Voorgenomen uitgifte in eigendom van grond door de gemeente Den Haag aan Laan van NOI BV. Deze grond is gelegen aan en nabij de Laan van Nieuw Oost-Indië en de De Carpentierstraat te Den Haag (kenmerk DSO/10805458)

 

 

Toelichting

De gemeente Den Haag heeft het voornemen om de perceelsgedeelten, kadastraal bekend Gemeente 's-Gravenhage, sectie R, nummers 12057 (ged.) en 12058 (ged.), gelegen aan en nabij de De Carpentierstraat te Den Haag, groot circa 269 m², in eigendom uit te geven aan Laan van NOI BV, gevestigd aan de Sarphatikade 12 te (1017 WV) Amsterdam (KvK-nummer 68821948), ten behoeve van de realisatie van de transformatie en uitbreiding van het gebouw aan de Laan van Nieuw Oost-Indië 123-127. De gemeente Den Haag is van mening dat Laan van NOI BV de enige serieuze gegadigde is voor de uitgifte in erfpacht van eerdergenoemde perceelsgedeelten.

 

Overwegingen:

- gegadigde is eigenaar van naastgelegen gronden

- de perceelsgedeelten maken deel uit van een totale herontwikkeling

- de perceelsgedeelten zijn reeds lange tijd in gebruik bij de gegadigde

- er wordt uitvoering gegeven aan reeds gesloten overeenkomsten (voor het Didam-arrest) en deze afspraken zijn te goeder trouw gemaakt

- de mogelijkheden van gebruik van de perceelsgedeelten zijn qua ligging, vorm en grootte beperkt en de perceelsgedeelten zijn niet zelfstandig ontwikkelbaar

- de gegadigde beschikt over een onherroepelijke bouwvergunning voor het voorgenomen bouwplan

 

Gelet op het voorgaande is de gemeente van oordeel dat er op grond van objectieve, redelijke en toetsbare criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de uitgifte in eigendom van de grond.

 

Vervaltermijn

Indien u het niet eens bent met deze voorgenomen (her) uitgifte in eigendom en u voldoet aan de gestelde criteria, dan dient u binnen 20 kalenderdagen na dagtekening van deze publicatie een kort geding aanhangig te maken bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag. Bij gebreke van het tijdig aanhangig maken van een kort geding vervalt het recht tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren, althans heeft u uw rechten daarop verwerkt.

De gemeente Den Haag en Laan van NOI BV zouden immers onredelijk worden benadeeld indien pas na deze (duidelijk kenbaar gemaakte) termijn alsnog tegen het voornemen respectievelijk het aangaan van de overeenkomst(en) zou worden opgekomen.

 

Voor nadere inlichtingen over deze publicatie kunt u contact opnemen met het Grondbedrijf: ajmgrondbedrijf@denhaag.nl.

Een verzoek om inlichtingen heeft geen opschortende werking voor de termijn voor het aanhangig maken van een kort geding. Het verzoek moet rechtsreeks verband houden met het bovenstaande en u dient te onderbouwen dat u ook een serieuze gegadigde voor uitgifte van de grond bent en dat de grond daarom openbaar moet worden aangeboden. Het is nadrukkelijk niet bedoeld voor eventuele andere (ruimtelijke) bezwaren die samenhangen met deze grondtransactie of voor vragen over het gemeentelijk beleid.

 

Toelichting arrest

 

Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778). Daarin is bepaald dat de gemeente grond en vastgoed die zij wil verkopen niet openbaar hoeft aan te bieden als bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de verkoop (waaronder uitgifte in eigendom).

In dat geval moet de gemeente het voornemen tot verkoop aan deze gegadigde tijdig voorafgaand aan de transactie bekendmaken, op een zodanige manier dat iedereen daarvan kennis kan nemen. Daarbij moet de gemeente motiveren waarom de gemeente van mening is dat op grond van de hiervoor bedoelde criteria bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen dat er slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt.

 

 

Naar boven