Vastgesteld afwegingskader functieveranderingsbeleid regio’s Foodvalley en Amersfoort

De gemeenteraad van Woudenberg heeft op 26 september 2024 het regionale Afwegingskader functieveranderingsbeleid 2024 regio Foodvalley regio Amersfoort vastgesteld. De beleidsregels in dit afwegingskader zijn vanaf 9 oktober 2024 van toepassing op plannen voor functieverandering in het buitengebied van Woudenberg.

Belangrijkste aspect van dit beleid is de uitwisselbaarheid van sloopmeters: stoppende agrariërs die voormalige agrarische bedrijfsbebouwing (VAB) slopen kunnen in ruil daarvoor in sommige gevallen één of meer woningen op locatie terugbouwen, maar met dit afwegingskader kan ook gekozen worden voor verkoop van de sloopmeters. Ook kunnen andere ruimtelijke ontwikkelingen onder voorwaarden met de inzet van sloopmeters mogelijk gemaakt worden.

Binnen de regio’s Foodvalley en Amersfoort zijn meerdere gemeenten die dit beleid hebben vastgesteld of nog gaan vaststellen, zodat de uitwisseling van sloopmeters tussen steeds meer gemeenten kan plaatsvinden. Het afwegingskader biedt ook ruimte voor individuele gemeenten om op onderdelen een nadere uitwerking vast te stellen. De komende tijd zullen wij daar ook mee aan de slag gaan, waarbij wij ook de stakeholders in het landelijk gebied zullen betrekken.

Het afwegingskader ligt ter inzage in het gemeentehuis bij de informatiebalie (op afspraak) en kan op verzoek loketleefomgeving@woudenberg.nl worden toegestuurd.

Het is tevens in te zien via de website van de gemeente Woudenberg: www.woudenberg.nl onder info over de gemeente/ vergaderingen/ vergadering gemeenteraad 26 september 2024.

Naar boven