Omgevingsvisie van de gemeente Asten

Om de Omgevingsvisie van gemeente Asten beschikbaar te maken in het Digitale Stelsel van de Omgevingswet is het wenselijk dat de reeds op 5 oktober 2021 vastgestelde Omgevingsvisie van gemeente Asten opnieuw wordt gepubliceerd en bekend gemaakt.

Artikel I

Dit besluit wordt bekendgemaakt per 30 september 2024.

Artikel II

Dit besluit betreft de visie zoals opgenomen in 'bijlage A'.

Bijlage A

Omgevingsvisie van de gemeente Asten

Hoofdstuk 1 Inleiding

Welkom bij de omgevingsvisie Asten!

Een landelijke gemeente, uniek gelegen tussen Aa, Astense Aa en de Groote Peel, ontsloten door de A67. In die omgeving is het prima wonen, leven en verblijven. Ook in de toekomst willen we dat de gemeente Asten een plek is waar het goed toeven is.

Als kompas voor de ontwikkeling van onze gemeente hebben we eerder de Toekomstagenda 2030  opgesteld. Deze hebben we nu uitgewerkt in een omgevingsvisie. Hierin vind je welke ambities we hebben voor onze leefomgeving.

Samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties werken we de komende jaren verder aan kwaliteit en levendigheid van het centrum van Asten, de vitaliteit van Heusden en Ommel en een toekomstbestendige lokale economie.

De agrarische sector is en blijft belangrijk voor Asten. Daarbij staan onze boeren voor de opgave om de sector te verduurzamen, meer in balans te brengen met natuur en landschap en de gezondheid van de inwoners in onze dorpen. Met ondernemerschap en innovatie laten onze boeren zien klaar te zijn voor deze uitdaging.

Ook in Asten leveren we gezamenlijk een bijdrage aan de energietransitie en klimaatadaptatie. In 2030 willen we klimaatbestendig zijn, een gemeente met meer groen, een betere wateropvang, minder hittestress en een grote diversiteit in flora en fauna. Zo snel als mogelijk willen we energieneutraal zijn. Dit betekent onder meer dat waar het kan we zelf onze energie opwekken.

Doen, pionieren, de schouders eronder zetten. Het zijn sociale en economische kenmerken van onze inwoners en ondernemers die de komende decennia uitstekend van pas zullen komen. Als gemeente faciliteren we de komende jaren – voor zover nodig – initiatieven die ten goede komen aan welzijn en welvaart van onze inwoners en ondernemers. Zo maken we van Asten een plek waar het nog fijner wonen, leven en verblijven is!

Ik heb een intiatief

Als je van plan bent om iets te doen dat gevolgen heeft voor onze leefomgeving – zoals een huis bouwen of verbouwen of een bedrijf uitbreiden, dan kun je te maken krijgen met de omgevingsvisie.

Uitgangspunt van de gemeente bij de afweging van initiatieven is het “ja, mits” principe. Een initiatief krijgt medewerking mits het in voldoende mate bijdraagt aan kwaliteiten en opgaven die in de omgevingsvisie zijn beschreven. Hoe die afweging uitpakt wordt duidelijk in het proces van belangenafweging dat met de initiatiefnemer en belanghebbenden wordt doorlopen. Uiteindelijk neemt de gemeenteraad het definitieve besluit.

Initiatiefnemers wordt gevraagd met het volgende rekening te houden:

  • Vanzelfsprekend gelden altijd de wetten en regels zoals die in Nederland zijn vastgesteld. Binnen de gemeente zijn dit soort zaken voor de leefomgeving vastgelegd in het omgevingsplan. Door dit te raadplegen kun je achterhalen wat op een bepaalde plek in onze gemeente mag gebeuren. Via de kaart kun je voor alle gebieden achterhalen welk beleid en welke wet- en regelgeving van belang is. 

  • Voor alle gebieden in onze gemeente hebben we beschreven welke kwaliteiten we daar belangrijk vinden. Denk bijvoorbeeld aan de openheid van het landschap en oude karakteristieke bebouwing, maar ook aan zaken als werkgelegenheid, gezondheid en veiligheid. Een initiatief kan rekenen op medewerking vanuit de gemeente als het bijdraagt aan het behoud of het versterken van die kwaliteiten (ja, mits).

  • Per gebied is ook beschreven wat daar moet gebeuren om het nog vitaler, leefbaarder en aantrekkelijker te maken. Een initiatief kan rekenen op medewerking vanuit de gemeente als het bijdraagt aan het realiseren van deze ambities (ja, mits).

  • De gebieden in de omgevingsvisie zijn globaal aangegeven. Als een initiatief grenst aan meerdere gebieden in de visie, dan zal de gemeente naar de kwaliteiten en opgaven van al deze gebieden kijken. 

  • Tot slot is het belangrijk om in gesprek te gaan over je plannen. Met anderen die iets van het initiatief zullen merken, zoals je buren of ondernemers in de omgeving, en met de gemeente. Zo kom je erachter waar eventuele pijnpunten zitten en kun je onderzoeken of je daaraan tegemoet kunt komen door je plan op punten aan te passen. De gemeente bereidt momenteel een Handreiking omgevingsdialoog voor die initiatiefnemers helpt bij het gesprek met de omgeving. Om initiatiefnemers op weg te helpen heeft de gemeente een handreiking opgesteld die initiatiefnemers handvatten biedt voor het gesprek met de omgeving.

Als je op zoek bent naar een locatie voor een bepaald initiatief dan kun je via de kaart informatie vinden over de diverse gebieden binnen de gemeente Asten. We gaan als gemeente graag in gesprek over initiatieven die onze leefomgeving verder helpen. Of het nou een concreet plan is, of een idee dat nog verder ontwikkeld moet worden, aarzel niet om contact op te nemen! 

Voor algemene informatie over bouwen kun je alvast de volgende sites raadplegen:

www.omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart/ – informatie over de ruimtelijke ontwikkelingen van de gemeente Asten, zoals ons omgevingsplan

www.omgevingsloket.nl – informatie over het aanvragen van een omgevingsvergunning

Ik heb een vraag over mijn leefomgeving

Als inwoner van Asten wil je graag op de hoogte blijven van wat er in je omgeving gebeurt. Misschien wil je een huis kopen en weten wat de mogelijkheden ermee zijn. Misschien maak je je zorgen over zaken in je omgeving, zoals geluids- of stankoverlast. Bij het maken van deze omgevingsvisie zijn allerlei gegevens verzameld die je hier kunt raadplegen. Ook vind je hier informatie over initiatieven die er spelen.

Via de kaart heb je per gebied toegang tot allerlei nuttige informatie. Als je verder nog vragen hebt over de leefomgeving, neem dan gerust contact op met de gemeente.

Ervaar je overlast in je leefomgeving, heb je een klacht of wil je iets melden? Bekijk het overzicht Meldingen, klachten en bezwaar.

