Instellen 30 km zone op Hoofdstraat West tussen huisnummer 64 en de Geldering te Noordwolde

Zaaknummer: 0098236475

Documentnummer:0098236475

Aanleiding tot het verkeersbesluit

De Hoofdstraat West is een belangrijk verbindingsweg binnen de bebouwde kom van Noordwolde. Het verkeer vanaf Steggerda en Wolvega komt hier de kern binnen. Op de Hoofdstraat West geldt vanaf de komgrens tot de splitsing met de Geldering een maximumsnelheid van 50 km/uur. Fietsers en autoverkeer wordt gemengd op de rijbaan afgewikkeld. In het nieuwe ontwerp verkeersbeleid van de gemeente Weststellingwerf wordt de gehele Hoofdstraat West aangeduid als erftoegangsweg 30 km/uur.

Vanaf de aanwezige verkeersdrempel ten hoogte van huisnummer 64 en de bocht met de Geldering zijn er geen gelijkwaardige zijwegen waardoor de snelheid vrij hoog ligt. Door de aanwezigheid van klinkerverharding in combinatie met de hoge snelheden wordt er door omwonenden veel overlast ervaren. Het is daarom wenselijk om de 30 km zone op de Hoofdstraat West uit te breiden op het wegvak vanaf huisnummer 64 tot na de bocht met de Geldering.

Het bovenstaande wordt bereikt door het plaatsen van verkeersbord RVV A0130zb en A0230ze aan het begin en eind van het bovengenoemde wegvak. Het genoemde bord is van bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV) 1990.

Beheer en eigendom

De Hoofdstraat West is gelegen binnen de bebouwde kom van Noordwolde en zijn in beheer bij de gemeente Weststellingwerf. Artikel 23 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (horen van wegbeheerder en eigenaar) hoeft daarom niet te worden toegepast.

Overleg met de politie

Het overleg Politie Fryslân heeft plaatsgevonden op 20 september 2024. De politie heeft over dit besluit een negatief advies uitgebracht.

Wettelijke grondslag en doel van het verkeersbesluit

Het besluit is gebaseerd op de bepalingen van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer.

De verkeersmaatregel wordt genomen met als doel:

het verzekeren van de veiligheid op de weg;het beschermen van weggebruikers en passagiers;het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast en hinder.

Delegatie en (onder)mandaat

Burgemeester en wethouders zijn op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten.

Burgemeester en wethouders hebben de bevoegdheid gemandateerd aan de teamleider van Team Beleid. Het nemen en ondertekenen van een verkeersbesluit in ondermandaat stemt overeen met het Mandaatbesluit.

Besluit

Gelet op het vorenstaande wordt besloten:

  • 1.

    deze maatregel uit te voeren door het plaatsen van bord A01 30zb en A0230ze ter hoogte van de Hoofdstraat West huisnummer 66 en op de Geldering ter hoogte van Hoofdstraat West huisnummer 51.

  • 2.

    het team Gemeentewerf te belasten met de uitvoering van dit besluit

Wolvega, september 2024.

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Weststellingwerf,

namens dezen,

naam teamleider Anita Lesman, i.o. W. Wassink

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Weststellingwerf,

de secretaris, de burgemeester

Datum bekendmaking: september 2024.

Bezwaar

Indien uw belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht een bezwaarschrift indienen bij Burgemeester en Wethouders van Weststellingwerf.

De termijn hiervoor bedraagt zes weken en vangt aan met ingang van de dag na bekendmaking in het regionale nieuwsblad.

Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en bevat ten minste uw naam en adres, de dagtekening, een omschrijving van het besluit (of een onderdeel ervan) waartegen het bezwaar is gericht, alsmede de gronden van het bezwaar.

Wanneer u een bezwaarschrift hebt ingediend, kunt u tevens aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Nederland, afdeling Bestuursrecht, Postbus 150, 9700 AD Groningen, verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien er, gelet op de betrokken belangen, sprake is van onverwijlde spoed.

Inwerkingtreding

Dit verkeersbesluit treedt in werking met ingang van de dag, dat een termijn van zes weken na de dag waarop het besluit is bekendgemaakt, is verstreken.

Naar boven