Gemeente Simpelveld, Verkeersbesluit ten behoeve van het instellen van een 30 km zone in Gaasstraat te Simpelveld

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 en op grond van het besluit van de raad, van 26 januari 1995, zijn Burgemeester en Wethouders van Simpelveld bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

In verband met het in 2025 rehabiliteren van de Gaasstraat is het voorstel om tevens het snelheidsregime aldaar te wijzigen van 50 km/h naar 30 km/h. Op dit moment geldt er in Gaasstraat nog 50 km/uur. Aangezien de beide vrijliggende fietspaden op de Nijswillerweg verdwijnen bij de reconstructie van de Nijswillerweg in 2025, zal er ook meer fietsverkeer door de Gaasstraat fietsen. Mede daarom is een 30 km zone beter en veiliger.

Het voornoemde dient te geschieden uit het oogpunt van het waarborgen van de veiligheid en de bruikbaarheid van de weg en het beschermen van de weggebruikers en passagiers;

In het belang van de bescherming van de weggebruikers, de temporisering van de snelheid van gemotoriseerd verkeer en het terugdringen van het aantal verkeersslachtoffers volgens het landelijke plan Duurzaam Veilig, is het gewenst om in de Gaasstraat een 30 km/uur regime in te stellen; 

Een 30 km/uur regime zal bijdragen aan een veiligere leefomgeving; 

Naar aanleiding van bovenstaande heeft de behandelend ambtenaar verkeerszaken van de gemeente Simpelveld de situatie ter plaatse bezien en ter advisering voorgelegd aan het VerkeersOverleg met het voorstel om het instellen van een 30 km zone in de Gaasstraat in te willigen;

Er positief advies is afgegeven via het Verkeersoverleg met de gemeente Simpelveld;

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) is overleg gepleegd met de aangestelde verkeerscoördinator van de Politie Parkstad.

Vereiste van het besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer ( BABW ) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Motivering

Uit het oogpunt van het beschermen van de weggebruikers en passagiers is het gewenst om in de Gaasstraat te Simpelveld een 30 km zone in te stellen. Deze verkeersmaatregel wordt gerealiseerd middels het plaatsen van de borden A0130zb en A0230ze (begin en einde 30 km zone) op een tweetal locaties een en ander volgens bijgevoegde tekening. Deze maatregel wordt uitgevoerd volgens het Reglement Verkeerstekens en Verkeersregels 1990 en volgens de laatst geldende Standaard RAW Bepalingen.

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten Burgemeester en Wethouders van Simpelveld om een 30 km zone in te stellen in de Gaasstraat volgens bijgevoegde tekening.

De 30 km zone in de Gaasstraat wordt gerealiseerd door het plaatsen van de borden A0130zb en A0230ze op een tweetal locaties bij het begin en einde van de straat. De uitvoering van dit verkeersbesluit is voorzien na het gereedkomen van de reconstructie van de Gaasstraat. De verwachting is in kwartaal 3 van 2025.

Een en ander is aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening;

De artikelen 15, lid 1, 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994, artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer en het mandaatbesluit d.d. 13 december 2005.

 

Simpelveld, 16 oktober 2024

Namens deze,

Ing. D.J.G. Heckmans

Beleidsadviseur Beheer Openbare Ruimte

Mededelingen

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden bezwaar maken, binnen zes weken na de dag van publicatie in de Staatscourant daarvan, door het indienen van een bezwaarschrift bij het college van Burgemeester en Wethouders, Postbus 21000, 6369 ZG Simpelveld. Het bezwaarschrift moet op grond van artikel 6:5 van de Algemene wet bestuursrecht zijn ondertekend en dient tenminste te bevatten: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden waarop het bezwaarschrift rust.

Als u bezwaar maakt, kunt u tevens om een voorlopige voorziening verzoeken bij de voorzieningenrechter van de rechtbank te Maastricht, Postbus 1988, 6201 BZ Maastricht. Een voorlopige voorziening kan door de voorzieningenrechter van de rechtbank worden getroffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Van de verzoeker van een voorlopige voorziening wordt een griffierecht geheven. U wordt door de griffie van de rechtbank geïnformeerd over de hoogte van het griffierecht en de wijze van betaling.

 

Naar boven