Wat is een omgevingsvisie

ACHTERGROND

De Omgevingsvisie is nieuw. Het is één van de instrumenten uit de Omgevingswet. Deze nieuwe wet gaat in 2022 in werking. Alle gemeenten in Nederland moeten dan een Omgevingsvisie hebben. De Omgevingsvisie wordt vastgesteld door de gemeenteraad.

De Omgevingsvisie is een visie op hoofdlijnen voor de héle gemeente. De visie gaat over onze woon- en leefomgeving en de mensen die daarin samenleven, werken, ondernemen en verblijven. Het gaat bijvoorbeeld over woningen, bedrijven, wegen, water, bodem en lucht. Maar ook landschap, natuur en cultureel erfgoed vallen eronder. In de Omgevingsvisie beschrijven we ook hoe we onze samenleving veilig en gezond houden, nu en in de toekomst. In de visie staat wat wij als gemeente en als samenleving belangrijk vinden om te behouden, te versterken en te ontwikkelen.

In de Omgevingsvisie geven we aan hoe we hier samen mee aan de slag kunnen. De Omgevingswet gaat uit van vertrouwen en ruimte voor eigen initiatief. Daarom geven we aan wat de gemeente doet, maar ook wat inwoners, ondernemers, organisaties en andere partijen in de samenleving kunnen doen.

HOE KWAM DE OMGEVINGSVISIE TOT STAND

De Omgevingsvisie is tot stand gekomen in een serie van bijeenkomsten waarin inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en onze samenwerkingspartners input leverden. Hiervoor is het volgende proces doorlopen.

Alle inwoners van de gemeente kregen een ansichtkaart waarop ze konden aangeven waar ze trots op waren en wat anders moest. Er zijn circa 150 ansichtkaarten teruggestuurd. 

In de eerste helft van 2020 zijn ontwerpavonden gehouden met een groep inwoners en andere belangstellenden. Zij hebben met elkaar in groep gesproken over: de kwaliteiten van de leefomgeving van onze gemeente, de opgaven in de leefomgeving, ideeën om onze leefomgeving aantrekkelijker, vitaler en gezonder te maken en de rollen die inwoners, ondernemers, de gemeente en anderen daarin kunnen spelen. De opbrengsten van de bewonersparticipatie zijn samengevat in een verzameldocument.

In de zomer van 2020 is alle verzamelde inbreng vertaald in een eerste concept van de omgevingsvisie.

In de tweede helft van 2020 is het concept van de omgevingsvisie besproken en verder uitgewerkt, ook nu weer in samenspraak met inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en onze samenwerkingspartners.

We hebben zogenaamde botsproeven gehouden, waarin we de werking van de omgevingsvisie aan een praktijktest hebben onderworpen. De resultaten van de botsproeven zijn hier te raadplegen. Begin 2021 hebben we onze Brabantse en Limburgse buurgemeenten geïnformeerd over de omgevingsvisie. Op 22 maart 2021 is een online publieksbijeenkomst waarin we, in aanloop naar de formele terinzagelegging, alle inwoners en andere geïnteresseerden bijpraten over de visie.

Het ontwerp van de omgevingsvisie heeft van 12 maart tot en met 22 april 2021 ter inzage gelegen. Op 22 maart 2021 is een online publieksbijeenkomst gehouden via Siris. Bekijk de inspraakreacties en de reactie van de gemeente.

WAT IS DE STATUS VAN DE OMGEVINGSVISIE?

De omgevingsvisie is bindend voor de overheid die hem vaststelt, de gemeente Asten in dit geval. Nieuwe plannen en ideeën en gemeentelijk beleid moeten passen binnen de Omgevingsvisie.

De omgevingsvisie gaat uit van wat we uitnodigingsplanologie noemen. In plaats van aan te geven wat op welke plaats moet komen, geeft de omgevingsvisie een kader voor nieuwe ontwikkelingen. Per deelgebied hebben we beschreven wat we willen koesteren en wat we willen behouden.

De Omgevingsvisie is de basis voor het later op te stellen Omgevingsplan. Daar waar de omgevingsvisie de hoofdlijnen schetst, komen in het omgevingsplan meer concrete regels, normen en waarden. Het omgevingsplan zal de huidige bestemmingsplannen gaan vervangen. 

De omgevingsvisie inspireert en nodigt uit. Heb je als inwoner of ondernemer een plan of idee om iets nieuws te ontwikkelen of te bouwen, dan is de omgevingsvisie in het bijzonder van belang. Aan de hand van de omgevingsvisie beoordelen we plannen en ideeën die niet passen in het omgevingsplan. 

Een initiatief wordt dus door gemeente gewogen aan de hand van de kwaliteiten en opgaven die in de visie zijn benoemd. Onderliggend beleid kan een nadere uitwerking of toelichting hierop bevatten. Dat kan helpen bij het indienen van initiatieven. De gemeente betrekt het onderliggend beleid zo nodig ook bij de afweging van initiatieven. 

Er zit geen einddatum aan de omgevingsvisie. Nieuwe inzichten en nieuw beleid worden in de omgevingsvisie verwerkt.

HOE WORDT DE OMGEVINGSVISIE UITGEVOERD?

Realisatie van de ambities uit de omgevingsvisie gebeurt via initiatieven van ondernemers, maatschappelijke organisaties en (groepen) inwoners. Als die initiatieven bijdragen aan de omgevingsvisie dan zal de gemeente Asten bekijken op welke manier ze die initiatieven kan faciliteren (ja, mits).

Ook de gemeente kan zelf initiatieven nemen, bijvoorbeeld als het gaat om wegen en de openbare ruimte. Net als elke andere initiatiefnemer zal de gemeente moeten aangeven hoe het gemeentelijk initiatief bijdraagt aan de omgevingsvisie.

De Omgevingswet geeft de gemeente de mogelijkheid om voor specifieke onderwerpen een omgevingsprogramma te maken. De hoofdlijnen van ons beleid hebben we opgenomen in de omgevingsvisie. De ambities en doelen die we hebben beschreven kunnen uitgewerkt worden in een programma. Denk bijvoorbeeld aan de gemeentelijke uitwerking van de Regionale Energie Strategie of de ontwikkeling van het centrum van Asten. Zo’n programma wordt als het ware een verlengstuk van de omgevingsvisie. Omdat de gemeente de hoeveelheid beleidsnotities wil beperken zal er terughoudend worden omgaan met het opstellen van programma’s.

GEEN MILIEUEFFECTRAPPORTAGE

Er is voor deze Omgevingsvisie geen milieu-effectrapportage gemaakt. Er worden geen nieuwe locaties voor ruimtelijke ontwikkelingen aangewezen, die het doorlopen van een m.e.r.-procedure nodig maken. Er zijn ook geen aanwijsbare ‘m.e.r.-(beoordelings)plichtige besluiten opgenomen.

Wetten, regelgeving en beleid

WELK GEMEENTELIJK BELEID IS OPGENOMEN IN DE OMGEVINGSVISIE?

