Aanwijzing Stationsstraat 5 te Mill als gemeentelijk monument

Burgemeester en wethouders van de gemeente Land van Cuijk;

gelezen het voorstel aan het college van burgemeester en wethouders van 1 oktober 2024;

gelet op artikel 5, eerste lid, van de Erfgoedverordening Land van Cuijk 2023;

besluiten:

  • 1.

    Stationsstraat 5 te Mill, kadastraal kenmerk: MIL00, sectie G, perceelnummer 1170, aan te wijzen als gemeentelijk monument.

  • 2.

    Stationsstraat 5 te Mill, kadastraal kenmerk: MIL00, sectie G, perceelnummer 1170, te registeren in het gemeentelijk erfgoedregister.

Motivering

Uit de opgestelde redengevende omschrijving blijkt dat Stationsstraat 5 te Mill voldoende monumentale waarden bezit om aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Het woonhuis heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van de historische lintbebouwing aan de Stationsstraat, die herinnert aan de ontwikkeling van Mill kort na de komst van de spoorlijn met station, waardoor vanuit de dorpskern een rechte straat naar het stationsgebouw werd gerealiseerd waarlangs met name de in opkomst zijnde burgerlijke elite zich vestigde in vrijstaande huizen. Het woonhuis heeft architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype (de kleine dorpse villa als éénlaags dwarshuis met middenrisaliet bekroond door een dakhuis) met de zorgvuldig gedetailleerde, karakteristieke gevels in eclectische stijl, waarbij met name de voorgevel met Vlaamse gevel, lisenen en siermetselwerk en de zijgevels met gekoppelde vensters onder een kunstig gemetseld boogveld en de dak-elementen (pirons en ajourwerk) het beeld bepalen. Het pand heeft situationele waarde vanwege zijn ligging op de hoek van de Stationsstraat en de Julianastraat. Samen met het omstreeks dezelfde tijd gebouwde, ook door Herman van Strijp ontworpen, tegenovergelegen hoekpand Stationsstraat 7 vormt het een markante entree van de Julianastraat en een beeldbepalend ensemble aan de Stationsstraat. Het exterieur van het woonhuis is in redelijke mate gaaf bewaard gebleven. De hoofdvorm, gevelwerk en gevelindeling met gemetselde details is intact gebleven, de detaillering van vensters is enigszins gewijzigd (ramen). Het woonhuis heeft geen grote zeldzaamheidswaarde. Ambtelijk is de gemeente daarom van mening dat het woonhuis voldoende cultuurhistorische waarden bezit om aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 1 oktober 2024.

Burgemeester en wethouders voornoemd,

Johan Postma

Secretaris / algemeen directeur

Marieke Moorman

burgemeester

Naar boven