Voornemen tot openbare verpachting van (landbouw)gronden vanaf 2025 in de gemeente Waalwijk

De gemeente Waalwijk heeft (landbouw)gronden in eigendom welke tijdelijk verpacht worden totdat de grond wordt ingezet voor het door de gemeente beoogde einddoel.

Wat wordt er uitgegeven?

De (landbouw)gronden zijn gelegen Sprang-Capelle en Waspik.

Er worden maximaal twee clusters aan een geïnteresseerde gegund. Met uitzondering van situaties waarbij er geen andere geïnteresseerden zijn voor een cluster.

De minimale pachtprijs bedraagt € 800,- per hectare.

Op welke wijze worden de gronden uitgegeven?

De gronden worden door middel van een openbare selectieprocedure aangeboden.

Wie komt in aanmerking?

Een agrarisch ondernemer, die als zodanig ingeschreven staat in het handelsregister van de Kamer van Koophandel, komt in aanmerking om voor clusters groter dan 1 ha in te schrijven. Voor clusters tot en met 1 hectare komen ook overige rechtspersonen en/of natuurlijke personen in aanmerking.

Voor welke periode wordt er verpacht?

De clusters worden voor de duur van 1 of 2 jaar uitgegeven. De overeenkomst gaat in op 1 januari 2025 en eindigt op 31 december 2025 of 31 december 2026. In het geval de gemeente de gronden eerder dan de looptijd van 2 jaar nodig heeft, dan zal de gemeente dit tijdig aangeven en zal de pachtovereenkomst eerder eindigen, zonder dat hier een vergoeding of vervangende pachtgrond voor de pachter tegenover staat.

Wat zijn de selectiecriteria?

De gemeente hecht waarde aan goed landbouwkundig en duurzaam gebruik van de grond. Om niet alleen pachtgronden toe te wijzen op basis van de hoogste pachtprijs worden er bij de toewijzing dan ook punten toegekend op de volgende onderdelen:

 

  • 1.

    eco-activiteiten;

  • 2.

    pachtprijs;

  • 3.

    afstand tot het pachtperceel.

Planning selectieprocedure

De aangeboden clusters, het selectiedocument en meer informatie hierover is vanaf 21 oktober 2024 te vinden onder “Documenten” op Pachtportaal (www.pachtportaal.nl). Vanaf 21 t/m 28 oktober 2024 kunnen er vragen worden gesteld over de selectieprocedure op de wijze zoals omschreven in het selectiedocument.

Vanaf 1 t/m 10 november 2024 kan op de verschillende clusters ingeschreven worden via het digitale inschrijfformulier dat te vinden is https://www.gloudemans.nl/aanbod-percelen/gemeente-waalwijk-2025/ 

De gronden die door de gemeente Waalwijk worden aangeboden, zijn in Pachtportaal aangeduid als cluster W69. Het eerste cluster is aangeduid als W69-a.2025en het tweede als W69-b.2025 etc.

Naar boven