De omgevingsvisie Asten bouwt voort op bestaand beleid. De hoofdlijnen van het gemeentelijk beleid voor de fysieke leefomgeving zijn verwerkt in deze omgevingsvisie. 

Deze bestaande beleidsnota’s, -visies en -plannen, alsmede toekomstige wijzigingen van dit beleid, blijven behouden naast de omgevingsvisie en vormen een nadere uitwerking van en een toelichting op de hoofdlijnen uit de omgevingsvisie.

WELK BELEID VAN ONZE KETENPARTNERS IS OPGENOMEN IN DE OMGEVINGSVISIE?

De gemeente moet bij de afweging van initiatieven vaak rekening houden met beleid van andere overheden en ketenpartners. 

Hieronder volgt een overzicht van relevant beleid van de provincie, het waterschap en ketenpartners.

WELKE NATIONALE WETTEN EN REGELS GELDEN ER?

Wie aan de slag wil met een initiatief moet daarbij altijd rekening houden met de wetten en regels zoals die in Nederland zijn vastgesteld. Deze website van de Rijksoverheid biedt toegang tot alle wet- en regelgeving. De gemeente helpt initiatiefnemers graag verder bij het bepalen welke wet- en regelgeving relevant is.

Hoofdstuk 2 Gebieden

Agrarisch anders

INTRODUCTIE

De agrarische sector is belangrijk voor Asten. In dit deelgebied leidt de concentratie van intensieve landbouw echter tot de uitstoot van teveel fijnstof en tot geuroverlast. Dat is niet goed voor de gezondheid van onze inwoners en voor natuur en milieu. Tegelijkertijd willen we ook dat onze boeren kunnen blijven ondernemen. We staan al met al voor de opgave om de sector te verduurzamen, dat wil zeggen meer in balans te brengen met natuur en landschap en de gezondheid van onze inwoners. We werken samen met de landbouwsector en inwoners verder aan een gezonde bodem, verbetering van de water- en luchtkwaliteit en een grotere biodiversiteit. Ook de opwekking van duurzame energie en het vasthouden van water zijn belangrijke opgaven.

WAT WILLEN WE KOESTEREN

In dit Agrarisch gebied wordt hard gewerkt door betrokken ondernemers. Zij zorgen voor werkgelegenheid voor onze inwoners en voor mensen van buiten de gemeente. Diverse tuinders en andere ondernemers zijn vernieuwend bezig om te kunnen voldoen aan de wettelijke vereisten en veranderde wensen van de consument. De ondernemers zijn gewend om rekening te houden met de inwoners van Heusden. Ze praten met elkaar over de leefbaarheid van het dorp en de rol van de agrarische sector daarin.

WAT WILLEN WE ONTWIKKELEN

Onze ambitie is de ontwikkeling van een toonaangevende, innovatieve agrarische sector rond de kern Heusden. Om dit te bereiken zetten we kennis uit Brainport en Greenport in en stimuleren we de ontwikkeling van broedplaatsen van innovatieve voedselproductie. We bieden ruimte voor een duurzame en verantwoorde agrarische sector, zodat er in 2030 sprake is van minder geur, fijnstof, stikstof, ammoniak, ziektekiemen en uitspoeling van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen. Binnen deze kaders krijgen sterke bedrijven de ruimte om te blijven ondernemen. Ook is er ruimte voor innovatie of andere teelten, zoals de teelt van nieuwe eiwitten. Voor agrarische bedrijven die stoppen liggen er ook kansen voor niet-agrarische bedrijvigheid. We zien kansen voor meervoudig ruimtegebruik, bijvoorbeeld door teelt in de open grond te combineren met zonne energie.

Gezien het sterk agrarische karakter, leent het gebied zich niet voor woningbouw en verblijfsrecreatie. Dit is ook terug te zien in de infrastructuur. Door middel van routering en goede infrastructuur trachten we agrarische verkeerstromen en verkeerstromen met kwetsbare verkeersdeelnemers te spreiden. In dit gebied willen we concreet de volgende doelstellingen realiseren:

Transformatie buitengebied

  • Ruimte bieden aan een toekomstbestendige en emissie arme landbouw en glastuinbouw, waarin moderne technologische innovaties een belangrijke rol kunnen spelen.

  • Het terugdringen van emissies en het verbeteren van de luchtkwaliteit (geur, fijn stof etc.). Ons doel is dat maximaal 12% van de inwoners in de kernen en maximaal 20% van de inwoners in het buitengebied door geur wordt gehinderd. Wij gaan uit van de situatie zoals vastgelegd in de agrarische kaarten van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant en de gebiedsvisie en verordening Geurhinder en veehouderij.

  • Het versterken van duurzaam bodemgebruik en de ontwikkeling van biodiversiteit. De situatie zoals vastgelegd in de Atlas Natuurlijk Kapitaal is ons vertrekpunt.

Vitale kernen

  • Behoud van de werkgelegenheid en versterken van toekomstbestendige sectoren die ondervertegenwoordigd zijn, zoals dienstverlening, onderzoek en advies. We gaan uit van de economische structuur, zoals vastgelegd door het CBS.

  • Ontwikkelen van een gezonde en activerende leefomgeving, met veilige en aantrekkelijke plaatsen om te bewegen en elkaar te ontmoeten. We willen de bereikbaarheid en verkeersveiligheid verbeteren. We gaan uit van de situatie zoals vastgelegd in de Brabantse Omgevingsscan.

  • Ontwikkeling infrastructuur, capaciteit wegen en verkeersveiligheid.

  • Versterken van de groenstructuren rondom Heusden. We gaan uit van de situatie zoals vastgelegd in de Klimaatstresstest Asten.

  • Adequate huisvesting van arbeidsmigranten conform het gemeentelijk beleid zoals vastgelegd in de Beleidsnotitie Arbeidsmigranten.

Klimaatbestendig en energieneutraal Asten

  • Opwekken van hernieuwbare energie en alternatieve warmtebronnen voor het aanwezige warmtenet. De situatie zoals vastgelegd in de Regionale Energie Strategie van de Metropoolregio Eindhoven en de Nationale Energie Atlas vormt ons vertrekpunt.

  • Vergroten van de klimaatbestendigheid, waaronder het voorkomen van wateroverlast en het tegengaan van hittestress. We gaan uit van de situatie zoals vastgelegd in de Klimaatstresstest Asten en het gemeentelijk rioleringsplan (GRP).

  • Onderzoeken van alternatieve warmtebronnen voor het aanwezige warmtenet.

HOE GAAN WE DAT BEREIKEN?

De ambities van deze omgevingsvisie bouwen voort op het gemeentelijk beleid van de afgelopen jaren.

Ondernemers werken samen met inwoners, de gemeente en andere partijen aan de ontwikkeling van Heusden en omgeving. Hier vind je een overzicht van projecten in dit gebied.

Iedereen die wil werken aan nog fijner wonen, werken en verblijven in Heusden en omgeving is van harte uitgenodigd! Bekijk de informatie voor het ontwikkelen van een initiatief.

