Verordening tot tijdelijk wijzigen van Algemene plaatselijke verordening vanwege verruimen sluitingstijden Achterdam publicatie

De raad van de gemeente Alkmaar;

 

gelet op het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 27 augustus 2024

 

Gelet op

het advies van de commissie Bestuur en Middelen 10 september 2024;

het bepaalde in de artikelen 108, 149 en 151a van de Gemeentewet;

 

Overwegende dat

de raad de motie “Pilot verruiming openingstijden Achterdam” heeft aangenomen waaruit een verruiming van de sluitingstijden voor seksinrichtingen op de Achterdam op zaterdag- en zondagochtend voor de periode van een jaar volgt;

 

Besluit

Artikel I Tijdelijke wijziging van de Algemene plaatselijke verordening

De Algemene plaatselijke verordening wordt als volgt gewijzigd:

 

A

Artikel 3:9, eerste lid, komt te luiden:

 

  • 1.

    Het is verboden een seksinrichting voor bezoekers of prostituees geopend te hebben en daarin bezoekers of prostituees toe te laten of te laten verblijven tussen 01.00 en 07.00 uur en op zaterdag- en zondagochtend tussen 03.00 en 07.00 uur, tenzij bij vergunning anders is bepaald.

B

Artikel 3:9, eerste lid, komt te luiden:

 

  • 1.

    Het is verboden een seksinrichting voor bezoekers of prostituees geopend te hebben en daarin bezoekers of prostituees toe te laten of te laten verblijven dagelijks tussen 01.00 en 07.00 uur, tenzij bij vergunning anders is bepaald.

Artikel II Inwerkingtreding, verval en citeertitel

  • 1.

    Artikel I, onderdeel A, treedt in werking op 1 oktober 2024 en vervalt een jaar na het tijdstip van inwerkingtreding.

  • 2.

    Artikel I, onderdeel B, treedt in werking op 1 oktober 2025.

De raad van Alkmaar, 19 september 2024, met vervolg op 23 september 2024

mw. drs. A.M.C.G. Schouten, burgemeester

mw. mr. V.H. Hornstra, griffier

Toelichting verordening tot het tijdelijk wijziging van de Algemene plaatselijke verordening

Algemeen

Deze tijdelijke wijziging van de Algemene plaatselijke verordening (Apv) is specifiek bedoeld voor het verruimen van de sluitingstijden van seksinrichtingen op de Achterdam. Het tijdelijk verruimen van de sluitingstijden vloeit voort uit de motie “Pilot verruiming openingstijden Achterdam” die op 2 juli 2024 door de raad is aangenomen.

 

De wijziging van artikel 3:9, eerste lid, geldt voor de duur van een jaar en heeft daarom een tijdelijk karakter. Daartoe voorziet deze wijzigingsverordening in een zogenoemde dubbelwijziging: in een wijzigingsregeling met een tijdelijk werking moet worden aangegeven hoe de gewijzigde regeling na het vervallen van de tijdelijke wijziging komt te luiden. De inwerkingtreding van artikel II, tweede lid, draagt er daarom zorg voor dat de door artikel I, onderdeel A aangebrachte wijzigingen in de Apv weer worden teruggedraaid. Als uit de evaluatie blijkt dat kan worden volstaan met deze ruimere sluitingstijden, dan wordt dat met een afzonderlijk raadsvoorstel alsnog geregeld.

Naar boven