Kennisgeving voornemen tot vestiging opstalrecht

Aanleiding

Ingevolge het arrest van de Hoge Raad van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778, Hoge Raad, 20/00123), moeten overheidslichamen, gelet op het gelijkheidsbeginsel en transparantiebeginsel, kennisgeven van het voornemen om onderhands een overeenkomst aan te gaan waarbij sprake is van de uitgifte van onroerende zaken en vestiging van zakelijke rechten.

 

Daarom maakt de gemeente Raalte bekend dat zij voornemens is om,

op een perceel grond gelegen te Raalte, betreffende een strook grond aan weerszijden van en inclusief de hartlijn van de hoogspanningsverbinding(en), plaatselijk bekend De Brink te Raalte, respectievelijk Westdorplaan te Raalte en respectievelijk Johanna van Burenlaan te Raalte, uitmakende een gedeelte van de percelen, kadastraal bekend gemeente Raalte, sectie L, nummers 9463, 9516 en 9862,

een overeenkomst tot vestiging van een opstalrecht te sluiten met “TenneT TSO B.V.", inhoudende het recht om in, op en/of boven de belaste strook elektriciteitswerken aan te leggen, in stand te houden of te verwijderen waaronder onder meer is begrepen

(a) (een) hoogspanningsverbinding(en), (b) beveiligings- en telecommunicatiewerken ten dienste van de hoogspanningsverbindingen zoals (onder meer) aardingen, glasvezelverbindingen en ondersteuningswerken en (c) een aantal hoogspanningsmasten met geleiders en funderingen, verbinding- en/of testwerken en/of opstijgpunten.

 

De gemeente kwalificeert TenneT op grond van objectieve, redelijke en toetsbare criteria als enige serieuze gegadigde die in aanmerking komt voor deze overeenkomst. De reden hiervoor is dat verwacht mag worden dat nut en waarde voor andere gegadigden zullen ontbreken en de redelijke verwachting is dat alleen TenneT als beheerder van het hoogspanningsnet in Nederland deze nutsvoorziening kan realiseren.

Ten overvloede zij erop gewezen dat de gemeente daarbij beleidsvrijheid toekomt.

 

Hoe kunt u reageren?

Indien u zich niet kunt verenigen met dit voornemen, dient u dit uiterlijk 20 kalenderdagen na deze publicatie kenbaar te maken met een gemotiveerde toelichting aan info@raalte.nl, onder vermelding van “Reactie opstalrecht TenneT”. De gemeente Raalte zal kort na het verstrijken van deze termijn van 20 dagen overgaan tot vestiging en overdracht. Bij uitblijven van een tijdige reactie zouden de gemeente en de beoogde opstaller onredelijk worden benadeeld.

 

Met deze publicatie geeft de Gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad van 26 november 2021.

 

 

 

Naar boven