Voornemen tot verhuur van een gedeelte van de Kleine Houtstraat 70 aan Hotel Lazarus B.V.

De gemeente Haarlem heeft het voornemen om een huurovereenkomst af te sluiten met Hotel Lazarus B.V. inzake een gedeelte van de het pand aan de Kleine Houtstraat 70 te Haarlem, deel uitmakende van het perceel kadastraal bekend als gemeente Haarlem, sectie D, nummer 418 en 9650 (beiden gedeeltelijk)

Achtergrond

De Kleine Houtstraat 70 is aangemerkt als Rijksmonument met monument nummer 19428 en gelegen binnen het (rijks)beschermd stadsgezicht Haarlem. Sinds mei 2018 is een deel het pand door de gemeente Haarlem verhuurd aan Olivijn B.V. ten behoeve van de exploitatie van een restaurant. In 2019 heeft Olivijn B.V. de eerste aanvraag bij de gemeente gedaan voor het verbouwen van (een gedeelte van) het bestaande pand tot boetiekhotel en restaurant.

In het Hotelbeleid Haarlem van 4 december 2019 is een zogenaamde “hotelaanvraagpauze” ingevoerd. Hotelinitiatieven die voor 10 december 2019 reeds bekend waren bij de gemeente werden wel nog (verder) beoordeeld aan de hand van het kwalitatieve ontwikkelkader. Er werd destijds positief gereageerd op de voorgenomen ontwikkeling en er is expliciet besloten dat deze ontwikkeling doorgang kon vinden ondanks de hotel-stop. Echter vanwege de coronacrisis heeft de aanvraag enige tijd stilgelegen, maar is in 2023 hervat.

Burgemeester en wethouders hebben, gelet op artikel 2.1, 2.10, 2.12 en 2.15 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), op 18 juli 2024 besloten de omgevingsvergunning te verlenen. De termijn van 6 weken voor het indienen van een bezwaarschrift is verstreken, waarmee deze beschikking in werking is getreden en de vergunning definitief is.

Verhuur per oktober 2024

Olivijn B.V. zal medio oktober 2024 zijn onderneming met goodwill aan Hotel Lazarus B.V. verkopen. De gemeente Haarlem zal per deze datum een huurovereenkomst sluiten met Hotel Lazarus B.V. De verbouwing zal op deze datum direct aanvangen.

Enige serieuze gegadigde

De gemeente is van mening dat Hotel Lazarus B.V. op grond van objectieve, toetsbare en redelijke criteria de enige serieuze gegadigde is voor de verhuur van bovengenoemde locatie.

Vervaltermijn

Als u het niet eens bent met het voornemen tot verhuur van de hiervoor omschreven onroerende zaak, omdat u van mening bent ook voor deze verhuur in aanmerking te komen, dan dient u binnen 20 kalenderdagen na dagtekening van deze publicatie een kort geding aanhangig te maken bij de rechtbank Noord-Holland, locatie Haarlem. Indien u een kort geding aanhangig maakt, dan dient u ons dit binnen voornoemde termijn van 20 kalenderdagen schriftelijk mede te delen door het per e-mail opsturen van de conceptdagvaarding aan juridischezaken@haarlem.nl. Met het oog op de voortgang in dit verhuurtraject en het verkrijgen van duidelijkheid, hanteert de gemeente een termijn van 20 kalenderdagen. Dit betreft een vervaltermijn.

Bij gebreke van een tijdig ingesteld kort geding vervalt het recht tegen de voorgenomen verhuur in rechte op te komen en/of daarop enige vorm van schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren. De gemeente en de potentiële huurder zouden onredelijk worden benadeeld als na voornoemde termijn alsnog tegen het voornemen en het aangaan van de huurovereenkomst wordt opgekomen.

De gemeente publiceert dit voornemen op haar website: www.haarlem.nl en in het Gemeenteblad op www.officielebekendmakingen.nl. Met deze publicatie geeft de gemeente uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).

Naar boven