Concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD)

Burgemeester en wethouders van Rijswijk delen het volgende mede.

Het college van burgemeester en wethouders heeft in zijn vergadering van 24 september 2024 besloten:

  • 1.

    In te stemmen met de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) Intergemeentelijke gebiedsvisie De Vlietlijn en doorontwikkeling Binckhorst Gemeenten Den Haag, Leidschendam-Voorburg & Rijswijk en deze vrij te geven voor inspraak;

  • 2.

    Eenieder gedurende zes weken na publicatie van dit besluit de mogelijkheid te geven om een zienswijze kenbaar te maken op deze concept NRD.

Dit besluit treedt in werking na bekendmaking in het elektronisch gemeenteblad waarin het wordt geplaatst. De gemeente gebruikt hiervoor de website www.officielebekendmakingen.nl.

Bovengenoemd besluit wordt als service ook gepubliceerd in het huis-aan-huisblad Nieuwsblad Rijswijk. Tevens wordt dit besluit als service beschikbaar gesteld via de website www.overheid.nl.

Bij de balie Publiekszaken in de hal van het Stadhuis, gelegen aan de Generaal Spoorlaan 2 te Rijswijk, kunt u de stukken op afspraak inzien. Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met het Rijswijks Contact Centrum van de gemeente op werkdagen tussen 8:30 uur en 17:00 uur, via het telefoonnummer 14070, of door een e-mail te sturen naar rcc@rijswijk.nl.

Ook kunt u bij de balie Publiekszaken 1 tegen betaling een afschrift van het besluit verkrijgen.

Rijswijk, 24 september 2024

Burgemeester en wethouders,

de secretaris,

P.M. Schuit

de burgemeester,

H. Sahin

Toelichting

De NRD is de eerste stap in de procedure van de milieueffectrapportage (m.e.r.) die de gemeenten Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk ter ondersteuning van de besluitvorming van de Gebiedsvisie doorlopen. De NRD beschrijft welke ontwikkelingen in de Gebiedsvisie voorzien zijn, hoe de m.e.r.-procedure er uit ziet, en welke onderzoeken voor het op te stellen milieueffectrapport (plan-MER) worden uitgevoerd. Daarbij wordt beschreven welke onderzoeken uitgevoerd worden (de reikwijdte) en hoe gedetailleerd deze onderzoeken worden uitgevoerd (het detailniveau).

Achtergrond

De gemeente Den Haag heeft besloten om het gebied Binckhorst de komende decennia te transformeren naar een gemengd woon-werkgebied. Daarvoor is in 2018 het Omgevingsplan Binckhorst vastgesteld dat voorziet in een stedelijke ontwikkeling met een programma waarin maximaal 5.000 woningen met bijbehorende voorzieningen gerealiseerd worden. Ook worden nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd. Aanvullend op dit programma heeft de gemeente Den Haag de ambitie om nog eens 5.000 tot 7.500 woningen plus bijbehorend programma toe te voegen aan het gebied. Dit wordt de Doorontwikkeling Binckhorst genoemd.

Daarnaast wordt in de Binckhorst gezocht naar ruimte om een geothermiecentrale in te passen die bijdraagt aan het energieneutraal kunnen toevoegen van de extra woningen op de Binckhorst en die tevens een bovenwijkse functie gaat vervullen. In juli 2022 heeft het college van de gemeente Den Haag besloten tot reservering van locaties voor geothermiecentrales in de stad, waaronder de locaties in de Binckhorst. Hiertoe zijn twee locaties aangegeven als mogelijke plek voor een centrale. Deze locaties dienen verder onderzocht te worden op haalbaarheid en eventuele mitigerende maatregelen.

