Gemeenteblad van Alblasserdam
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Alblasserdam | Gemeenteblad 2024, 421284 | verkeersbesluit of -mededeling |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Alblasserdam | Gemeenteblad 2024, 421284 | verkeersbesluit of -mededeling |
Verkeersbesluit aanleg en aanwijzen van nieuw (tijdelijk) fietspad op het Kloos-terrein en gedeeltelijk verwijderen en opheffen onverplicht fietspad West Kinderdijk
College van burgemeester en wethouders van Gemeente Alblasserdam
Voor de ontwikkeling van het voormalige Kloos-terrein gaat de inrichting van het gebied op de schop, zowel op het terrein zelf als ook het fietspad op het dijklichaam aan de West Kinderdijk. Om de bouwactiviteiten hiervoor mogelijk te maken moet het bestaande fietspad op het dijklichaam worden afgesloten en wordt als alternatief voor de fietsers op het Kloos-terrein een nieuw (tijdelijk) fietspad aangelegd. Om dit verkeerstechnisch goed te regelen worden met dit verkeersbesluit de volgende maatregelen genomen.
1. Het aanleggen en aanwijzen van een nieuw (tijdelijk) onverplicht fietspad op het Kloos-terrein tussen de kruising West Kinderdijk / Zwarte Paard tot aan de aansluiting West Kiniderdijk aan de zuidzijde van het Kloos-terrrein t.h.v. Rijzenwiel
2. Het opheffen en verwijderen van het bestaande onverplicht fietspad West Kinderdijk tussen de kruising met het Zwarte Paard en het zuidelijke deel van het Kloos-terrein t.h.v. Rijzenwiel.
Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alblasserdam bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Het betreft namelijk verkeer op wegen onder beheer van de gemeente Alblasserdam.
Overwegingen ten aanzien van het besluit
Op grond van artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
Op grond van artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
Op grond van artikel 15 lid 2 van de Wegenverkeerswet 1994 moeten maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg conform een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categoriën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.
Op grond van artikel 37 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer dient een verkeersbesluit te worden genomen voor de in artikel 34 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer bedoelde tijdelijke plaatsingen en tijdelijke maatregelen met een langere duur dan vier maanden.
Op grond van artikel 21 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer moet het verkeersbesluit vermelden welke doelstelling of doelstellingen met het verkeersbesluit worden beoogd. Daarbij moet worden aangegeven welke van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen ten grondslag liggen aan het verkeersbesluit. Als ook andere van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen in het geding zijn, wordt vervolgens aangegeven op welke wijze de belangen tegen elkaar zijn afgewogen.
Met het verkeersbesluit worden de onderstaande doelstellingen nagestreefd.
het verzekeren van de veiligheid op de weg;
* het nieuwe (tijdelijke) fietspad op het Kloos-terrein wordt zodanig aangebracht en ingericht dat dit voldoende veilige situatie biedt voor gebruik als onverplicht fietspad;
* met het nieuwe (tijdelijke) fietspad op het Kloos-terrein is de veiligheid op de weg voldoende gewaarborgd om het bestaande fietspad op het dijklichaam van de West Kinderdijk te verwijderen;
* met het aanwijzen van het nieuwe (tijdelijke) fietspad als onverplicht fietspad ontstaat een duidelijke en overzichtelijke regelgeving over het gebruik van het pad; deze regelgeving sluit aan op de regelgeving van de aansluitende delen dat eveneens is aangewezen als onverplicht fietspad;
* met het aanwijzen van het nieuwe (tijdelijke) fietspad als onverplicht fietspad wordt de duidelijke en overzichtelijke regelgeving voldoende gewaarborgd om het bestaande onverplichte fietspad op het dijklichaam van de West Kinderdijk op te heffen;
* met deze maatregelen kunnen bouwactiviteiten op het resterende terrein van Kloos en aan de bestaande dijklichaam op een veilige wijze worden uitgevoerd zonder gevaar te veroorzaken aan de veiligheid op de weg.
het beschermen van weggebruikers en passagiers;
* de aanleg en het aanwijzen van een nieuw (tijdelijk) onverplicht fietspad zorgen ervoor dat de weggedeelten op een juiste wijze worden gebruikt en biedt daarmee voldoende bescherming voor weggebruikers;
* het opheffen en verwijderen van het bestaaden fietspad op het dijklichaam West Kinderdijk zorgen ervoor dat weggebruikers buiten het gebied blijven voor de bouwactiviteiten en biedt daarmee voldoende bescherming voor de weggebruikers als ook voor de bouw- en wegwerkers.
het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;
* het nieuwe (tijdelijke) fietspad biedt vrijheid voor weggebruikers om op een veilige wijze hun route te kunnen vervolgen langs de bouwactiviteiten;
* het opheffen en verwijderen van het bestaande fietspad op het dijklichaam aan de West Kinderdijk biedt voldoende veilige vrije ruimte voor bouw- en wegwerkers om hun werkzaamheden op veilige wijze uit te kunnen voeren.
