Gemeenteblad van Rijswijk
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Rijswijk | Gemeenteblad 2024, 411574 | gemeenschappelijke regeling |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Rijswijk | Gemeenteblad 2024, 411574 | gemeenschappelijke regeling |
Gemeenschappelijke Regeling IPP Haaglanden
De colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten
Elk voor zover het zijn bevoegdheden betreft, overwegende dat de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten aan de colleges van burgemeester en wethouders toestemming hebben verleend tot het wijzigen van de Gemeenschappelijke regeling Industrieschap De Plaspoelpolder
en gelet op de Wet gemeenschappelijke regelingen;
de navolgende gemeenschappelijke regeling gewijzigd vast te stellen en de gemeenschappelijke regeling daarmee in overeenstemming te brengen met de in de Wet gemeenschappelijke regelingen voorgeschreven regels;
de gemeenschappelijke regeling te wijzigen door in de naam en overal in de tekst de naam Industrieschap ‘De Plaspoelpolder’ te vervangen door ‘IPP Haaglanden‘.
Hoofdstuk 1. Begripsbepalingen
Artikel 2: Begripsbepaling ten opzichte van andere wet- en regelgeving
Waar in de regeling artikelen van de Gemeentewet of van enige andere wet of wettelijke regeling van overeenkomstige toepassing worden verklaard, wordt, indien in die artikelen wordt gesproken van gemeente, raad, college of burgemeester, daarvoor gelezen het IPP Haaglanden, het Algemeen Bestuur, het Dagelijks Bestuur respectievelijk de voorzitter.
Hoofdstuk 2. Doelstelling, Taken en Bevoegdheden van IPP Haaglanden
Artikel 3: Taken en Bevoegdheden Colleges
Deze regeling heeft uitsluitend betrekking op taken en bevoegdheden die aan colleges zijn toebedeeld.
IPP Haaglanden heeft tot doel binnen haar werkgebied bij te dragen aan een veilig, aantrekkelijk, gezond en duurzaam vestigingsklimaat en betaalbare bedrijfshuisvesting ter bevordering van brede werkgelegenheid. Dit doet zij doormiddel van het aanleggen, herstructureren en exploiteren van bedrijventerreinen, waaronder het verrichten van alle taken die met deze doelstelling samenhangen, daaronder begrepen het verwerven van gronden ten behoeve van bedrijventerreinen, desnoods door middel van onteigening, het uitgeven (in erfpacht) van deze gronden en voorts het stichten, verwerven, herontwikkelen, vervreemden en exploiteren van bedrijfsgebouwen, alles in de ruimste zin van het woord.
Ten behoeve van de in het eerste lid vermelde taken kan IPP Haaglanden onder meer besluiten tot oprichting van en deelneming in stichtingen, maatschappen, vennootschappen, verenigingen, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen. Het besluit wordt niet eerder genomen dan nadat de raden van de deelnemende gemeenten een ontwerpbesluit is toegezonden en in de gelegenheid zijn gesteld hun eventuele zienswijzen aan te bieden aan het Algemeen Bestuur van IPP Haaglanden.
Hoofdstuk 3. Het Openbaar Lichaam
Het lidmaatschap van het Algemeen Bestuur is onverenigbaar met de betrekking van ambtenaar door of vanwege het bestuur van een van de deelnemende gemeenten aangesteld of daaraan ondergeschikt, met uitzondering van onderwijzend personeel, ambtenaren van de burgerlijke stand of hen, die als vrijwilliger niet bij wijze van beroep hulpdiensten verrichten. Met ambtenaar worden gelijkgesteld zij, die in dienst van een van de deelnemende gemeenten op arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht werkzaam zijn.
Artikel 8: Algemene Bevoegdheden en Taken
Het Algemeen Bestuur stelt de algemene financiële en beleidsmatige kaders vast voor de uitoefening van de taken en bevoegdheden. Daartoe stelt het Algemeen Bestuur jaarlijks een programmabegroting en (meerjarige) bouwgrondexploitatieberekeningen en vastgoedexploitatieberekeningen vast, waartoe het Dagelijks Bestuur voorstellen doet. De exploitatieberekeningen worden bijgesteld en geactualiseerd zodra zulks nodig en mogelijk is.
