Gemeente Heerlen – kennisgeving besluit tot onttrekking van de Buitenweg (gedeelte Heerlen) aan de openbaarheid (artikel 9 Wegenwet)

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Heerlen maken de terinzagelegging van het besluit ‘Onttrekking aan de openbaarheid van diverse percelen en weggedeeltes Buitenweg Heerlen.’

Locatie

Buitenweg, betreffende het gedeelte vanaf de trappen ter hoogte van de Multatulistraat tot aan de Brederostraat.

Besluit

Op 25 september 2024 heeft de gemeenteraad van Heerlen het volgende besloten: Diverse percelen/weggedeeltes van de Buitenweg, kadastraal bekend gemeente Heerlen, sectie A, nr. 5632, sectie A, nr. 5879, sectie A, nr. 5880, sectie A, nr. 5605, sectie A, nr. 5606 en sectie A nr.5302 te onttrekken aan de openbaarheid.

De exacte locatie van de betreffende percelen/weggedeeltes blijkt uit de bij dit besluit behorende situatietekeningen.

Wettelijk kader

Artikel 9 Wegenwet

Toelichting

De aan de openbaarheid te onttrekken percelen /weggedeelten van de Buitenweg betreft het gedeelte vanaf de trappen ter hoogte van de Multatulistraat tot aan de Brederostraat. De toegankelijkheid van de garage behorende bij de woning voorzien van het huisnummer 15 wordt in de nieuwe situatie voor de bewoners geborgd. Voor voetgangers die gebruik maken van het betreffende gedeelte van de Buitenweg, blijven de voorzieningen zoals de winkels/openbaar vervoer bereikbaar via de Multatulistraat /Vondelstraat. Tevens wordt opgemerkt dat het Heidserpark via diverse andere wegen te bereiken blijft.

Aanleiding

In het kader van de realisatie van de Parkstadroute door het Heidserpark, is in 2018 met de bewoners van de adressen Brederostraat 17,19 en 21 overeengekomen om gronden te ruilen. De Buitenweg doorkruiste als het ware het privé-eigendom van deze bewoners. Echter, door de aanwezigheid van een dassenburcht op een van de bospercelen is het tracé van de Parkstadroute verlegd. Vanwege het verleggen van het tracé is de voorziene grondruil niet meer nodig. Aangezien er verwachtingen zijn gewekt bij de eigenaren van de bospercelen is in de verkoop van weggedeelten van de Buitenweg voorzien. Daarmee samenhangend zullen de betreffende percelen /weggedeelten van de Buitenweg het openbaar karakter kwijtraken. Gelet hierop dient ten aanzien van deze weggedeelten de openbaarheid te worden onttrokken.

Motivering

Het besluit tot het onttrekken van percelen/weggedeelten van de Buitenweg aan de openbaarheid, is van belang omdat dit in eerste instantie een vereiste was voor de realisering van de Parkstadroute. De Parkstadroute heeft in deze buurt een hoge prioriteit. Gelet op de bovengenoemde onvoorziene omstandigheid (aantreffen dassenburcht), is het noodzakelijk gebleken om het tracé te verleggen. Om de opgewekte verwachtingen bij de betreffende grondeigenaren niet te schaden, is het doorzetten van de afspraken zoals deze tijdens de insteek van de ‘grondruil’ zijn gemaakt aan de orde. De Buitenweg heeft geen noodzakelijke functie voor de doorgang van het openbaar verkeer of de toegankelijkheid van de betreffende woningen. Voor voetgangers die gebruik maken van het betreffende gedeelte van de Buitenweg, blijven de voorzieningen zoals de winkels/openbaar vervoer bereikbaar via de Multatulistraat /Vondelstraat. Tevens wordt opgemerkt dat het Heidserpark via diverse andere wegen te bereiken blijft.

Volledigheidshalve wordt opgemerkt dat zowel de gemeenteraad van Heerlen als de gemeenteraad van Brunssum, vanwege de situering van de betreffende percelen/weggedeelten een afzonderlijke procedure tot het onttrekken van de openbaarheid aan de weg heeft doorlopen.

Procedure

Het initiatief voor deze procedure tot onttrekking aan de openbaarheid van de genoemde percelen/weggedeelten van de Buitenweg, ligt bij de gemeente. Als het initiatief voor deze procedure bij de gemeente ligt, dan is de openbare uniforme voorbereidingsprocedure, zoals genoemd in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht, juridisch niet noodzakelijk. Ondanks het feit dat de openbare uniforme voorbereidingsprocedure niet noodzakelijk is, is deze toch gevolgd. Op deze wijze kunnen we alle belangen vooraf inzichtelijk maken en tot een zorgvuldig besluit komen.

Terinzagelegging

Het ontwerpbesluit is gepubliceerd op 25 maart 2024 (Gemeenteblad 2024, 132450) en heeft vanaf de dag na publicatie gedurende zes weken ter inzage gelegen.

Zienwijze

Er is geen zienswijze ontvangen tegen dit ontwerpbesluit.

Besluit:

Diverse percelen/weggedeeltes van de Buitenweg, kadastraal bekend gemeente Heerlen, sectie A, nr. 5632, sectie A, nr. 5879, sectie A, nr. 5880, sectie A, nr. 5605, sectie A, nr. 5606 en sectie A nr.5302 te onttrekken aan de openbaarheid.

Situatietekeningen:

De bij dit besluit behorende situatietekeningen zijn als bijlagen bij deze bekendmaking gevoegd.

Terinzagelegging

Het besluit ligt de dag na publicatie ter inzake in het Stadskantoor van de gemeente Heerlen (Geleenstraat 25). U dient hiertoe een afspraak te maken met cluster verkeer te bereiken via telefoonnummer 14 045.

Beroep

Vanaf de dag na publicatie kan er gedurende 6 weken door belanghebbende tegen het besluit van de gemeenteraad (besluit van 25 september 2024) beroep worden ingediend. Het beroepschrift moet binnen de hiervoor gestelde beroepstermijn worden ingediend bij de rechtbank Limburg, sector bestuursrecht, postbus 950, 6040 AZ Roermond.

Indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist kan, nadat beroep is ingediend bij de rechtbank Limburg, aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank worden verzocht om een voorlopige voorziening te treffen.

Heerlen, 1 oktober 2024

 

 

Naar boven