Nota Parkeernormen voor auto en fiets 2020

Addendum september 2024

 

Addendum Nota Parkeernormen voor auto en fiets

 

Voor het opstellen van parkeernormen zijn de CROW parkeerkencijfers van belang voor elke gemeente. In de Nota Parkeernormen voor auto en fiets zijn in Bijlage 2 parkeernormen opgenomen voor de categorie wonen. Om deze normen vast te stellen is gebruik gemaakt van de CROW-kencijfers. CROW laat echter ruimte over om binnen een bandbreedte de parkeernorm als gemeente zelf te bepalen. Noordwijk heeft het uitgangspunt gehanteerd dat voor het vaststellen van de norm het gemiddelde van de CROW bandbreedte wordt gebruikt.

 

Veel omliggende gemeenten, waaronder gemeente Katwijk en gemeente Teylingen, maken onderscheid in een sociale grondgebonden huurwoning en een sociaal gestapeld huurappartement. In deze gemeenten worden significant lagere normen gehanteerd voor een sociaal gestapeld huurappartement dan voor een sociale grondgebonden huurwoning. Ook het CROW hanteert voor beide categorieën verschillende waarden. De gemeente Noordwijk maakt hier in de Nota Parkeernormen voor auto en fiets geen onderscheid in. Dit leidt in veel gevallen tot forse uitdagingen om te voldoen aan de maatschappelijke behoefte om juist in het segment van sociale huurappartementen woonruimte toe te voegen. In dit addendum wordt dit onderscheid daarom alsnog toegevoegd.

 

Reeds ingediende aanvragen, die op het moment van inwerkingtreding van dit addendum nog niet definitief vergund zijn, zullen beoordeeld worden op basis van de nieuwe regels zoals opgenomen in dit addendum. Dit betekent dat alle aanvragen die vóór inwerkingtreding van dit addendum zijn ingediend en nog in behandeling zijn, zullen worden getoetst aan de beleidsregels en voorwaarden zoals vastgelegd in dit addendum. Aanvragers van wie de aanvraag nog in behandeling is, krijgen de mogelijkheid om hun aanvraag, indien nodig, aan te passen aan dit nieuwe addendum.

 

Aanpassing parkeernorm

In de tabel van Bijlage 2 van de Nota Parkeernormen voor auto en fiets wordt onder de regel overig, sociale huur/goedkope huur (in de tabel hieronder in grijze tekst) de volgende regel (in zwarte tekst) toegevoegd:

 

AUTO

FIETS

Wonen

Type woning

Oppervlakte

Eenheid

Zone A

Zone B

Zone C

Zone A/B/C

 

 

 

 

Parkeernorm

Parkeernorm

Parkeernorm

Parkeernorm

 

 

 

 

Totaal

Aandeel bezoek

Totaal

Aandeel bezoek

Totaal

Aandeel bezoek

Totaal

Aandeel bezoek

Overig

Sociale/goedkope huur (grondgebonden)

<liberal.grens

Per woning

1.1

0.3

1.5

0.3

1.5

0.3

3

1

Overig

Sociale/goedkope huur (gestapeld)

<liberal.grens

Per appartement

0.9

0.3

1.1

0.3

1.3

0.3

3

1

 

Naar boven