Blijkt in een geval als bedoeld in het eerste lid, dat de eigendom slechts door middel van onteigening kan worden verkregen, dan neemt de deelnemende gemeente waarbinnen de percelen zijn gelegen, na een daartoe strekkend verzoek van het bestuur van IPP Haaglanden, de maatregelen, die nodig zijn om de eigendom van die percelen te verwerven. Vervolgens is het bepaalde in het tweede lid van toepassing.
Artikel 10: Werkwijze en vergaderingen
De in artikel 22 van de wet opgenomen bepalingen uit de Gemeentewet zijn van overeenkomstige toepassing, met dien verstande dat de in artikel 19 van de Gemeentewet bedoelde openbare kennisgeving op verzoek van de voorzitter tevens geschiedt door de burgemeester van de deelnemende gemeenten op de aldaar gebruikelijke wijze.
Artikel 11: Reglement van Orde
Het Algemeen Bestuur stelt voor zijn vergaderingen een reglement van orde vast.
Indien een deelnemende gemeente in een vergadering niet is vertegenwoordigd, roept de voorzitter een nieuwe vergadering bijeen waarin beide deelnemende gemeenten vertegenwoordigd zijn en onder opgave van de te behandelen onderwerpen. In die vergadering kunnen met inachtneming van het bepaalde in het eerste lid besluiten worden genomen, ongeacht of aan het bepaalde in het tweede lid is voldaan.
In afwijking van het voorgaande kan besluitvorming door het Algemeen Bestuur buiten vergadering plaatsvinden, mits op basis van een voorstel van de voorzitter en mits alle leden van het Algemeen Bestuur zonder voorbehoud met het voorstel hebben ingestemd. Van die instemming moet blijken uit een schriftelijk stuk waarin het voorstel is opgenomen en waarop elk lid van het Algemeen Bestuur schriftelijk zijn akkoord heeft gegeven. Onder schriftelijk wordt tevens verstaan elk via gangbare communicatiekanalen overgebracht en op schrift reproduceerbaar bericht, waaronder begrepen berichten per fax en per e-mail.
Het besluit bedoeld in het vierde lid wordt geacht tot stand te zijn gekomen op het tijdstip waarop alle leden van het Algemeen Bestuur met het voorstel hebben ingestemd blijkens de schriftelijk betuigde instemming. Dit tijdstip wordt door of in opdracht van de voorzitter op het door alle leden geaccordeerde, in het vorige lid bedoelde, stuk vermeld.
Paragraaf 4. Dagelijks Bestuur
Het Dagelijks Bestuur bestaat uit drie of vier leden door en uit het Algemeen Bestuur aan te wijzen, met dien verstande dat elke deelnemende gemeente in het Dagelijks Bestuur vertegenwoordigd is en met inachtneming van het bepaalde in artikel 14, lid 3, van de wet inhoudende dat het Dagelijks Bestuur nimmer de meerderheid mag uitmaken van het Algemeen Bestuur.
Indien een plaats in het Dagelijks Bestuur openvalt door ontslag, overlijden of anderszins, wordt de vacature waargenomen door de voor dit lid in het Algemeen Bestuur aangewezen plaatsvervanger. De deelnemende gemeente die het betreffende lid in het Algemeen Bestuur heeft aangewezen, voorziet zo spoedig mogelijk in de vacature.
Een lid van het Dagelijks Bestuur kan door het Algemeen Bestuur worden ontslagen, indien dit lid het vertrouwen van het Algemeen Bestuur niet meer bezit. Van overeenkomstige toepassing zijn de artikelen 49 en 50 van de Gemeentewet, inhoudende dat als de opzegging van het vertrouwen er niet toe leidt dat de betrokken wethouder onmiddellijk ontslag neemt de raad kan besluiten tot ontslag.