Ter inspiratie vind je hier voorbeelden van initiatieven die bijdragen aan de gewenste ontwikkeling.

  • Geothermie en andere vormen van duurzame energieopwekking

  • Educatie: excursies voor jongeren, voorlichting op boerenbedrijven

  • Agrarische innovatie, zoals automatisering in glastuinbouw, nieuwe stalsystemen, insecten als alternatieve dierlijke eiwitbron en agroforestry

ACHTERGRONDINFORMATIE

Bij het maken van deze omgevingsvisie hebben we veel informatie verzameld. Deze kun je hier raadplegen. Als je verder nog vragen hebt over je leefomgeving, neem dan gerust contact op met de gemeente.

Boeren buurten

INTRODUCTIE

Iedereen kent de drie dorpen van de gemeente Asten. Lang niet alle inwoners realiseren zich dat Asten bestaat uit maar liefst 16 gehuchten. In de oude ontginningen vind je kleinschalig agrarisch gebied met oude bouwlanden, onregelmatige verkavelingen en een bochtige wegenstructuur. Ook zijn er nog vaak hoger gelegen en bolleakkercomplexen te herkennen. Deze ontstonden door de eeuwen oude ophoging met plaggen en zijn veelal omringd door houtsingels of houtwallen.

Het gebied is halfopen vanwege de vele singels als scheiding van kavels en laan-en erfbeplanting. Verschillende gehuchten, historische boerderijen en nieuwe woningen liggen verstrooid door het gebied. Door de kleinschaligheid en de goede bereikbaarheid ontwikkelen deze Boeren buurten zich langzaam maar zeker tot aantrekkelijke locaties voor landelijk wonen.

WAT WILLEN WE KOESTEREN

De afwisseling en kleinschaligheid zijn belangrijke waarden die de Boeren Buurten aantrekkelijk maken. De groenstructuren van laanbeplanting, erfbeplanting en singels maken het gebied aantrekkelijk voor bewoners en recreanten. Het behouden van de bolle akkers is van belang vanwege de hoge landschappelijke, cultuurhistorische en archeologische waarde. We koesteren het “buurtgevoel” en de boeren bedrijven die geworteld zijn in het gebied.

WAT WILLEN WE ONTWIKKELEN

We stimuleren de verdere ontwikkeling van landelijk wonen. Dat gebeurt met respect voor landschap, natuur en cultuurhistorie en in overleg met de buren (“rood voor groen”). Deze woonmilieus zijn toegesneden op de veranderende behoefte van regionale bewoners en nieuwe (kennis)werkers. Ze zijn onderscheidend door gebruik te maken van erfgoed en vrijkomende agrarische bebouwing. De landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten bieden ook kansen voor toerisme en recreatie.

Hiervoor is het optimaliseren van de huidige fietsinfrastructuur een streven. Veilige infrastructuur bevordert het woon- en recreatiegenot in deze groene omgeving.

We willen vitale agrarische bedrijven behouden. Voor stoppende agrariërs is er ruimte voor omschakeling naar niet-agrarische bedrijven. Alle bedrijvigheid is zorgvuldig ingepast in het landschap en met oog voor cultuurhistorische waarden en bewoners van het gebied.

Meer groen en blauw is gunstig in tijden van hitte, zorgt voor natuurlijke opname van overvloedig regenwater, en groen en blauw werkt positief op het welzijn, zowel direct om in te vertoeven als indirect omdat het aangenaam is om buiten te gaan bewegen en ontmoeten. Ten zuiden van Heusden is sprake van verdroging, het vasthouden van water is hier belangrijk. We zien kansen voor meervoudig ruimtegebruik.

In het deelgebied Boeren Buurten willen we concreet de volgende doelstellingen realiseren:

Vitale kernen

  • Ontwikkelen van onderscheidende landelijke woonmilieus, door herontwikkeling die past bij landschap, natuur en cultuurhistorie. 

  • Ontwikkelen van kleinschalige bedrijvigheid en recreatieve functies.  

  • Behouden en beter zichtbaar maken van cultuurhistorisch waardevolle panden en structuren, zoals oude bebouwingslinten en -clusters en de daaraan gelegen langgevelboerderijen. We gaan uit van de situatie zoals vastgelegd in de cultuurhistorische waardenkaart

  • Ontwikkelen van een gezonde en activerende leefomgeving, met veilige en aantrekkelijke plaatsen om te bewegen en elkaar te ontmoeten. We gaan uit van de situatie zoals vastgelegd in de Brabantse Omgevingsscan.

Transformatie buitengebied

  • Versterken van landschappelijke structuren, respect voor onder meer de oude gehuchten en bolle akkers. We gaan uit van de situatie zoals vastgelegd in de cultuurhistorische waardenkaart.

  • Sloop en/of passende herbestemming van leegstaande (agrarische) opstallen (VAB’s).

  • Landbouw op een schaal die in evenwicht is met omgevingswaarden (landschap, milieu, gezondheid).

Klimaatbestendig en energieneutraal Asten

  • Versterken van laan- en erfbeplanting. Maximaal gebruik maken van de ruimte die er is op daken om energie op te wekken en water vast te houden.

  • Besparen op energieverbruik van gebouwen en gebouwen voorzien van duurzame warmte.

  • Vergroten van de klimaatbestendigheid, door het creëren van meer groen en het vasthouden van water. We gaan uit van de situatie zoals vastgelegd in de Klimaatstresstest Asten.

HOE GAAN WE DAT BEREIKEN

De ambities van deze omgevingsvisie bouwen voort op het gemeentelijke beleid van de afgelopen jaren. Inwoners en ondernemers werken samen met de gemeente en andere partijen aan de ontwikkeling van onze Boeren Buurten.

Iedereen die wil meewerken aan nog fijner wonen, werken en verblijven in onze gehuchten is van harte uitgenodigd! Bekijk de informatie voor het ontwikkelen van een initiatief.

Ter inspiratie vindt je hier voorbeelden van initiatieven die bijdragen aan de gewenste ontwikkeling.

  • Ontwikkelen paardenrecreatie (routes, verblijfsmogelijkheden, veilige omgeving)  

  • Versterken erfbeplanting, groenblauwe diensten (voedsel- en plukbossen, natuurbegraafplaats)  

  • Herontwikkelen van cultuurhistorisch waardevolle panden, bijvoorbeeld gezamenlijke woonvormen in vrijkomende agrarische bebouwing. Werkgroep starten voor wat te doen met vrijkomende agrarische bebouwing).

ACHTERGRONDINFORMATIE

Bij het maken van deze omgevingsvisie hebben we veel informatie verzameld. Deze kun je hier raadplegen. Als je verder nog vragen hebt over je leefomgeving, neem dan gerust contact op met de gemeente.

