Verkeersbesluit voor het verplaatsen van twee algemene gehandicaptenparkeerplaats op het Van Riemsdijkplein in Almelo

Kenmerk: UIT –24116401

Burgemeester en Wethouders van Almelo

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Aanleiding

Vanuit een bewoner van de gemeente Almelo is de vraag gekomen of het mogelijk is om de algemene gehandicaptenparkeerplaatsen op het Van Riemsdijkplein aan de zijde van de Weezebeeksingel te verplaatsen naar de nieuw gerealiseerde parkeervakken nabij de ingang van de supermarkt. Dit om de bereikbaarheid van de supermarkt te verbeteren.

Wettelijk kader

Op grond van artikel 18, eerste lid, onderdeel d van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) waarbij het college van Burgemeester en Wethouders bevoegd is verklaard tot het nemen, wijzigen en intrekken van besluiten en maatregelen als bedoeld in artikel 15 van de WVW.

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de WVW moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen betreffende het wegverkeer genoemde verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Uit het oogpunt van:

Het verzekeren van de veiligheid op de weg;Het beschermen van de weggebruikers en passagiers;Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;Het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade enHet zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van verkeer voor de gehandicapten (conform artikel 2 lid 1 WVW).

Is het gewenst om:

Twee algemene gehandicaptenparkeerplaatsen te verplaatsen op het Van Riemsdijkplein in Almelo.

Motivering

- Op het van Riemsdijkplein bevinden zich vier algemene gehandicaptenparkeerplaatsen naast elkaar gelegen aan de zijde van de Weezebeeksingel. Na herinrichting van het parkeerterrein zijn er extra parkeervakken gerealiseerd voor de ingang van de supermarkt;

- Hierdoor is het mogelijk om twee algemene gehandicaptenparkeerplaatsen op te heffen aan de zijde Weezebeeksingel en deze te verplaatsen naar de nieuwe parkeervakken voor de supermarkt;

- De andere twee algemene gehandicaptenparkeerplaatsen aan de Weezebeeksingel blijven op de huidige locatie;

- Alle vier de gehandicaptenparkeerplaatsen worden voorzien van een verkeersbord E06, belijning en een tegel met het logo van een gehandicaptenparkeerplaats;

- Een en ander zoals weergegeven op de tekening en foto’s uit de bijlagen 1 tot en met 3.

Belangenafweging

Bij een besluit van algemene strekking, zoals dit verkeersbesluit, wegen wij altijd de algemenebelangen af tegen de rechtstreeks betrokken belangen. Wij zijn ons ervan bewust dat (groepen)burgers en / of ondernemers eventueel nadeel kunnen ondervinden van het bestreden besluit,maar deze belangen wegen niet op tegen het algemene belang dat wij beogen met de invoeringvan de hierboven genoemde verkeersmaatregelen. In dit geval gaan wij ervan uit dat de verkeersveiligheid toeneemt en dat er geen zwaarwegende bezwaren zijn.

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost-Nederland, district Twente. Hij bracht hierover een positief advies uit (INT - 2388752).

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen wordt besloten om;

  • 1.

    Twee algemene gehandicaptenparkeerplaatsen op te heffen aan de zijde Weezebeeksingel en deze te verplaatsen naar de nieuwe parkeervakken voor de supermarkt op het Van Riemsdijkplein (verkeersbord E06) overeenkomstig de tekening en foto’s uit de bijlagen 1 tot en met 3.

Almelo, 19 september 2024

Burgemeester en Wethouders van Almelo

Namens deze,

S. Jansen

Manager Advies en Regie

Mededelingen

 

Bezwaarprocedure

Tegen dit besluit kunt u binnen zes weken na publicatie bezwaar maken bij het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Almelo. Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en dient tenminste te bevatten:

  • 1.

    uw naam en adres;

  • 2.

    de datum waarop u het bezwaarschrift geschreven hebt;

  • 3.

    een omschrijving van het besluit waar uw bezwaar zich tegen richt, en

  • 4.

    de gronden waarop uw bezwaar rust.

Voorlopige voorziening

Wij wijzen u erop dat het indienen van bezwaar geen schorsende werking heeft. Daarvoor dient u, indien u bezwaar heeft gemaakt, zich te wenden tot de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Overijssel, Afdeling Bestuursrecht, met het verzoek om een voorlopige voorziening te treffen. De Voorzieningenrechter gaat hier alleen toe over als hij van oordeel is dat onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Het verzoek om een voorlopige voorziening dient u te richten aan: Rechtbank Overijssel, Afdeling Bestuursrecht, t.a.v. de Voorzieningenrechter, Postbus 10067, 8000 GB Zwolle.

Naar boven