Aanwijzing Dominicanenstraat 24 te Langenboom als gemeentelijk monument

Burgemeester en wethouders van de gemeente Land van Cuijk;

gelezen het voorstel aan het college van burgemeester en wethouders van 1 oktober 2024;

gelet op artikel 5, eerste lid, van de Erfgoedverordening Land van Cuijk 2023;

besluiten:

  • 1.

    Dominicanenstraat 24 te Langenboom, kadastraal kenmerk: MIL00, sectie K, perceelnummer 2551, aan te wijzen als gemeentelijk monument.

  • 2.

    Dominicanenstraat 24 te Langenboom, kadastraal kenmerk: MIL00, sectie K, perceelnummer 2551, te registeren in het gemeentelijk erfgoedregister.

Motivering

Uit de opgestelde redengevende omschrijving blijkt dat Dominicanenstraat 24 te Langenboom voldoende monumentale waarden bezit om aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Het pand is oorspronkelijk gebouwd als kortgevelboerderij van een welvarende boer (Van der Hagen). Bijzonder vanuit cultuurhistorisch perspectief is het feit dat de boerderij is verbouwd in 1948 tot klooster met een kapel op de zolder van het voormalige bedrijfsgedeelte waarbij het oude woongedeelte op de zolder de zustercellen kreeg. Deze zusters hebben tussen 1948 en 1973 een belangrijke rol gespeeld in Langenboom in het onderwijs en de zielzorg. De dakkapellen die de zustercellen en de kapel verlichtten en het klokkentorentje van de kapel vormen in fysieke zin een herinnering aan de tijd dat de zusters de boerderij als klooster in gebruik hadden. De voorgevel is karakteristiek voor vroeg-twintigste-eeuwse boerderijen van het kortgeveltype. Door de verbouwing tot klooster is een bijzonder geheel ontstaan, dat enerzijds herkenbaar is als boerderij en anderzijds als een dorps klooster waarin de hand van Jan Strik in zijn vroege, nog door traditionalistische architectuur beheerste vroege werk zichtbaar is. De boerderij heeft situationele waarde vanwege haar beeldbepalende ligging naast het schoolplein en tegenover het park. Met name de voorgevel van het gebouw uit de eerste (boerderij) fase is in hoge mate gaaf bewaard gebleven. De zijgevels met hun dakkapellen en de klokkentoren tonen de ingrepen van Jan Strik voor het klooster waarbij de dakkapellen de zustercellen en kapel op de zolder van licht voorzagen en dragen bij aan de herkenbaarheid van de boerderij als religieus bouwwerk. Ook de spanten en de deuropeningen met invulling van de kapel zijn nog in oorspronkelijke staat aanwezig. Een voormalige boerderij die werd verbouwd om als klooster te fungeren, is een zeldzaamheid.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 1 oktober 2024.

Burgemeester en wethouders voornoemd,

Johan Postma

Secretaris / algemeen directeur

Marieke Moorman

burgemeester

Naar boven