Artikel 14: Algemene Bevoegdheden en Taken
Aan het Dagelijks Bestuur zijn in ieder geval de bevoegdheden in artikel 33b van de wet opgedragen:
te besluiten namens het openbaar lichaam, het Dagelijks Bestuur of het Algemeen Bestuur rechtsgedingen, bezwaarprocedures of administratief beroepsprocedures te voeren of handelingen ter voorbereiding daarop te verrichten, tenzij het Algemeen Bestuur, voor zover het het Algemeen Bestuur aangaat, in voorkomende gevallen anders beslist.
Het Dagelijks Bestuur is daarnaast bevoegd tot het nemen van besluiten ter uitvoering van rechtshandelingen met betrekking tot grondaankoop en (-)verkoop met of zonder opstallen, het sluiten van verkoop- en verhuurovereenkomsten, het uitgeven van gronden in erfpacht, en herstructurering van bedrijventerreinen en bedrijfsgebouwen, dit alles binnen de door het Algemeen Bestuur vastgestelde kaders.
Artikel 15: Bouwrijp maken van percelen
Nadat de plannen voor de werkzaamheden, die nodig zijn om door IPP Haaglanden in eigendom verkregen percelen bouwrijp te maken, vanwege de directie besteksklaar zijn uitgewerkt, beslist het Dagelijks Bestuur over de wijze van aanbesteding, mocht dit voor de uitvoering noodzakelijk worden geacht. Aanbesteding geschiedt met inachtneming van het daarop van toepassing zijnde wettelijke kader.
Artikel 17: Reglement van Orde
Het Dagelijks Bestuur stelt voor zijn vergaderingen een reglement van orde vast.
Indien de meerderheid van het aantal leden niet tegenwoordig is, belegt de voorzitter een nieuwe vergadering. De oproep tot deze vergadering vermeldt de te behandelen zaken. In deze vergadering wordt een besluit genomen door de dan tegenwoordige leden. In deze vergadering kan het Dagelijks Bestuur echter over andere aangelegenheden dan die waarvoor de eerdere vergadering was belegd alleen beraadslagen of besluiten, indien tenminste de helft van het aantal zitting hebbende leden tegenwoordig is.
Hoofdstuk 4. Informatie en verantwoording
Artikel 23: Informatie en verantwoording door het Algemeen Bestuur
Een lid van het Algemeen Bestuur verstrekt aan de raad van zijn gemeente de door een of meer leden van die raad gevraagde informatie, voor zover zulks niet strijdig is met het openbaar belang, als bedoeld in artikel 169, lid 3 van de Gemeentewet. De informatie kan zowel mondeling als schriftelijk worden verstrekt.
Het Algemeen Bestuur geeft de raden van de deelnemende gemeenten ook zonder tussenkomst van het college informatie , voor zover deze informatie niet reeds door het college zijn verstrekt en indien daar aanleiding toe dan wel behoefte aan is bij het uitvoeren van hun taken en mits er geen geheimhouding van toepassing is.
Artikel 24: Informatie en verantwoording door het Dagelijks Bestuur
Het Dagelijks Bestuur geeft de raden van de deelnemende gemeenten ook zonder tussenkomst van het college informatie, voor zover deze informatie niet reeds door het college zijn verstrekt en indien daar aanleiding toe dan wel behoefte aan is bij het uitvoeren van hun taken en mits er geen geheimhouding van toepassing is.
Het Algemeen Bestuur regelt van welke besluiten van het Dagelijks Bestuur in ieder geval kennisgeving wordt gedaan aan de leden van het Algemeen Bestuur. Daarbij kan het Algemeen Bestuur de gevallen bepalen waarin met ter inzage legging kan worden volstaan. Het Dagelijks Bestuur laat de kennisgeving of ter inzage legging achterwege voor zover deze in strijd is met het openbaar belang.
Artikel 25: Participatie van ingezetenen en belanghebbenden
Met betrekking tot de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van het beleid wordt er gelet op de uitvoeringsgerichte aard van deze regeling geen aparte mogelijkheid geopend voor participatie, nu participatie ten aanzien van het beleid reeds via de gemeenteraden plaatsvindt.
