Aanwijzing Schoolstraat 43 te Mill als gemeentelijk monument

Burgemeester en wethouders van de gemeente Land van Cuijk;

gelezen het voorstel aan het college van burgemeester en wethouders van 1 oktober 2024;

gelet op artikel 5, eerste lid, van de Erfgoedverordening Land van Cuijk 2023;

besluiten:

  • 1.

    Schoolstraat 43 te Mill, kadastraal kenmerk: MIL00, sectie B, perceelnummer 3210, aan te wijzen als gemeentelijk monument.

  • 2.

    Schoolstraat 43 te Mill, kadastraal kenmerk: MIL00, sectie B, perceelnummer 3210, te registeren in het gemeentelijk erfgoedregister.

Motivering

Uit de opgestelde redengevende omschrijving blijkt dat Schoolstraat 43 te Mill voldoende monumentale waarden bezit om aan te wijzen als gemeentelijk monument.

De gesplitste villa heeft een hoge cultuurhistorische waarde vanwege de bouwheer A. van Hout, de oprichter van de klompen en houtbewerkingsfabriek Van Hout, lang de belangrijkste werkgever in Mill. Hij maakte verder vierenveertig jaar deel uit van de gemeenteraad en was wethouder en locoburgemeester. Ook was hij voorzitter van het plaatselijke Wit-Gele Kruis en van de Vrijwillige Brandweer, waardoor gesteld kan worden dat Van hout en zijn nazaten een sleutelrol hebben gespeeld in de 20ste-eeuwse geschiedenis van Mill. De villa ‘De Kokse Beek’ vormt samen met de fabrieksschoorsteen aan de overzijde van de straat een belangrijke herinnering in steen van deze familie en hun erfgoed. De villa heeft een hoge architectuur- en kunsthistorische waarde vanwege de rijk gedetailleerde en schilderachtig opgezette hoofdbouw met samengestelde kap, gevels met tegelfries en de voor die kenmerkende vensters met hun veelruits bovenlichten.

Hoewel het als rationalistisch te omschrijven huis met zijn gaaf bewaarde exterieur en overwegend ook gaaf bewaarde interieur voor zijn ontstaanstijd qua stijl enigszins ouderwets is te noemen is het huis kwaliteitsvol uitgewerkt en vormgegeven, waarbij de ook aan de buitenzijde uitgebouwde stookplaatsen in het interieur van nr. 43 invloeden van de Engelse landhuisbouw verraden en de detaillering van de vloeren en lambriseringen in interieurs en glas-in-lood wel conform de rond 1920 in zwang komende Art Deco zijn vormgegeven. Vanuit bouwhistorisch oogpunt is de afleesbaarheid van de bouwgeschiedenis met de splitsing (met de trap uit 1946) en de toevoeging van de serre uit 1953 waardevol te noemen. De gesplitste villa heeft situationele waarde vanwege haar beeldbepalende ligging op een ruim kavel op de hoek van de Brandsestraat en Schoolstraat en de thans groene zone van de voormalige spoorlijn die aan de andere zijde het erf begrensd. De villa is in hoge mate gaaf bewaard gebleven, zowel wat betreft exterieur als interieur, met uitzondering van de L-vormige voormalige dienstvleugel die na de verdere opsplitsing in 1980 is verbouwd tot woning. Villa’s in deze stijl en van dit formaat en gaafheid zijn zeker in de lokale context een zeldzame verschijning te noemen.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 1 oktober 2024.

Burgemeester en wethouders voornoemd,

Johan Postma

Secretaris / algemeen directeur

Marieke Moorman

burgemeester

Naar boven