Burgemeester en wethouders van de gemeente Land van Cuijk;
gelezen het voorstel aan het college van burgemeester en wethouders van 1 oktober 2024;
gelet op artikel 5, eerste lid, van de Erfgoedverordening Land van Cuijk 2023;
besluiten:
- 1.
Hoogveldseweg 27 te Mill, kadastraal kenmerk: MIL00, sectie G, perceelnummer 1916 en 1933, aan te wijzen als gemeentelijk monument.
- 2.
Hoogveldseweg 27 te Mill, kadastraal kenmerk: MIL00, sectie G, perceelnummer 1916 en 1933, te registeren in het gemeentelijk erfgoedregister.
Motivering
Uit de opgestelde redengevende omschrijving blijkt dat Hoogveldseweg 27 te Mill voldoende monumentale waarden bezit om aan te wijzen als gemeentelijk monument.
Het huis betreft een restant (het woonhuis) van de historische herenboerderij ‘De Schettering’ gelegen op het Hoogveld waar zich meerdere deels tot de abdij Mariënweerd behorende hoeves bevonden. Het huis, waarvan nog substantiële onderdelen bewaard zijn gebleven uit het derde kwart van de 17de eeuw (en mogelijk nog zelfs ouder) bezit derhalve een hoge cultuurhistorische waarde. Dit gebied bezit vanwege deze rijke historie ook archeologische waarde (oude huisplaatsen, vermoedelijk teruggaand tot de 12de of 13de eeuw). Het Hoogveld behoort tot de oudste delen van Mill. De in de huidige vorm waarschijnlijk in 1667 ontstane woning van de herenboerderij heeft met zijn dwarshuisopzet, rechts aansluitend op een bredere (maar thans veel jongere en incomplete) stal een voor deze regio bijzondere opzet gekregen. In de oorspronkelijke opzet lijkt het een vroege langgevel te zijn geweest, maar vanwege de status is er feitelijk sprake van een herenhuis met een aangebouwd bedrijfsgedeelte. Het huis behoort tot de oudste bewaard gebleven gebouwen van Mill. Bijzonder voor boerderijen in deze regio is ook de nog grotendeels 17de-eeuwse voorgevel met zijn korfboogvensters (oorspronkelijk met kruiskozijnen, later met kozijnen met schuiframen (recent gereconstrueerd in de 18de-eeuwse opzet) en intern de gewelfkelders en de nog vrijwel volledig bewaard gebleven eiken zoldervloer- en kapconstructie. Deze elementen bezitten een hoge bouwhistorische waarde. In het interieur herinneren de schouwen en ruimtelijke structuren nog aan de moderniseringen die in de 19de- en 20ste eeuw plaats vonden. Hieraan moet ook architectuurhistorische waarde worden toegekend.
De vrijstaande ligging sterk terugliggend op een groot perceel naast een steeg (Snipweg) met een diepe voortuin met een monumentale linde voor het huis zorgt ervoor dat de boerderij binnen de coulissen een sterk het beeld van de directe omgeving bepalende situering heeft. Er is sprake voorts van een historisch stedenbouwkundige waarde (historisch erf in een in het verleden deels tot het kroondomein horende gebied, dat in aanleg terug reikt tot in de middeleeuwen).
De boerderij is weliswaar door de verschillende verbouwingen gewijzigd, maar de historische opzet als bijzondere hoeve (herenboerderij) van het dwarshuis/langgeveltype is zowel in de voorgevel en hoofdvorm goed behouden en herkenbaar gebleven. Verder is de historische vloer- en kapconstructie nog zeer gaaf bewaard gebleven. De herenboerderij is vanwege de bijzondere opzet als type en vanwege de hoge ouderdom voor deze regio behoorlijk zeldzaam te noemen.