Hoofdstuk 5. Financiële bepalingen
Het bestuur zendt vóór 30 april van het jaar voorafgaande aan dat waarvoor de begroting dient, de algemene financiële en beleidsmatige kaders aan de raden.
Artikel 29: Zienswijzeprocedure en vaststelling begroting
Het Dagelijks Bestuur zendt de begroting binnen twee weken na vaststelling, doch in ieder geval vóór 15 september van het jaar voorafgaande aan dat waarvoor de begroting dient, aan gedeputeerde staten, vergezeld van de zienswijzen, als bedoeld in het vierde lid, en het schriftelijk gemotiveerd oordeel van het Dagelijks bestuur, als bedoeld in het vijfde lid.
Besluiten tot wijziging van de begroting kunnen tot uiterlijk het einde van het betreffende begrotingsjaar worden genomen. Van het bepaalde in het tweede tot en met vijfde lid kan worden afgeweken voor de ramingen van baten en/of lasten bij begrotingswijzigingen binnen het programma die de gemeentelijke bijdrage niet beïnvloeden.
Ten aanzien van het beheer van de archiefbescheiden van IPP Haaglanden, voor zover deze archiefbescheiden niet zijn overgebracht naar een archiefbewaarplaats, is, onder de bevelen van het bestuur, met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens de Archiefwet 1995 belast de archivaris. Met betrekking tot dit toezicht stelt het bestuur een regeling vast. Het bestuur deelt voornoemde regeling mee aan de colleges.
Hoofdstuk 7. Bepalingen over de regeling
Het Algemeen Bestuur zendt het verzoek tot toetreding onverwijld door aan de colleges. Overeenkomstig artikel 1, derde lid, van de wet kunnen de raden van de deelnemende gemeenten bij de colleges van burgemeester en wethouders van hun gemeente binnen acht weken na ontvangst van het verzoek tot toetreding hun zienswijze over het verzoek tot toetreding naar voren brengen.
Een college dat verzocht heeft tot uittreding kan, nadat de hoogte van de kosten zoals genoemd in lid 4 en, voor zover van toepassing, beëindiging van de activiteiten van het IPP Haaglanden overeenkomstig het vierde lid vastgesteld is, ervoor kiezen om indien van toepassing en voor zover akkoord bevonden door het Algemeen Bestuur personeel of verplichtingen van het IPP Haaglanden over te nemen in ruil voor kwijtschelding van dat deel van de verschuldigde kosten van desintegratie of beëindiging van activiteiten.
Een college kan slechts besluiten tot uittreding na toestemming van zijn raad, zoals is bepaald in artikel 1 van de wet. Uittreding van een college vergt eveneens, overeenkomstig artikel 1 van de wet, een wijziging van de regeling waarbij het bepaalde in artikel 38 van de regeling in acht wordt genomen.
De raden van de deelnemende gemeenten kunnen bij de colleges binnen acht weken na ontvangst van het verzoek hun zienswijze over het verzoek tot opheffing naar voren brengen. Indien de raden geen zienswijze naar voren wensen te brengen stellen zij de colleges hier zo spoedig mogelijk van op de hoogte.
Hoofdstuk 8. Overgangs- en slotbepalingen
Alle verordeningen en besluiten van de bestuursorganen van de gemeenschappelijke regeling Het Industrieschap "De Plaspoelpolder" aangegaan bij besluiten van de raden op 1 juni 1953 door de gemeenten Den Haag en Rijswijk en zoals nadien gewijzigd, blijven, voor zover deze niet zijn ingetrokken, van kracht en worden geacht te zijn verordeningen en besluiten van deze regeling.
Deze regeling, zijnde een wijziging van de gemeenschappelijke regeling Het Industrieschap "De Plaspoelpolder" van 1 augustus 2023, kan worden aangehaald als: Gemeenschappelijke Regeling IPP Haaglanden.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-411574.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.