Aanwijzing Kerkpad 12 te Sint Hubert als gemeentelijk monument

Burgemeester en wethouders van de gemeente Land van Cuijk;

gelezen het voorstel aan het college van burgemeester en wethouders van 1 oktober 2024;

gelet op artikel 5, eerste lid, van de Erfgoedverordening Land van Cuijk 2023;

besluiten:

  • 1.

    Kerkpad 12 te Sint Hubert, kadastraal kenmerk: MIL00, sectie C, perceelnummer 1576, aan te wijzen als gemeentelijk monument.

  • 2.

    Kerkpad 12 te Sint Hubert, kadastraal kenmerk: MIL00, sectie C, perceelnummer 1576, te registeren in het gemeentelijk erfgoedregister.

Motivering

Uit de opgestelde redengevende omschrijving blijkt dat Kerkpad 12 te Sint Hubert voldoende monumentale waarden bezit om aan te wijzen als gemeentelijk monument.

De voormalige oude pastorie behoort samen met de kerk tot het oudste bewaard gebleven gebouw van het dorp en heeft zelf bijna 130 jaar gefungeerd als pastorie en kern van de parochie. Daarna had het complex vanaf de periode kort voor de oorlog tot ruim na de oorlog een woon- en winkelfunctie (o.a. een elektro-winkel en installatiebedrijf) waardoor gesteld kan worden dat het gebouw bijna 200 jaar een binnen het sociale en religieuze leven van Sint Hubert belangrijke rol heeft gespeeld. De cultuurhistorische waarde van het gehele complex is hoog te noemen. De oudste uit 1795-96 daterende delen bezitten nog hun oorspronkelijke gevelwerk en constructies (eiken balklagen en kapconstructie) waaraan vanwege de hoge ouderdom een hoge bouwhistorische waarde kan worden toegekend. Ook de vleugels (waaronder Kerkpad 12) zoals ze in hun vorm in 1886 tot stand zijn gekomen dragen bij de architectuurhistorische waarde, omdat de het voorplein omarmende vleugels het complex een voornaam, sterk symmetrisch opgezet voorkomen geven, wat nog wordt versterkt door de symmetrische indeling van de middenbouw en het symmetrisch opgezette gietijzeren tuinhek. Hoewel Kerkpad 12 zowel in het interieur als exterieur de nodige wijzigingen bezit is het ook in architectuurhistorisch opzicht een onlosmakelijk onderdeel van het historische complex. De voormalige pastorie heeft als voornaam ogend complex, vrijstaand aan een pleinvormige ruimte bij de oude kerk een sterk het historische beeld bepalende werking. Het gebouw vormt samen met de linker vleugel (Kerkpad 12) een historisch ensemble en dit ensemble vormt verder met de kerk en drie andere omliggende gebouwen (Kerkpad 15, 17 en 18) de historische dorpskern en bezit derhalve een hoge historisch-stedenbouwkundige waarde. Het complex is door zijn complexmatige opzet met symmetrische gevels en situering naast de kerk nog altijd goed herkenbaar als een binnen het oude Sint Hubert voornaam gebouw dat gezien zijn relatie met de kerk ook geduid kan worden als pastorie. Op de huidige invulling van de vensters na is het complex behoorlijk gaaf bewaard gebleven. De naoorlogse etalagevensters laten het gewijzigde gebruik na 1953 zien, toen de gebroeders Slaats er hun woning met winkel (elektrozaak en elektrotechnisch installatiebedrijf) vestigden. Gaaf bewaarde gebouwen/pastorieën van een dergelijke hoge ouderdom met een goed afleesbare bouwgeschiedenis zijn in deze regio behoorlijk zeldzame verschijningen.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 1 oktober 2024.

Burgemeester en wethouders voornoemd,

Johan Postma

Secretaris / algemeen directeur

Marieke Moorman

burgemeester

Naar boven