Dynamische dorpen

INTRODUCTIE

De kwaliteit van leven in onze dorpen is hoog. Onze inwoners zijn relatief gezond, kunnen meedoen in de samenleving en wonen over het algemeen in een aantrekkelijke omgeving. Dat willen we natuurlijk graag zo houden. Behoud van deze kwaliteit van leven is echter niet vanzelfsprekend. Jongeren trekken weg, technologische veranderingen zorgen voor het veranderen en verdwijnen van banen, voorzieningen staan onder druk door veranderend consumentengedrag en de luchtkwaliteit laat op plekken in onze woonkernen te wensen over.

WAT WILLEN WE KOESTEREN

Asten, Heusden en Ommel zijn, mede dankzij het groen in en rond de kernen, fijne dorpen om in te wonen. Gelegen binnen de Metropoolregio Eindhoven hebben ze een dorpse sfeer: overzichtelijk, veilig en een sterk gemeenschapsgevoel. De dorpen hebben elk een eigen ontstaansgeschiedenis en identiteit met een levendig verenigingsleven.

In het centrum van Asten is het goed toeven voor inwoners en bezoekers. Het centrum leeft en heeft een aantrekkelijk aanbod van winkels en horeca. Buiten het centrum is het rustig en groen wonen.

De gemeente is bedrijvig. Door de ligging in de Brainport Regio Eindhoven, het vestigingsklimaat en de ondernemingsgeest is er veel werkgelegenheid. Voortgezet onderwijs in Asten speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van onze jongeren en de arbeidsmarkt. De ligging aan de A67 en het provinciale wegennetwerk zorgen voor een goede bereikbaarheid van onze gemeente.

WAT WILLEN WE ONTWIKKELEN

Het welbevinden van onze inwoners staat voorop. Onze ambitie is dat het welbevinden van onze inwoners boven het gemiddelde van de landelijke Peelgemeenten scoort. Om dat te bereiken werken we aan een aantrekkelijke omgeving die uitnodigt om te vertoeven en actief te bewegen.

Meer groen en blauw is gunstig in tijden van hitte, zorgt voor natuurlijke opname van overvloedig regenwater, en groen en blauw werkt positief op het welzijn, zowel direct om in te vertoeven als indirect omdat het aangenaam is om buiten te gaan bewegen en ontmoeten.

Investeren in een duidelijk wegenstructuur voor alle soorten verkeer zorgt er tevens voor dat mensen verplaatsen binnen de dorpen als aantrekkelijk ervaren met welk vervoersmiddel dan ook.

Verder is een schone, veilige en klimaatbestendige woonomgeving belangrijk, mede voor het beschermen van onze gezondheid en het bevorderen van een gezonde leefstijl. Tevens is het belangrijk dat mensen werk kunnen hebben dat bij hen past en/of maatschappelijk kunnen participeren in een omgeving die mogelijkheden biedt om je te ontplooien.

Asten, Heusden en Ommel ontwikkelen zich vanuit de eigen identiteit en kracht. Maatschappelijk initiatief is het vertrekpunt voor ontwikkeling van de dorpen, als gemeente borgen we de randvoorwaarden en faciliteren we initiatieven die bijdragen aan de gewenste ontwikkeling.

Bij uitbreiding van de dorpen voor wonen of bedrijvigheid houden we rekening met de aanwezige landschappelijke, ecologische en cultuurhistorische kwaliteiten en sluiten we zoveel mogelijk aan op bestaande structuren. In het deelgebied Dynamische dorpen willen we concreet de volgende doelstellingen realiseren:

Vitale kernen

  • Het behouden en daar waar mogelijk versterken van het voorzieningenniveau en de leefbaarheid in alle kernen.

  • Ontwikkelen van een gezonde en activerende leefomgeving, met veilige en aantrekkelijke plaatsen om te bewegen en elkaar te ontmoeten. We gaan uit van de situatie zoals vastgelegd in de Brabantse Omgevingsscan.

  • Realiseren van voldoende, betaalbare en passende woningen en woonomgevingen voor alle doelgroepen.

  • We zorgen voor adequate en kwalitatieve huisvestingsmogelijkheden voor onze bedrijven op bestaande en nieuwe bedrijventerreinen. Leidend daarbij zijn de principes het juiste bedrijf op de juiste plek, efficiënt en beter ruimtegebruik, goede bereikbaarheid van de bedrijventerreinen en een verantwoorde uitgifte van nieuwe bedrijventerreinen. Ook ruimte bieden aan kleine bedrijvigheid onder meer in vrijkomende gebouwen.

  • Onze bedrijventerreinen zijn van hoge kwaliteit en hebben een modern, dynamisch en duurzaam imago.

  • Behoud van de werkgelegenheid en versterken van toekomstbestendige sectoren die ondervertegenwoordigd zijn, zoals dienstverlening, onderzoek en advies. We gaan uit van de economische structuur, zoals vastgelegd door het CBS.

  • Behouden en beter zichtbaar maken van cultuurhistorisch waardevolle panden en structuren. We gaan uit van de situatie zoals vastgelegd in de cultuurhistorische waardenkaart. Hiermee versterken we onze identiteit en zorgen we ervoor dat onze kernen nog aantrekkelijker worden voor onze eigen inwoners én bezoekers.

  • Ontwikkelen van slimme mobiliteitsoplossingen – ook wel Smart Mobility genoemd - zoals elektrisch deelvervoer, ten behoeve van een betere ontsluiting van onze kernen en bereikbaarheid van voorzieningen in de regio. Specifieke aandacht voor de aansluiting op de A67 en provinciale wegen tijdens de spits. Verbreding van de A67 blijft belangrijk voor onze verbinding met de Metropoolregio Eindhoven.

  • Stimuleren van betere OV verbindingen, in het bijzonder in Ommel en Heusden en richting Limburg.

  • Behouden en verbeteren van een groene leefomgeving waarin hittestress beperkt wordt, het watervoldoende ruimte krijgt en de biodiversiteit hoog is. Natuur inclusief bouwen wordt de norm.

Centrumontwikkeling

  • Behouden van het voorzieningenniveau in het centrum van Asten met een samenhangend aanbod van winkelvoorzieningen, horeca, welzijn en cultuur. Gelet op de ontwikkelingen in het winkelen wordt het centrum steeds meer een gemengd gebied waar, naast winkels en horeca en evenementen, ook ruimte is voor groen, wonen en dienstverlening.

  • Zorgen voor een aantrekkelijk en levendig centrum, waar zowel de Astenaar als de bezoeker graag komt en verblijft en waar jaarrond wat te beleven valt.

Klimaatbestendig en energieneutraal Asten

  • Maximaal gebruik maken van de ruimte die er is in het openbaar gebied en op daken om energie op te wekken, groen aan te kleden en water vast te houden. We gaan uit van de situatie zoals vastgelegd in de Klimaatstresstest Asten.

  • Besparen op energieverbruik van gebouwen en gebouwen voorzien van duurzame warmte.

  • Bestrijden van hittestress, aandacht voor binnenklimaat en groen in de leefomgeving, zorgen voor voldoende wateropvang (“meer groen dan grijs”).

