Verkeersbesluit gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken Baandersstraat en Blokweerweg - Gemeente Alblasserdam

Kenmerk: 2024-0103943

College van burgemeester en wethouders van Alblasserdam

Inleiding:

Bewoners aan Baandersstraat en Blokweerweg hebben een aanvraag ingediend voor een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken. Deze bewoners hebben een aandoening met een aantoonbare loopbeperking en is voor vervoer afhankelijk van een parkeerplaats nabij de woning. De aanvraag inclusief een bijbehorende medische verklaring is door de gemeente beoordeeld. Gelet op de handicap van deze bewoners is het dringend gewenst dat er bij de woning kan worden geparkeerd en dat er een parkeerplaats wordt aangewezen als gehandicaptenparkeerplaats ten behoeve van het betreffende kenteken van de bewoner.

Dit verkeersbesluit heeft betrekking op het aanwijzen van een (extra) gehandicaptenparkeerplaats op kenteken op de volgende locaties:

- Baandersstraat

- Blokweerweg

 

Bevoegdheid:

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Alblasserdam bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Het betreft namelijk verkeer op wegen onder beheer van de gemeente Alblasserdam.

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Op grond van artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op grond van artikel 21 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer moet het verkeersbesluit vermelden welke doelstelling of doelstellingen met het verkeersbesluit worden beoogd. Daarbij moet worden aangegeven welke van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen ten grondslag liggen aan het verkeersbesluit. Als ook andere van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen in het geding zijn, wordt vervolgens aangegeven op welke wijze de belangen tegen elkaar zijn afgewogen.

 

Met het verkeersbesluit worden de onderstaande doelstellingen nagestreefd:

 

  • -

    het verzekeren van de veiligheid op de weg;

    * de verkeersveiligheid blijft met dit besluit gewaarborgd; de situatie is reeds in gebruik als parkeergelegenheid en blijft in gebruik als parkeergelegenheid; dit besluit heeft alleen betrekking op het gebruik van de parkeervakken voor uitsluitend het parkeren van het voertuig met betreffende kenteken; hiermee heeft dit besluit geen negatieve invloed op de verkeersveiligheid;

     

  • -

    het beschermen van weggebruikers en passagiers;

    * voor eigenaar van het betreffende voertuig is het van belang dat zij hun voertuig in de buurt van hun woning kunnen parkeren; hiervoor moet een parkeerplaats nabij de woning vrij worden gehouden voor alleen het parkeren ten behoeve van het voertuig met betreffende kenteken;

    * voor deze locatie is een aanvraag van een bewoner binnengekomen, die behoefte heeft aan een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken nabij de woning. de locatie biedt de meest optimale situatie voor de desbetreffende aanvraag;

    * de locatie voor de gehandicaptenparkeerplaats is zodanig gekozen dat dit het minst nadelige effect heeft op het parkeren voor overige weggebruikers; in de omgeving blijft voldoende parkeergelegenheid over voor algemeen belang;

    * het is van belang dat het parkeren van andere voertuigen moet worden vermeden en dat de betreffende parkeerplaats vrij blijft voor het voertuig met betreffende kenteken;

     

  • -

    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

    * voor de toegankelijkheid van de bewoner en gelet op zijn of haar handicap is het van belang dat een parkeerplaats nabij de woning vrij wordt gehouden voor alleen het voertuig met betreffende kenteken;

    * hierbij is het van belang dat een parkeerplaats bij de woning wordt aangewezen als gehandicaptenparkeerplaats op kenteken;

     

  • -

    het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

    * dit besluit biedt meer vrijheid aan eigenaar van het voertuig et betreffende kenteken;

    * in de omgeving blijft voldoende parkeergelegenheid over voor algemeen gebruik;

     

  • -

    het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade;

    * de kans op overige overlast, hinder of schade door dit verkeersbesluit is niet aanwezig ofverwaarloosbaar;

     

  • -

    het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.

    * dit verkeersbesluit heeft geen gevolgen voor de aantasting van het karakter of van de fuctie vanobjecten of het gebied.

     

Het is daarom gewenst om aan Baandersstraat en Blokweerweg een (extra) parkeerplaats aan te wijzen als gehandicaptenparkeerplaats op kenteken .

 

Een verkeersbesluit wordt na overleg genomen.

Zoals is bepaald in artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de korpschef van het betrokken regionale politiekorps .

De politie heeft op 1 mei 2024 een schriftelijk algemeen politieadvies gegeven met betrekking tot gehandicapteparkeerplaatsen op kenteken en gaat daarmee akkoord met dit verkeersbesluit.

Opmerking van de politie:

"... * De locatie van een te realiseren individuele gehandicaptenparkeerplaats op kenteken wordtvoorzien van bord E6 conform bijlage 1 van het RVV 1990 (Gehandicaptenparkeerplaats) met onderbord OB309 met daarop het kenteken vermeld van het betreffende voertuig.

* Als het een haaks parkeervak betreft, wordt het bord geplaatst aan de kopse kant van de parkeerplaats. Bij een langsparkeervak wordt deze geplaatst op het trottoir aan het begin van het vak (vanuit de rijrichting gezien) of haaks op de rijbaan. Conform de voorschriften BABW mag dit bord ook evenwijdig aan de weg geplaatst worden.

* De parkeerplaats wordt voorzien van een witte omlijning met daarbinnen twee diagonalen (een kruis) als verwacht wordt dat er ondanks bebording door andere weggebruikersgeparkeerd wordt.

* De individuele gehandicaptenparkeerplaats op kenteken ligt niet verder dan 100 metervanaf de woning van de gebruiker van deze parkeerplaats.

* De exacte locatie geschiedt altijd in overleg met de aanvrager van deze parkeerplaats.

* Nadrukkelijk het advies om het parkeervak duidelijk als zodanig in te richten met belijning en/of gebruikmaking van een afwijkende kleur en materiaal bestrating (conform richtlijnen). ..."

 

Vanuit de gemeente is dit politieadvies in de afweging meegewogen waarbij vanuit de gemeente in eerste instantie de voorkeur uit gaat naar alleen het toepassen van de benodigde borden. het toepassen van dubbele maatregelen (zoals markering of afwijkende kleur) niet de voorkeur heeft. Indien in de praktijk blijkt dat naast de benodigde borden ook aanvullende maatregelen zoals markering en/ of afwijkende kleur wenselijk zijn dan kan dit eventueel op een later moment alsnog als extra toegevoegd worden.

 

BESLUIT

Gezien voorgaande overwegingen is de gemeente tot het besluit gekomen om aan Baandersstraat en Blokweerweg een (extra) parkeerplaats aan te wijzen als gehandicaptenparkeerplaats op kenteken. De maatregel wordt op straat aangeduid conform de wettelijke bepalingen, zoals het plaatsen van bord E6 (gehandicaptenparkeerplaats) met onderbord OB309 met daarop het kenteken van het betreffende voertuig.

Alblasserdam, 16 oktober 2024

College van burgemeester en wethouders van Alblaserdam

Namens deze,

H. Schnitker

Afdelingshoofd Buitenruimte

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen zes weken na dag van be- kendmaking bezwaar worden gemaakt. Het bezwaarschrift moet gericht worden aan: College van bur- gemeester en houdes van Alblasserdam, Postbus 2, 2950 AA Alblasserdam.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en het volgende te bevatten:

  • a.

    naam en adres van de indiener;

  • b.

    de dagtekening;

  • c.

    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • d.

    de gronden van het bezwaar.

Daarnaast kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank binnen het rechtsgebied waarin de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft. Voor het verzoek zal griffierecht worden geheven.

Naar boven