Voor de doorontwikkeling van de Binckhorst is de aanleg van De Vlietlijn (voorheen de HOV tramverbinding genoemd) essentieel. Hiervoor heeft een samenwerkingsverband van zeven overheden, waaronder Rijswijk, in 2022 de MIRT-Verkenning Bereikbaarheid CID-Binckhorst doorlopen, waarbinnen verschillende alternatieven tegen elkaar afgewogen zijn. In juni 2023 is door de betrokken gemeenteraden, waaronder Rijswijk, ingestemd met het voorkeursalternatief van een nieuwe HOV tramverbinding tussen Den Haag CS, station Voorburg en station Rijswijk/Delft. Voor Rijswijk betreft dit het HOV-tracédeel over de Geestbrugweg / Haagweg.

Onderhavig traject start met het opstellen van een intergemeentelijke Gebiedsvisie als niet-verplicht programma onder de Omgevingswet. Deze visie is gemeentegrens-overstijgend, omdat de Vlietlijn op grondgebied van de gemeenten Rijswijk, Den Haag en Leidschendam-Voorburg is voorzien. De intergemeentelijke Gebiedsvisie is kaderstellend voor verdere planologische besluiten die door de betrokken gemeenten afzonderlijk genomen moeten worden. Gekoppeld aan de Gebiedsvisie stelt adviesbureau Arcadis een plan-MER op, dat als bijlage bij de Gebiedsvisie door de gemeenteraden van de afzonderlijke gemeenten vastgesteld zal worden.

Korte toelichting op de te doorlopen procedures:

  • (inter)gemeentelijke gebiedsvisie: De gebiedsvisie legt de koers voor de ruimtelijke ontwikkeling van een gebied vast. Een gebiedsvisie formuleert de uitgangspunten voor een later op te stellen omgevingsplan. In deze gebiedsvisie staat welke keuzes er gemaakt zijn.

  • M.e.r.-procedure: Ter onderbouwing van de besluitvorming over de initiatieven in de Binckhorst wordt de procedure van de milieueffectrapportage (m.e.r.-procedure) doorlopen. De keuze voor de inrichting van het gebied dient immers weloverwogen genomen te worden en het is belangrijk om het milieubelang hierbij volwaardig te betrekken. De m.e.r.-procedure bestaat uit een aantal verschillende stappen waarbij een milieueffectrapport (MER) wordt opgesteld.

Inspraak

De inspraakperiode omvat een formele inspraaktermijn van 27 september 2024 tot en met 15 november 2024. De NRD is gedurende deze periode zowel op papier als online ter inzage beschikbaar. Onderdeel van de inspraakprocedure is een inloopbijeenkomst waar de NRD kan worden toegelicht en vragen hierover beantwoord kunnen worden.

Eenieder kan een reactie (zienswijze) op de NRD van de intergemeentelijke gebiedsvisie tijdens de inspraakprocedure kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders van de eigen gemeente. Dit kan op de volgende manieren:

  • Door een e-mail te sturen naar mobiliteit@rijswijk.nl onder vermelding van zienswijze NRD De Vlietlijn en doorontwikkeling Binckhorst”

  • Per post, onder vermelding van zienswijze NRD "De Vlietlijn en doorontwikkeling Binckhorst” Gemeente Rijswijk, Team Ruimte, tav dhr. A. Gerritsen, Postbus 5305, 2280 HH Rijswijk.

  • U kunt ook telefonisch de zienswijze bespreken met de betreffende medeweker van de gemeente Rijswijk, bereikbaar via telefoonnummer 14070.

Na de inspraakperiode zullen de inspraakreacties worden gebundeld en voorzien van een reactie. Dit zal worden samengebracht in een Nota van Beantwoording en samen met het advies van de Commissie voor de m.e.r. en de NRD, ter vaststelling aan het college worden voorgelegd en ter informatie aan de gemeenteraad worden gestuurd. Te zijner tijd zullen deze stukken als bijlage bij de PlanMER worden gevoegd welke aan de raad wordt voorgelegd.

Terminologie:

  • mer = milieueffectrapportage (de procedure)

  • MER = milieueffectrapport (het uiteindelijke rapport)

Bijlagen:

  • -

    Concept NRD Intergemeentelijke gebiedsvisie De Vlietlijn en doorontwikkeling Binckhorst

Naar boven