  • Meebewegen in de ontwikkelingen rondom de verduurzaming van de vervoersmarkt.

Transformatie buitengebied

  • Verbeteren van de luchtkwaliteit ten behoeve van de leefbaarheid in onze kernen, zodat deze ten minste binnen de wettelijke normen valt. We gaan uit van de situatie zoals vastgelegd in de Klimaatstresstest Asten en de Brabantse Omgevingsscan (beleving door onze inwoners).

HOE GAAN WE DAT BEREIKEN

De ambities van deze omgevingsvisie bouwen voort op het gemeentelijk beleid van de afgelopen jaren. Ondernemers werken samen met inwoners, de gemeente en andere partijen aan de ontwikkeling van onze kernen Asten, Heusden en Ommel. Hier vind je een overzicht van projecten die in onze kernen spelen.

Iedereen die wil werken aan nog fijner wonen, werken en verblijven in onze kernen is van harte uitgenodigd! Bekijk de informatie voor het ontwikkelen van een initiatief.

Ter inspiratie vind je hier voorbeelden van initiatieven die bijdragen aan de gewenste ontwikkeling:

  • Gezonde leefomgeving: fietsstraten (voorrang voor fietsers), actieve wandelroutes (zoals de Kwiekroute in Ommel), aantrekkelijke verbinding tussen Asten – Ommel en Asten - Heusden, parkjes, natuur inclusief wonen ontmoetingsplaatsen, van grijs naar groen (minder verstening in particuliere tuinen), wadi’s .

  • Nieuwe woonvormen: geluidwalwoningen, gezamenlijk duurzaam wonen, zelfvoorzienende woningen (“off the grid”), tijdelijke en mobiele woningen en tiny houses.

  • Verduurzaming bedrijventerreinen: duurzame energieopwekking, vergroening, vergroten waterbergend vermogen.

  • Aansprekende evenementen: het organiseren van evenementen draagt bij aan het aantrekkelijk en drukbezocht houden van het centrum.

  • Coöperatieve vormen van samenleven: zorg en welzijn, duurzaamheid, beheer openbare ruimte.

  • Moderne technologie benutten voor het betrekken van de inwoners, zoals bijvoorbeeld via de Buiten-beterapp.

ACHTERGRONDINFORMATIE

Bij het maken van deze omgevingsvisie hebben we veel informatie verzameld. Deze kun je hier raadplegen. Als je verder nog vragen hebt over je leefomgeving, neem dan gerust contact op met de gemeente.

Groen genieten

INTRODUCTIE

De hoge en droge delen van de zandgronden gingen verstuiven waardoor stuifzandruggen ontstonden. Later groeiden deze dicht en ontstonden droge naald- en loofbossen. De grootste bossen zijn de Dennendijkse Bossen en de Oostappense Heide.

Met name in de Oostappense heide zijn de stuifzandruggen nog terug te vinden, zoals De Puddingberg. Maar ook verschillende kleinere bospercelen zijn te vinden in het deelgebied Groen genieten, gescheiden door agrarische percelen en een aantal woningen in het groen.

De bossen zijn recreatief aantrekkelijk, divers en de biodiversiteit is hoog. Wandelaars en fietsers komen er graag. Daarom zijn er verschillende recreatievoorzieningen te vinden in deze gebieden. Het kasteel van Asten, de golfbaan, de visvijver, mountainbike-, wandel-, fiets- en paardenroutes, maneges en verschillende vakantieparken en campings. Dat is Groen Genieten op steenworp afstand van onze dorpen!

WAT WILLEN WE KOESTEREN

De bossen vormen belangrijke recreatieve gebieden die toegankelijk zijn voor iedereen. We willen de bereikbaarheid van deze gebieden behouden, zodat onze inwoners en bezoekers kunnen genieten van natuur en landschap. Ook koesteren wij de gehuchtenstructuur en de afwisseling tussen verspreid gelegen agrarische percelen, woningen in het groen en kleine bospercelen.

De kasteelomgeving en de zandverstuivingen zijn belangrijke cultuurhistorische en landschappelijke elementen die ons herinneren aan onze historie. In de Dennendijkse bossen zijn restanten van bijzondere veenvegetatie aanwezig. Deze waarden willen we behouden en vergroten.

WAT WILLEN WE ONTWIKKELEN

Een groene omgeving in de nabijheid van woongebieden is belangrijk voor een hoge kwaliteit van leven. Om dat te bevorderen werken we aan een aantrekkelijke omgeving die uitnodigt om erin te vertoeven en actief te bewegen. Door diversiteit in inheemse soorten en leeftijd van de bomen vergroten we de weerbaarheid van onze bossen en de ecologische en de recreatieve waarde. Met name de Dennendijkse bossen met de grote variatie van droge en natte, en hoge en lage gebieden heeft grote potentie.

Deze gebieden zijn ook van belang voor het levend houden van de historie en de identiteit van de gemeente. Tot slot is ook de economische functie van belang. Ondernemers zorgen er voor werk en inkomen in de toeristische-recreatieve en agrarische sector. We zien kansen voor meervoudig ruimtegebruik.

In het deelgebied Groen Genieten willen we concreet de volgende doelstellingen realiseren:

Vitale Kernen

  • Ontwikkelen van onderscheidende landelijke woonmilieus, door herontwikkeling die past bij landschap, natuur en cultuurhistorie.

  • Ontwikkelen van kleinschalige bedrijvigheid en recreatieve functies.

  • Behouden en beter zichtbaar maken van landschappelijke en cultuurhistorische structuren en objecten, waaronder de gehuchtenstructuur, zandverstuiving en de kasteelomgeving. We gaan uit van de situatie zoals vastgelegd in de cultuurhistorische waardenkaart.

  • Ontwikkelen van een gezonde en activerende leefomgeving, met veilige en aantrekkelijke plaatsen om te bewegen en elkaar te ontmoeten. We gaan uit van de situatie zoals vastgelegd in de Brabantse Omgevingsscan.

Klimaatbestendig en energieneutraal Asten

  • Vernieuwen en waar mogelijk uitbreiden van de bossen.

  • Vergroten van de klimaatbestendigheid, door het vasthouden van regenwater en het creëren van waterbuffers. Dit draagt tevens bij aan het voorkomen van natuurbranden. We gaan uit van de situatie zoals vastgelegd in de Klimaatstresstest Asten.

Transformatie buitengebied

  • Het versterken van de kwaliteit, biodiversiteit en de groene belevingswaarde, onder andere door het vergroten van de kwaliteit van de bossen. We gaan uit van de situatie zoals vastgelegd in de Atlas Natuurlijk Kapitaal.

  • Doorontwikkeling van de landbouw, die past bij de aard en het karakter van deze recreatieve groengebieden, onder andere met ruimte voor recreatieve nevenfuncties.

