Aanwijzing Wanroijseweg 79 te Mill als gemeentelijk monument

Burgemeester en wethouders van de gemeente Land van Cuijk;

gelezen het voorstel aan het college van burgemeester en wethouders van 1 oktober 2024;

gelet op artikel 5, eerste lid, van de Erfgoedverordening Land van Cuijk 2023;

besluiten:

  • 1.

    Wanroijseweg 79 te Mill, kadastraal kenmerk: MIL00, sectie R, perceelnummer 1022 en 928, aan te wijzen als gemeentelijk monument.

  • 2.

    Wanroijseweg 79 te Mill, kadastraal kenmerk: MIL00, sectie R, perceelnummer 1022 en 928, te registeren in het gemeentelijk erfgoedregister.

Motivering

Uit de opgestelde redengevende omschrijving blijkt dat Wanroijseweg 79 te Mill voldoende monumentale waarden bezit om aan te wijzen als gemeentelijk monument.

De boerderij heeft enige cultuurhistorische waarden voor de lokale historie. De boerderij is gebouwd op een oude huisplaats, waar in ieder geval al voor 1800 een boerderij en schuur stond. De huidige boerderij is vermoedelijk na een brand of andere calamiteit in 1931 tot stand gekomen en vormt sindsdien de kern van een gedurende de 20ste eeuw verder gegroeid boerenbedrijf. Het erf met zijn uit verschillende perioden daterende bijgebouwen laat deze voor de tweede helft van de 20ste eeuw kenmerkende ontwikkeling zien. De boerderij betreft een wat betreft de hoofdvorm en detaillering van de gevelopeningen behoorlijk gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een langgevelboerderij met langsdeel uit de periode van het Interbellum. Dit type langgevel met langsdeel met schuifdeuren is kenmerkend voor deze regio en vormde ook het voorbeeld voor de standaardtypen van de wederopbouw-boerderijen die in Mill en Langenboom eind 1940 en begin 1941 werden gerealiseerd. De boerderij heeft door zijn ten opzichte van de straat terug gelegen situering in een open landschap een hoge stedenbouwkundig-historische en hoge beeldwaarde. De boerderij is vanwege het gevelwerk en de hoofdvorm goed herkenbaar als een langgevelboerderij uit het Interbellum van een lokaal destijds vaker voorkomende variant, met nog gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, gevelwerk en detailleringen van vensters en deuren. Binnen het gebied rond Mill komen meerdere van deze langgevelboerderijen uit het Interbellum voor, waardoor kan worden gesteld dat de boerderij weliswaar karakteristiek is voor de regio maar slechts een zeer betrekkelijke zeldzaamheid heeft.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 1 oktober 2024.

Burgemeester en wethouders voornoemd,

Johan Postma

Secretaris / algemeen directeur

Marieke Moorman

burgemeester

Naar boven