Aanwijzing gemeentelijk monument

 

 

Het college van B&W heeft op 1 oktober 2024 het kerkhof aan de Ketsheuvel (zonder huisnummer) te Orthen aangewezen als gemeentelijk monument, op grond van artikel 3 in de Erfgoedverordening ’s-Hertogenbosch 2018.

 

Met de plaatsing van het kerkhof aan de Ketsheuvel op de gemeentelijke monumentenlijst willen we de belangrijkste cultuurhistorische waarden en de betekenis van het kerkhof voor de dorpsgemeenschap Orthen erkenning geven en zorgdragen voor behoud naar de toekomst toe. Het kerkhof is direct verbonden aan de historische ontwikkeling van Orthen en maakt de geschiedenis nog tastbaar. Het is gelegen nabij de locatie van de in de 9e eeuw gebouwde kerk in Orthen, de San Salvatorkerk die in 1675 is afgebroken. De indeling van het kerkhof met de padenstructuur, het aanwezige groen en het ommuurde terrein zijn belangrijk in architectonisch en stedenbouwkundig opzicht. Qua bouw- en cultuurhistorische waarden zijn de gemetselde muur die in verschillende fasen tot stand is gekomen en enkele unieke grafmonumenten van belang. De drie grafmonumenten voor de pastoors vertegenwoordigen daarin bijzondere kunst- en cultuurhistorische waarden. Kerkhoven spelen nog altijd een belangrijke rol binnen dorpsgemeenschappen.

 

Reageren op het besluit

Het is mogelijk om tegen het besluit bezwaar te maken. Belanghebbenden sturen hiervoor binnen zes weken na de datum van bekendmaking van het collegebesluit een bezwaarschrift in. Collegebesluiten worden wekelijks gepubliceerd op: https://s-hertogenbosch.raadsinformatie.nl/.

Het bezwaarschrift zendt u aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 12345 5200 GZ 's-Hertogenbosch.

Indienen kan per brief of digitaal (via: https://www.s-hertogenbosch.nl/bezwaarmaken/). Het indienen van een bezwaarschrift werkt niet schorsend. Dit betekent dat het genomen besluit waartegen u bezwaar maakt wel geldt.

 

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem contact op met Annalies de Graaf van de afdeling Erfgoed. Dit kan via (073) 615 50 49 en a.degraaf@s-hertogenbosch.nl.

Naar boven