  • Ontwikkelen paardenrecreatie (routes, verblijfsmogelijkheden, veilige omgeving).Stimuleren van recreatieve ontwikkelingen die qua aard en schaal passen in de omgeving en een toevoeging vormen op het bestaande recreatieve aanbod.

HOE GAAN WE DAT BEREIKEN

De ambities van deze omgevingsvisie bouwen voort op het gemeentelijk beleid van de afgelopen jaren. Ondernemers werken samen met inwoners, de gemeente en andere partijen aan de ontwikkeling van onze recreatieve groengebieden. Iedereen die hieraan mee wil werken is van harte uitgenodigd! Bekijk de informatie voor het ontwikkelen van een initiatief.

Ter inspiratie vind je hier voorbeelden van initiatieven die bijdragen aan de gewenste ontwikkeling:

  • Gezonde leefomgeving: actieve fiets- en wandelroutes: fietspad van Heusden naar De Peel, groene verbinding van Asten naar Heusden en Asten naar Ommel, Dijkstraat voor e-bikes naar Eindhoven, Asten –Ommel – Vlierden voor fietsers naar station Deurne, verbreden fietspad Ommel – Vlierden door beekdal.

  • Nieuwe landgoederen, natuurbegraafplaats, voedsel- en plukbossen.

  • Verbindingen om barrièrewerking A67 te verminderen, ecoduct in combinatie met recreatieve verbinding.

ACHTERGRONDINFORMATIE

Bij het maken van deze omgevingsvisie hebben we veel informatie verzameld. Deze kun je hier raadplegen. Als je verder nog vragen hebt over je leefomgeving, neem dan gerust contact op met de gemeente.

Peel en Beekdalen

INTRODUCTIE

De Groote Peel is één van de laatste niet in cultuur gebrachte hoogveengebieden van Nederland. Ondanks dat een groot deel van het hoogveen is afgegraven, herinneren de rust en weidsheid aan het vroegere veen. Momenteel is de Peel een afwisselend natuurgebied met waterplassen, vennen, moerassen, heide, struweel en bossen. De kleine veenputten, peelbanen en peelvaarten zijn een zichtbare nalatenschap van de turfwinning. Door zijn hoge natuurwaarde is de peel een belangrijk gebied voor verschillende diersoorten zoals watervogels en de kraanvogel.

De beekdalen doorsnijden de hoger gelegen gronden. Vanwege het natte karakter zijn naastgelegen kavels vaak smal en langgerekt en gescheiden van elkaar door sloten of greppels. Deze kavels bestaan met name uit (extensief beheerde) graslanden. De meeste beken zijn door de jaren heen rechtgetrokken voor een efficiënte afwatering. In die delen heeft de beek vaak een open karakter door de afwezigheid van beplanting. De verschillende akkers en weilanden lopen in dat geval tot aan de beek. Op enkele plaatsen volgt de beek nog zijn oorspronkelijke natuurlijke loop of zijn oude meanders van de beek hersteld. Beken worden veelal begeleid door vegetatie, die bestaat uit kleinschalige loofbosjes, singels of broekbossen. De beken vormen een natuurlijke gemeentegrens.

WAT WILLEN WE KOESTEREN

De Groote Peel, de Aa en Astense Aa vormen samen de groenblauwe omlijsting van de gemeente Asten. Het reliëf in de beekdalen, groenstructuren haaks op de beek, de open wateren, struwelen en moerassige delen met veenputten zorgen – samen met de aanwezige rust en ruime – voor een gevarieerde en aantrekkelijke omgeving voor plant, dier en mens.

We koesteren de unieke kwaliteiten van de Groote Peel. Daarom is de belangrijkste functie hier de natuur. Recreatie is slechts in extensieve vorm mogelijk.

In de beekdalen stemt de aanwezige landbouw de bedrijfsvoering af op de groenblauwe kwaliteiten. We koesteren de melkveehouderijen als belangrijke beheerder van hun graslanden.

WAT WILLEN WE ONTWIKKELEN

De natuurwaarden van de Peel en beekdalen willen wij blijven versterken. Hierbij is een goede waterhuishouding en waterkwaliteit van belang. Voor de beken geldt dat, waar mogelijk, het meanderen hersteld wordt. Ook biodiversiteit willen wij ontwikkelen, mede door het versterken van bestaande ecologische verbindingszones in de beekbodems en het verbeteren van de landschappelijke kwaliteit in de beekdalen. Daar dient een goede balans te zijn tussen natuur, landbouw en recreatie. Onze inzet is om de bebouwing in deze gebieden te verminderen.

In het deelgebied Peel en Beekdalen willen we concreet de volgende doelstellingen realiseren:

Transformatie buitengebied

  • In overleg met de agrariërs terugdringen van overtollige bebouwing, met name de glastuinbouw Waardjesweg in het beekdal van de Aa.

  • Versterken van de landschappelijke kwaliteit.

  • Behoud van landbouw met extensieve bedrijfsvoering die is afgestemd op de omgevingskwaliteiten en deontwikkeling van kringlooplandbouw.

Vitale dorpen

  • Ontwikkelen recreatieve (wandel)routes langs de beken.

  • Cultuurhistorische waarden zichtbaar maken langs routes en oude routes herstellen. We gaan uit van de situatie zoals vastgelegd in de cultuurhistorische waardenkaart.

  • Recreatieve routes om de Groote Peel beleefbaar te maken.

Klimaatbestendig en energieneutraal Asten

  • Creëren ruimte voor Aa, Astense Aa en waar mogelijk ook meanderen herstellen.

  • Beschermen van natuurwaarden en versterken van ecologische verbindingszones en biodiversiteit. We gaan uit van de situatie zoals vastgelegd in de Atlas Natuurlijk Kapitaal.

  • Vergroten waterbergingscapaciteit langs de beken en vasthouden van water in de Groote Peel. We gaan uit van de situatie zoals vastgelegd in de Klimaatstresstest Asten.

  • Voorkomen van natuurbranden, onder meer door vernatting.

  • Herstel van (eigenschappen van) het beekdallandschap in combinatie met (tijdelijke) duurzame energieopwekking.

HOE GAAN WE DAT BEREIKEN

De ambities van deze omgevingsvisie bouwen voort op het gemeentelijke beleid van de afgelopen jaren. Natuurorganisaties, het waterschap en ondernemers werken samen met inwoners en de gemeente aan de ontwikkeling van onze groenblauwe gebieden. Iedereen die hieraan mee wil werken is van harte uitgenodigd! Bekijk de informatie voor het ontwikkelen van een initiatief.

Ter inspiratie vind je hier voorbeelden van initiatieven die bijdragen aan de gewenste ontwikkeling.

  • Beekherstel in combinatie met water-, natuur- en recreatieve ontwikkeling

  • Ontwikkelen van passende vormen van landbouw zoals natte teelt (paludicultuur)

  • Oriëntatietochten

ACHTERGRONDINFORMATIE

Bij het maken van deze omgevingsvisie hebben we veel informatie verzameld. Deze kun je hier raadplegen. Als je verder nog vragen hebt over je leefomgeving, neem dan gerust contact op met de gemeente.

