Besluit verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening

De raad van de gemeente Alkmaar;

 

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 29 augustus 2024;

 

Gelet op

het advies van de commissie Bestuur en middelen 10 september 2024;

de artikelen 108 en 149 van de Gemeentewet;

 

Overwegende dat

uit de uitslag van het referendum dat is gehouden op 6 juni 2024 volgt dat een meerderheid van de Alkmaarders een algemeen vuurwerkverbod adviseert en dat met het invoeren van een algemeen vuurwerkverbod aan dit advies gevolg wordt gegeven;

 

Besluit verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening

Artikel I Wijziging verordening

De Algemene plaatselijke verordening wordt als volgt gewijzigd:

 

A

Het opschrift van Afdeling 6 van Hoofdstuk 2 komt te luiden:

 

Afdeling 6 Verbod vuurwerk afsteken en carbidschieten

 

B

Artikel 2:49 komt als volgt te luiden:

 

Artikel 2:49 Afsteekverbod vuurwerk

 

Het is verboden vuurwerk, anders dan bedrijfsmatig, tot ontbranding te brengen, met uitzondering van fop- en schertsvuurwerk.

Artikel II Inwerkingtreding

Deze verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening treedt in werking op de dag na het bekendmaken daarvan.

De raad van Alkmaar van 19 september 2024, met vervolg op 23 september 2024

mw. drs. A.M.C.G. Schouten,

burgemeester

mw. mr. V.H. Hornstra,

griffier

Toelichting verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening

Algemeen

Uit de uitslag van het referendum dat op 6 juni 2024 is gehouden volgt dat een meerderheid van de Alkmaarders een algemeen vuurwerkverbod adviseert. Met dit afsteekverbod voor vuurwerk wordt gevolg gegeven aan dit advies.

 

Het afsteekverbod is primair ingegeven vanuit de handhaving van de openbare orde, leefbaarheid en veiligheid. Met het afsteekverbod wordt de overlast van het afsteken van vuurwerk (geluidhinder, brandgevaar, kans op letsel en kans op vandalisme) en de inbreuk op de openbare orde, leefbaarheid en veiligheid beperkt. Verder draagt het afsteekverbod bij aan een schoner milieu en is van belang voor het welzijn van dieren.

 

Hoewel het afsteekverbod mogelijk gevolgen zal hebben voor de financiële belangen van de ondernemers die in Alkmaar vuurwerk verkopen, wegen deze belangen niet op tegen het beschermen van de openbare orde, het belang van de veiligheid en het beschermen van het woon- en leefklimaat dat met artikel 2:49 is gediend. Het verkopen vuurwerk blijft in beginsel wel mogelijk. Vrijheid van ondernemerschap staat in de weg aan een verbod op het verkopen van vuurwerk. Het reguleren van het aantal verkooppunten is wel mogelijk, maar dat moet vanuit ruimtelijk perspectief worden gemotiveerd.

 

Artikel 2:49

Het verbod ziet op het tot ontbranding brengen van vuurwerk, hieronder valt dus niet het alleen maar het voorhanden hebben van vuurwerk.

 

Fop- en schertsvuurwerk, zoals trektouwtjes, knalerwten en een bepaalde categorie sterretjes (categorie F1 vuurwerk) mag wel worden gebruikt. In tegenstelling tot andere categorieën vuurwerk mag F1 vuurwerk het hele jaar door worden verkocht en gebruikt. Professionele vuurwerkshows zijn wel mogelijk, maar daar is wel een vergunning voor nodig.

Naar boven