Vestigen gemeentelijk voorkeursrecht uitbereiding bedrijventerrein kern Aalten

 

Vestiging voorkeursrecht

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Aalten heeft op 24 september 2024 besloten om op basis van artikel 9:1, lid 2 Omgevingswet een voorkeursrecht te vestigen op onroerende zaken gelegen aan de zuidwestzijde van het bestaande bedrijventerrein kern Aalten. De onroerende zaken zijn nader aangegeven op de bij de voorkeursrechtbeschikking behorende en als zodanig gewaarmerkte grondtekening met nummer A6-30-18 en op de als zodanig gewaarmerkte perceelslijst, één en ander naar de stand van de openbare registers van het Kadaster per 12 september 2024.

Waarom wordt het voorkeursrecht gevestigd?

Het voorkeursrecht wordt gevestigd ten behoeve van de realisatie van uitbereiding bedrijventerrein Aalten. De gemeente wil regie houden en sturing te geven aan de voorgenomen ontwikkeling. Met de vestiging van het gemeentelijk voorkeursrecht verkrijgt de gemeente een voorkeurspositie op de grondmarkt in het betreffende gebied c.q. een eerste recht van koop op de in de beschikking betrokken percelen. De eigenaren van en beperkt gerechtigden tot de betreffende percelen dienen hun eigendom/beperkt zakelijk recht op de percelen bij door hen voorgenomen vervreemding eerst aan de gemeente aan te bieden c.q. de gemeente in de gelegenheid te stellen om de percelen/de daarop gevestigde beperkt zakelijk rechten te verkrijgen. Het gemeentelijk voorkeursrecht maakt het de gemeente mogelijk om de regie te houden bij de uitvoering van haar plannen. Het gemeentelijk voorkeursrecht voorkomt, dat een andere partij zich in het gebied een positie verschaft, waardoor de gemeentelijke regierol zou kunnen worden verstoord.

Bekendmaking en inwerkingtreding

De voorkeursrechtbeschikking is bekendgemaakt door toezending van de beschikking aan de belanghebbenden (lees: de betrokken grondeigenaren en de beperkt gerechtigden).

Dit geschiedt door middel van een aangetekende brief met bijlagen.

 

Binnen vier dagen na de bekendmaking dient de voorkeursrechtbeschikking te worden ingeschreven in de openbare registers, opdat het voorkeursrecht vanaf het tijdstip van inschrijving in werking treedt.

Ter inzage legging

Het collegebesluit d.d. 24 september 2024 ligt samen met de daarbij behorende en daarvan onderdeel uitmakende bijlagen met ingang van 24 september 2024 gedurende zes weken (tot en met 7 november 2024) voor eenieder kosteloos ter inzage. U kunt de stukken op afspraak inzien op het gemeentekantoor (Hofstraat 8 Aalten).

Bezwaar besluit

Op het besluit van het college tot (voorlopige) vestiging van het voorkeursrecht is de rechtsbescherming die de Algemene wet bestuursrecht (de Awb) biedt van toepassing. Dit houdt in dat u vanaf 24 september 2024 gedurende zes weken een bezwaarschrift kunt indienen tegen de (voorlopige) vestiging door het College. Schrijf daarvoor een brief of maak digitaal bezwaar met uw DigiD op www.aalten.nl.

Zet in die brief in ieder geval:

  • uw naam, adres en woonplaats;

  • de datum;

  • een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt;

  • waarom u het niet eens bent met het besluit en

  • uw handtekening.

Doe dit wel binnen zes weken nadat het besluit waartegen u bezwaar maakt is verzonden. Anders kan uw bezwaar niet in behandeling worden genomen.

Voorlopige voorziening

Ook wanneer u bezwaar maakt mag het besluit uitgevoerd worden. Wilt u dit tegenhouden? Vraag dan om een voorlopige voorziening bij de voorzieningenrechter. Dat kan zodra u bezwaar heeft gemaakt. Het postadres van de voorzieningenrechter is: Rechtbank Gelderland, afdeling Bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

Meer informatie en contact

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen via ons algemene telefoonnummer (0543) 49 33 33 of via het e-mailadres gemeente@aalten.nl.

Aalten, 27 september 2024

Naar boven