Afwijzing verzoeken tot handhaving Kadijk 7A in Terwolde

Burgemeester en wethouders van Voorst maken het volgende bekend:

In de periode augustus/september 2024 hebben wij achtenvijftig verzoeken om handhaving ontvangen tegen een mogelijk gebruik van het pand aan de Kadijk 7A in Terwolde als opvanglocatie voor asielzoekers.

Besluit

Via deze publicatie maken wij het besluit bekend dat wij de verzoeken om handhaving hebben afgewezen. Hieronder lichten wij ons besluit toe.

De verzoeken

De gemeenteraad van Voorst heeft het voornemen kenbaar gemaakt om de locatie aan de Kadijk 7A in Terwolde aan te wijzen als reguliere opvanglocatie voor vijftig alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv's) voor een periode van vijf jaar.

Maar volgens de verzoeken is een beoogd gebruik van de locatie als opvanglocatie in strijd met het bestemmingsplan (omgevingsplan) en wordt ons gevraagd om een preventieve last onder dwangsom op te leggen.

Alle verzoeken hebben dezelfde strekking, maar het is praktisch niet goed uitvoerbaar om bij ieder verzoek vast te stellen of het verzoek al of niet is gedaan door een belanghebbende. Om die reden vinden wij het passend om via deze openbare kennisgeving het afwijzingsbesluit met de bijbehorende motivering op deze wijze algemeen bekend te maken.

De overwegingen in de verzoeken

De verzoeken geven aan dat het perceel valt onder het bestemmingsplan Buitengebied, dat onderdeel is van het Omgevingsplan gemeente Voorst, met de bestemming 'Maatschappelijk' en de nadere aanduiding 'maximaal aantal wooneenheden 0'. Het bestemmingsplan geeft aan dat deze bestemming bestemd is voor: culturele, educatieve, wetenschappelijke, sociale, religieuze en algemeen maatschappelijke voorzieningen. De verzoeken stellen dat het vestigen van asielzoekers niet als educatief, sociaal-medisch, sociaal cultureel, levensbeschouwelijk dan wel als openbare dienstverlening te beschouwen is. Daarnaast is volgens de verzoeken de opvang van asielzoekers ook specifiek, en daarmee zeker geen algemene voorziening. Het laten bewonen van het pand door vijftig asielzoekers valt volgens de verzoeken onder de bestemming 'Wonen'. Het bestemmingplan geeft volgens de verzoeken door de aanduiding 'maximaal aantal wooneenheden: 0' geen ruimte tot het realiseren van woonruimte. Door specifiek 0 woningen toe te staan hebben wij volgens de verzoeken nadrukkelijk aangegeven dat het realiseren van een of meerdere woningen ook geen gewenste ontwikkeling is. Hiermee stellen de verzoeken dat er sprake is van een overtreding van artikel 5.1 lid 1 onder a van de Omgevingswet.

De motivering van ons besluit

Als wij een vraag om handhaving ontvangen, moeten wij kijken of de activiteiten waar het in de vraag om gaat, voldoen aan wet- en regelgeving. Daarna zijn wij verplicht om te kijken of wij (eventueel, wanneer van toepassing) toch toestemming kunnen geven voor de activiteiten. In de basis stonden en staan wij nog steeds qua ruimtelijke beleidsvisie positief tegenover de activiteiten. Wij zijn van oordeel dat de opvang past binnen het geldende bestemmingsplan (omgevingsplan).

In het geldende Omgevingsplan gemeente Voorst, waarvan bestemmingsplan Buitengebied een onderdeel is, heeft het perceel Kadijk 7A in Terwolde een maatschappelijke bestemming. Asielopvang in zijn algemeenheid zien wij als een functie die past onder de maatschappelijke bestemming. Specifiek voor de opvang van amv's geldt dat deze opvang gepaard gaat met intensieve 24-uurs begeleiding. Daarnaast is het verblijf van amv's op de locatie tijdelijk van aard. De amv's verblijven op de locatie tijdens hun asielprocedure. Na afloop van de procedure vertrekken zij ook weer. In de praktijk betekent dit dat de amv's tussen een halfjaar en een jaar opgevangen worden op de locatie. Dit maakt de maatschappelijke bestemming bij uitstek passend voor deze vorm van asielopvang.

De bestemming 'Wonen' maakt gebruik voor reguliere woondoeleinden mogelijk. Hier wordt in het algemeen onder verstaan 'permanent op een plek leven'. Opvang van asielzoekers past niet binnen deze reguliere woondoeleinden. Ten eerste vindt intensieve begeleiding plaats binnen de opvang. Dit is minder passend binnen de bestemming 'Wonen' en past juist goed binnen de maatschappelijke bestemming. Ten tweede heeft de opvang een tijdelijk karakter. Amv's verblijven in de opvang in afwachting van hun asielprocedure. Dit betekent dat zij gemiddeld tussen een halfjaar en een jaar op de opvanglocatie verblijven. Daarom is het gebruik voor asielopvang passend binnen de bestemming 'Maatschappelijk' en niet passend binnen de bestemming 'Wonen'.

Bezwaarmogelijkheid

Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met het besluit? Dan kunt u binnen zes weken na de dag van bekendmaking van het besluit schriftelijk bezwaar maken bij het college (Postbus 9000, 7390 HA Twello). Dit besluit treedt direct in werking, ook al maakt iemand bezwaar. Bent u van mening dat, zolang nog niet op het bezwaarschrift is beslist, de rechter het besluit buiten werking moet stellen? Dan vraagt u bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Gelderland, Team bestuursrecht (Postbus 9030, 6800 EM Arnhem) een voorlopige voorziening aan. U kunt alleen een voorlopige voorziening aanvragen als u bezwaar heeft gemaakt. Ook moet er sprake zijn van een spoedeisend belang.

Twello, 27 september 2024

Paula Jorritsma-Verkade, burgemeester

Lisette Wolbers-Cents, secretaris

Naar boven