Aanwijzing Spoorstraat 5 te Mill als gemeentelijk monument

Burgemeester en wethouders van de gemeente Land van Cuijk;

gelezen het voorstel aan het college van burgemeester en wethouders van 1 oktober 2024;

gelet op artikel 5, eerste lid, van de Erfgoedverordening Land van Cuijk 2023;

besluiten:

  • 1.

    Spoorstraat 5 te Mill, kadastraal kenmerk: MIL00, sectie G, perceelnummer 2555, aan te wijzen als gemeentelijk monument.

  • 2.

    Spoorstraat 5 te Mill, kadastraal kenmerk: MIL00, sectie G, perceelnummer 2555, te registeren in het gemeentelijk erfgoedregister.

Motivering

Uit de opgestelde redengevende omschrijving blijkt dat Spoorstraat 5 te Mill voldoende monumentale waarden bezit om aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Het dubbelwoonhuis heeft cultuurhistorische waarde als kenmerkende vooroorlogse middenstandswoning, tot stand gekomen in de periode waarin Mill zich van een louter agrarisch dorp ontwikkelde naar een plaats met industrie en andere bedrijvigheid. De middenstandswoningen uit het Interbellum vormen een tastbare herinnering aan deze ontwikkeling. Deze ontwikkelingen deden zich eerst vooral voor langs de Spoorstraat en de Stationsstraat, waarbij in de Stationsstraat de luxere villa’s de boventoon voerden. De geschetste ontwikkelingen zijn beide straten nog beleefbaar. Het dubbelwoonhuis heeft architectuurhistorische waarde vanwege de zorgvuldig gedetailleerde, karakteristieke gevels met siermetselwerk in expressionistische stijl. De woning vormt een ensemble met nummer 3 als dubbelwoonhuis en heeft daardoor situationele en ensemblewaarde. Als laatste is het exterieur van het dubbelwoonhuis in hoge mate gaaf bewaard gebleven. In het interieur van de woning zijn diverse elementen gaaf bewaard gebleven. Het dubbelwoonhuis heeft geen grote zeldzaamheidswaarde.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 1 oktober 2024.

Burgemeester en wethouders voornoemd,

Johan Postma

Secretaris / algemeen directeur

Marieke Moorman

burgemeester

Naar boven