Het is daarom gewenst om op het Kloos-terrein een nieuw (tijdelijk) fietspad aan te leggen en deze aan te wijzen als onverplicht fietspad en om het bestaande onverplichte fietspad op het dijklichaam West Kinderdijk tussen de kruising met het Zwarte Paard en het zuidelijk deel van het Kloos-terrein t.h.v. Rijzenwiel op te heffen en te verwijderen.
Een verkeersbesluit wordt na overleg genomen.
Zoals is bepaald in artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de korpschef van het betrokken regionale politiekorps.
De poltie heeft op 27 september 2024 een schriftelijk politieadvies gegegeven en gaat akkoord met dit verkeersbesluit.
"... Bij de totstandkoming van dit verkeersadvies is van politiezijde meegewogen dat de veiligheid van de fietser op het voortzetten/ omleiden van het onverplichte fietspad voldoende is gewaarborgd.
Opmerking: Vanwege het onverplichte karakter van het fietspad dient rekening gehouden te worden met het gegeven dat fietsers toch gebruik gaan maken van de normale rijbaan en zich mengen tussen het gemotoriseerd verkeer. Hierdoor wordt de kans op ongevallen tussen de zwakkere verkeersdeelnemer en gemotoriseerd verkeer vergroot. Mocht zich dat voordoen dan is het voorstel om opnieuw naar de situatie te kijken om de veiligheid voor die zwakkere verkeersdeelnemer te vergroten en te waarborgen.
Handhaving: Van politiezijde wordt opgemerkt dat de beoogde maatregel juridisch toe te passen is, maar wordt van politiezijde de inschatting gemaakt dat de beoogde maatregel slechts kans van slagen hebben bij een doorlopende vorm van handhaving, om het verkeersgedrag van de bestuurders te beïnvloeden. In deze specifieke situatie het gedrag van voertuigen met verbrandingsmotor die gebruik maken ven het onverplichte fietspad. Met betrekking tot het aspect daadwerkelijke handhaving wordt van politiezijde opgemerkt dat de beoogde maatregel onevenredig veel politiecapaciteit kost op basis van prioriteit en de daaraan gelabelde capaciteit en zal slecht kunnen handhaven bij een incidentele waarneming. De politiebasiseenheid Rotterdam heeft onvoldoende capaciteit voorhanden om de beoogde maatregel volledig te (kunnen) garanderen. Gezien vorenstaande zal van politiezijde behoudend worden opgegaan met de handhaving van de beoogde maatregel. Van politiezijde wordt dan ook geadviseerd de beoogde maatregel slechts uit te voeren, mits de inzet van externe handhaving/ boa’s kan worden verzekerd. ..."
Gezien voorgaande overwegingen is de gemeente tot het besluit gekomen om een nieuw (tijdelijk) fietspad aan te leggen op het Kloos-terrein en deze aan te wijzen als onverplicht fietspad en om het bestaande onverplichte fietspad op het dijklichaam West Kinderdijk tussen de kruising met het Zwarte Paard en het zuidelijk deel van het Kloos-terrein t.h.v. Rijzenwiel op te heffen en te verwijderen. De maatregel wordt op straat aangeduid conform de wettelijke bepalingen, zoals bijvoorbeeld het aanbrengen van het bord G13 (onverplicht fietspad) en G14 (einde onverplicht fietspad) bij het nieuwe (tijdelijke) fietspad alsmede het verwijderen van de betreffende borden bij het te verwijderen fietspad.
College van burgemeester en wethouders van Alblasserdam
Namens deze,
H. Schnitker
Afdelingshoofd Buitenruimte
Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen zes weken na dag van bekendmaking bezwaar worden gemaakt. Het bezwaarschrift moet gericht worden aan: College van burgemeester en wethouders van Alblasserdam, Postbus 2, 2950 AA Alblasserdam.
Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en het volgende te bevatten:
Daarnaast kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank binnen het rechtsgebied waarin de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft. Voor het verzoek zal griffierecht worden geheven.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-421284.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.