De Hoge Raad heeft op 26 november 2021 beslist dat een gemeente bij de verkoop of verhuur van een gebouw of terrein de kans moet geven aan iedereen die interesse heeft om mee te dingen. Dit moet gebeuren op basis van objectieve en duidelijke criteria. Dit wordt het Didam-arrest genoemd. Dit hoeft alleen niet als van tevoren duidelijk is dat er maar één serieuze geïnteresseerde is. In dat geval moet bekend worden gemaakt dat ze van plan zijn te verkopen of verhuren.
Het college van burgemeester en wethouders van Twenterand gaat deze (voorgenomen) verhuur publiceren voor het schoolbestuur PCBO Vroomshoop om te voldoen aan de regels van gelijkheid en transparantie bij de verhuur van gemeentelijke eigendommen. Met deze publicatie voldoet de gemeente aan de eisen van het Didam-arrest.
Voorgenomen verhuur
Schoolbestuur PCBO Vroomshoop is voornemens een lokaal te verhuren aan kinderopvang Partou welke ligt aan Oranjestraat 28 in Vroomshoop. Kadastraal bekend als: HAM00H518. De door PCBO te verhuren ruimte betreft (lokaalnummer 6) met een oppervlakte van 44 m².
Motivatie
Tijdens de selectieperiode in het voorjaar van 2024 heeft PCBO Vroomshoop uitgebreid nagedacht met de gemeente voor een passende samenwerking met een kinderopvangorganisatie in de nieuw te bouwen school. Unaniem is er, na aanmelding meerdere organisaties, gekozen voor kinderopvang Partou. Er is echter nu al veel vraag bij ouders binnen de Oranjeschool naar buitenschoolse opvang. Daarom is het schoolbestuur voornemens om in het huidige schoolgebouw een BSO voorziening te creëren. Met het oog op de toekomstige samenwerking wil PCBO dit graag met Partou doen:
Visie op kinderopvang en zorgkinderen
Partou biedt peuterarrangementen aan ouders zonder recht op kinderopvangtoeslag of voorschoolse educatie. Er wordt flexibiliteit getoond in het gebruik van VVE-programma's, kindvolgsystemen en opvangtijden.
Visie op samenwerking
De visie op samenwerking wordt door Partou als stimulerend ervaren en biedt concrete voorstellen voor samenwerking met de Oranjeschool, zoals het gezamenlijk uitbrengen van een nieuwsbrief en het delen van een pedagogisch-didactische visie. Partou toont ook kennis van gemeentelijke interventies door specifiek de SMI te noemen. Er wordt nadruk gelegd op samenwerking, evenals op de mogelijke ontwikkeling van een bso-plus. De rol van de locatiemanager met mandaat is een belangrijk punt in de samenwerking. M.b.t. het formuleren van beleid is er voldoende kennis en expertise: kwaliteitsmanager en een pedagogisch beleidsmedewerker. Zo biedt dit vertrouwen voor het concretiseren van de gezamenlijke visie.
Conclusie
Partou biedt duidelijke en concrete plannen met betrekking tot de visie voor de samenwerking met de Oranjeschool en de aanpak van de kinderopvang en zorgkinderen. De beoogde samenwerking met Partou schept voldoende vertrouwen bij het schoolbestuur.
Gezien het bovenstaande is het schoolbestuur van mening dat kinderopvang Partou de enige geschikte kandidaat is en dat de voorgenomen verhuur zonder een brede selectieprocedure kan plaatsvinden. Deze bekendmaking is voldoende. Dat het voornemen tot verhuur bekend wordt gemaakt, betekent niet dat er al een definitief besluit tot verhuur is genomen.
Vervaltermijn
Tegen deze voorgenomen verhuur kunnen geen zienswijzen, bezwaren of beroep in de zin van de Algemene wet bestuursrecht worden ingediend dan wel ingesteld.
Mocht u zich niet kunnen verenigen met de voorgenomen verhuur en merkt u zichzelf aan als serieuze gegadigde dan dient u dat, binnen een termijn van 20 kalenderdagen na publicatie tot 6 november 2024 bekend te maken. Door te mailen naar grondzaken@twenterand.nl of een brief te sturen naar de gemeente Twenterand. De termijn merken wij aan als vervaltermijn. Dit betekent voor de goede orde dat indien de termijn ongebruikt verstrijkt alle rechten vervallen. We zullen dan overgaan tot uitgifte. Brieven en e-mails die wij na afloop van deze termijn ontvangen worden niet meer in behandeling genomen.