Peel pionieren

INTRODUCTIE

Schrale grond en onafhankelijke mentaliteit. Hier is een cultuur die ‘van niets-iets maken’ tot kunst verheven heeft. Het is een gebied waar mensen elkaar snel vinden wanneer het spannend wordt. Ambachtelijkheid, praktische oplossingen en hard kunnen werken: dat alles heeft geleid tot krachtige bedrijven en innovatieve netwerken.

Door grootschalige ontginning van De Peel ontstond het gebied Peel pionieren.

Het wordt gekenmerkt door rechte wegen en regelmatige rechte kavels.

Bebouwing is vaak voorzien van erfbeplanting en vormt samen met de wegen die voorzien zijn van laanbeplanting het raamwerk. Onder de laanbeplanting door is zicht over de open akkers en weilanden, die van elkaar gescheiden worden door rechte sloten. Delen van het jaar, wanneer de mais hoog is, voelt het gebied wat meer besloten aan. In dit gebied zijn grote robuuste landschappelijke elementen als lanen, singels en bospercelen aangelegd ten tijde van de ontginning.

In dit gebied zijn grote uitdagingen op het gebied van waterkwantiteit en -kwaliteit, biodiversiteit, stikstofuitstoot, bodemvruchtbaarheid en agrarische economie.

WAT WILLEN WE KOESTEREN

Dit vlakke, grootschalige ontginningslandschap is relatief open van karakter. Het is een fijn uitwaaigebied. Door de rechte wegen en de verspreid liggende bebouwing zijn er mooie vergezichten. De laan- en erfbeplanting accentueren de rechte lijnen.

Dit is het gebied van de melkveehouderijen. Deze spelen een belangrijke rol nabij de beekdalen en de Groote Peel omdat de graslanden aansluiten op de groenblauwe opgaven aldaar.

Gelet op de omstandigheden zullen er boeren zijn die besluiten te stoppen. De boeren die doorgaan zoeken naar de mogelijkheden voor een nieuw toekomstperspectief. We koesteren de ondernemerszin en het vakmanschap van blijvers en stoppers. Wonen speelt hier een ondergeschikte rol.

WAT WILLEN WE ONTWIKKELEN

In dit gebied willen we perspectief bieden aan een duurzame en verantwoorde agrarische sector. Wij zetten in op behoud van de melkveebedrijven als beheerder van het landschap. Daarnaast zetten we in op meer biodiversiteit in het gebied. Dit kan onder meer door het aanleggen van brede natuurlijke bermen en akkerranden, extensievere beweiding, vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, het versterken van laan- en erfbeplanting en het terugdringen van emissies. Daarbij zetten we in op duurzaam gebruik van de grond.

Een goede waterhuishouding en het bufferen van water is van belang, zowel voor de boeren (laten groeien van gewassen in natte en droge tijden) als voor de naastgelegen natuur van De Groote Peel.

In het deelgebied Peel Pionieren willen we concreet de volgende doelstellingen realiseren:

Transformatie buitengebied

  • Ruimte bieden aan grote agrarische bedrijven. Mogelijkheden zijn er voor uitbreiding en verplaatsing van bedrijven vanuit gebieden rondom onze dorpen.

  • Stimuleren kringlooplandbouw.

  • Structuurverbetering melkrundveehouderij.

  • Verhogen natuurlijke bodemvruchtbaarheid.

  • Goede waterhuishouding voor landbouw en natuur, vasthouden van water, verbeteren waterkwaliteit en kwantiteit. Niet wenselijk is de teelt waar veel water voor nodig is. We gaan uit van de situatie zoals vastgelegd in de Klimaatstresstest Asten.

  • Verlagen stikstofuitstoot ten behoeve van De Groote Peel.

  • Realisatie ecologische verbindingszones en vergroten biodiversiteit , onder meer door het aanleggen van brede natuurlijke bermen en akkerranden , het versterken van laanbeplanting langs wegen, erfbeplanting waarbij de boerderijen zichtbaar en beleefbaar zijn en meer natuur inclusieve landbouw. We gaan uit van de situatie zoals vastgelegd in de Atlas Natuurlijk Kapitaal.

  • Sloop en/of passende herbestemming van leegstaande (agrarische) opstallen (VAB’s), mede uit het oogpunt van het tegengaan van ondermijnende criminele activiteiten.

  • Behoud van de leefbaarheid.

  • Versterken van de beleefbaarheid van de Groote Peel.

Vitale kernen

  • Ontwikkelen van een gezonde en activerende leefomgeving, met veilige en aantrekkelijke plaatsen om te bewegen en elkaar te ontmoeten. We gaan uit van de situatie zoals vastgelegd in de Brabantse Omgevingsscan.

  • Uitbreiden wandel- en fietsroutes en bijpassende kleinschalige recreatievoorzieningen of verbrede landbouw.

  • Verbeteren van de verkeersveiligheid op de veelal smalle wegen.

Klimaatbestendig en energieneutraal Asten

  • Zoekgebied voor grootschalige duurzame energieopwekking.

  • Goede waterhuishouding voor landbouw en natuur, vasthouden van water, verbeteren waterkwaliteit en –kwantiteit. We gaan uit van de situatie zoals vastgelegd in de Klimaatstresstest Asten.

  • Versterken van groenstructuren en biodiversiteit en vruchtbare bodems voor een weerbaarderelandbouw. We gaan uit van de situatie zoals vastgelegd in de Atlas Natuurlijk Kapitaal.

HOE GAAN WE DAT BEREIKEN

De ambities van deze omgevingsvisie bouwen voort op het gemeentelijke beleid van de afgelopen jaren. Ondernemers werken samen met inwoners, de gemeente en andere partijen aan de ontwikkeling van het gebied tussen Heusden en De Groote Peel. Hier vind je een overzicht van projecten in dit gebied.

Iedereen die hieraan mee wil werken is van harte uitgenodigd! Bekijk de informatie voor het ontwikkelen van een initiatief.

Ter inspiratie vind je hier voorbeelden van initiatieven die bijdragen aan de gewenste ontwikkeling. 

Ter inspiratie vind je hier voorbeelden van initiatieven die bijdragen aan de gewenste ontwikkeling.

  • Anders boeren: Energieboeren (“van turf naar zon”), waterboeren, nieuwe eiwit boeren, Herenboeren, bijvoorbeeld in de vorm van coöperaties van boeren en burgers.

  • Versterken beleving (erfbeplanting, biodiversiteit, koeien in de wei, in combinatie met ontwikkelingrecreatie (“genieten van rust en omgeving”) en educatie: excursies voor jongeren, voorlichting op boerenbedrijven.

ACHTERGRONDINFORMATIE

Bij het maken van deze omgevingsvisie hebben we veel informatie verzameld. Deze kun je hier raadplegen. Als je verder nog vragen hebt over je leefomgeving, neem dan gerust contact op met de gemeente.

Naar boven