Besluit van burgemeester en wethouders van Eindhoven tot het wijzigen van de Nadere Regels deelvoertuigen 

Het college van burgemeester en wethouders,

 

Gelet op artikel 2:52c van de APV Eindhoven

 

besluit:

 

 

Artikel I

 

A

Aan artikel 3 wordt een lid toegevoegd:

  • 3.

    Niet voor een vergunning in aanmerking komt een aanvraag van een aanvrager die een vergunning houdt voor het ter gebruik van derden aanbieden van deelvoertuigen van dezelfde voertuigcategorie, als bedoeld in artikel 2.  

 

B

 

Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1.

    Onder vernummering van het tweede tot zesde lid tot derde tot zevende lid wordt een lid ingevoegd: 

  • 2.

    Bij de verdeling via loting maken burgemeester en wethouders door een openbare kennisgeving in het gemeenteblad bekend dat de vergunning vrijkomt en dat gegadigden vóór de in de kennisgeving genoemde datum een aanvraag kunnen indienen. 

  • 2.

    Het zevende lid (nieuw) komt te luiden:

  • 7.

    Na de loting wordt beoordeeld of de hoogst gerangschikte aanvraag voldoet aan het bij deze regeling en de APV Eindhoven bepaalde. Indien een aanvraag niet voldoet wordt de volgende aanvraag in volgorde van rangschikking beoordeeld. Dit proces wordt doorlopen tot alle beschikbaar gekomen vergunningen zijn verstrekt. De aanvragers waarvan aanvraag door de plaats in de rangschikking niet is beoordeeld en aan wie dus geen vergunning is verstrekt, belanden in de rangschikking van de meest recente loting op de reservelijst, welke ingezet zal worden bij het beschikbaar komen van een vergunning in de desbetreffende deelvoertuigcategorie. 

 

 

  • 3.

    Het achtste lid vervalt

 

 

C

 

Na artikel 6 wordt artikel 6a ingevoegd:

 

Artikel 6a. Herverdeling vrijgekomen vergunning

  • 1.

    Bij het opnieuw beschikbaar komen van een vergunning, bijvoorbeeld bij faillissement of terugtrekken van een vergunninghouder, kunnen burgemeester en wethouders deze verdelen. Dit gebeurt, in afwijking van artikel 6, eerste lid, vanaf 1 december 2024 op basis van de rangschikking bij de meest recente loting in de desbetreffende deelvoertuigcategorie als bedoeld in artikel 2.  

  • 2.

    De eerstvolgende partij op basis van de rangschikking op de reservelijst, als bedoeld in artikel 6, zevende lid, wordt benaderd om binnen twee weken een vergunningaanvraag in te dienen. 

  • 3.

    Als de aanvraag vóór het verstrijken van de aanvraagtermijn is ingediend maar onvolledig is, krijgt de aanvrager eenmalig een termijn van 1 week om zijn aanvraag aan te vullen. 

  • 4.

    Indien de eerstvolgende partij geen aanvraag indient wordt telkens de volgende partij op de reservelijst benaderd. 

  • 5.

    Burgemeester en wethouders beoordelen of de aanvraag voldoet aan het bij deze regeling en de APV Eindhoven bepaalde. Indien de aanvraag niet voldoet, wordt telkens de volgende partij in de rangschikking benaderd.  

  • 6.

    Indien geen enkele aanvraag van de partijen op de reservelijst voldoet, of geen aanvraag wordt ingediend, wordt de vergunning verdeeld volgens een nieuwe loting, waarbij partijen een aanmelding kunnen doen voor een lotnummer. De loting zal plaatsvinden conform artikel 6. 

  • 7.

    Indien er geen vergunning wordt verstrekt op grond van een loting als bedoeld in het zesde lid, wordt een vergunninghouder die in de desbetreffende voertuigcategorie actief is in Eindhoven in afwijking van artikel 5 in de gelegenheid gebracht een hoger maximaal aantal voertuigen per vergunning te hanteren. 

 

 

 

D

 

Artikel 8 komt te luiden

 

Artikel 8. Aanvraagtermijn

Indien een deelvoertuigenplafond als bedoeld in artikel 5 na de afgifte van vergunningen nog niet is bereikt, kunnen burgemeester en wethouders door een openbare kennisgeving in het gemeenteblad bekend maken dat een vergunning voor de desbetreffende deelvoertuigcategorie als bedoeld in artikel 2 vrij is en dat gegadigden vóór de in de kennisgeving genoemde datum een aanvraag kunnen indienen. 

 

 

E

 

Aan artikel 10 wordt een derde en vierde lid toegevoegd, luidende:

  • 1.

    De vergunning kan eenmalig voor een maximale periode van drie maanden worden verlengd.

  • 2.

    De uiterlijke vervaldatum van de vergunningen is 1 december 2025.

 

 

F

 

In artikel 12, derde en vierde lid, wordt ‘maandelijks’ vervangen door ‘elk kwartaal’.

 

Artikel II Slotbepalingen

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van bekendmaking in het gemeenteblad.

 

 

 

 

Eindhoven,

Het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven,

,burgemeester

,secretaris

TOELICHTING

Artikel 3 Eisen om in aanmerking te komen voor een vergunning 

In het derde lid wordt per vergunning een maximum gesteld aan het aantal aan te bieden voertuigen om meerdere aanbieders de kans te geven hun deelvervoer in Eindhoven te exploiteren. Een diversiteit in aanbod en aanbieders wordt hiermee gestimuleerd. Daarom is het onwenselijk als één aanbieder meerdere vergunningen ontvangt van dezelfde voertuigcategorie zoals beschreven in artikel 2.  

 

Artikel 6 Verdelingsprocedure schaarse vergunningen deelvervoer en artikel 6a Herverdeling vrijgekomen vergunning

Op grond van artikel 6, zevende lid, en het nieuwe artikel 6a, wordt herverdeling van de schaarse vergunningen gedaan op grond van een reservelijst die wordt opgesteld na de loting. De aanvragers waarvan de aanvraag niet is beoordeeld omdat ze bij de loting lager in de rangschikking terecht waren gekomen, belanden in de rangschikking van de loting op de reservelijst. Deze reservelijst wordt vanaf 1 december 2024 gehanteerd voor het verstrekken van nieuwe vergunningen om het inspelen op onvoorziene situaties te versnellen. 

 

Artikel 10 Duur vergunning  

In het derde lid wordt een korte verlenging van de vergunning mogelijk gemaakt zodat de nieuwe vergunningen een looptijd hebben van één jaar. Daarnaast is de winterperiode, en daarmee het laagseizoen een beter en rustiger moment om te wisselen voor aanbieders. De verlenging is zo kort mogelijk gehouden, zodat de vertaling van het Masterplan Mobiliteit 2050 van de aanpak voor deelvervoer die hieruit voortvloeit wel in 2025 kan worden geconcretiseerd en geïmplementeerd. 

 

Artikel 12 Informatieverplichtingen 

In het derde en vierde lid wordt de levertermijn van de opgevraagde data verandert van maandelijks naar eens per kwartaal. Dit zorgt voor minder administratieve verwerking bij de aanbieders. De data dient wel op maandniveau te worden aangeleverd. 

 

Naar boven