenwoning in een sober uitgevoerd eclectisch ontwerp. Kenmerkend voor die periode zijn onder andere de afgeschuinde hoekgevels met balkons die het huis een alzijdige representatieve uitstraling moesten geven. Kenmerkend is verder het portiek met paneeldeur met gietijzeren roosters en het bovenlicht met glas-in-lood, en de nog aanwezige binnenluiken. Ondanks dat het woonhuis geen zeldzaamheidswaarde heeft het pand wel situationele waarde vanwege haar beeldbepalende ligging op de hoek van de Hoogstraat en Park Hoogstraaten en ensemblewaarde in samenhang met het voormalige fabrieksgebouw. De villa is in redelijke mate gaaf bewaard gebleven.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 1 oktober 2024.

Burgemeester en wethouders voornoemd,

Johan Postma

Secretaris / algemeen directeur

Marieke Moorman

burgemeester

Naar boven