Uitbreiden 30-kilometerzone en wijzigen voorrang Drielandendreef / Bebopdreef

Reg.nummer.: 02430000192003 / 02430000663595

 

Burgemeester en wethouders van Harderwijk zijn op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd om verkeersbesluiten te nemen.

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

De Drielandendreef ontsluit het noordelijke deel van de wijk Drielanden. Het deel van de weg ten noorden van de Bebopdreef is ingericht als gebiedsontsluitingsweg. De maximumsnelheid is 50 km/h. Fietsers fietsen op een vrijliggend fietspad. Het wegvak ten zuiden van de Bebopdreef is ingericht als erftoegangsweg. De limiet bedraagt 30 km/h. Fietsers fietsen op de rijbaan. Bij de kruising met de Bebopdreef wijzigt de snelheidslimiet.

De kruising met de Bebopdreef ligt in het 50-kilometerregime, en dus net buiten de 30-kilometerzone. Het vrijliggende fietspad eindigt op deze kruising. Dat betekent dat fietsers ter hoogte van de kruising op de rijbaan moeten fietsen. Ook sluit een voetgangersverbinding van en naar het Crescentpark op de kruising aan en zijn er oversteekbewegingen. Een kenmerk van een 30-kilometerzone is dat er een gemengd gebruik is door verschillende categorieën verkeersdeelnemers. Doordat het vrijliggende fietspad op de kruising uitkomt, ontstaat hier het eerste deel van het gemengde gebruik. Gelet op de functie en de verkeerssituatie is het logisch en wenselijk dat de kruising binnen de 30-kilometerzone komt te liggen. Juist ook om de kwetsbare verkeersdeelnemers te beschermen. Hierbij baseren we ons op de landelijke richtlijnen vanuit het ontwerpprincipe Duurzaam Veilig.

Op kruisingen binnen 30-kilometerzones wordt de voorrang in principe niet geregeld. Dat volgt uit de Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens. Daarom wordt de huidige voorrangsregeling ingetrokken. In de nieuwe situatie geldt voorrang voor verkeer van rechts. De voorrangsregeling aan het einde van het vrijliggende fietspad blijft wel in stand.

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

In artikel 12 van het BABW is limitatief opgenomen voor welke verkeerstekens een verkeersbesluit vereist is. In Bijlage 1 van het Reglement en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) staan de verkeersborden genoemd. In dit besluit gaat het om A1, A2, B5 en B6 van Bijlage 1, Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990).

Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg is het noodzakelijk om de voorgestelde maatregel(en) te nemen.

Artikel 24 van het BABW vereist dat er voor het nemen van het verkeersbesluit overleg wordt gepleegd met de gemandateerde verkeersadviseur van politie Oost-Nederland, district Noord en Oost-Gelderland.

 

BESLUIT

Op grond van voorgaande overwegingen, wordt besloten om:

  • 1.

    de 30-kilometerzone op de Drielandendreef uit te breiden, zodat de kruising Drielandendreef / Bebopdreef ook binnen de zone valt. Dit doen we door de verkeersborden A1-30zb (begin 30-kilometerzone) en A2-30ze (einde 30-kilometerzone) van bijlage 1 van het RVV 1990 te verplaatsen naar de noordzijde van de kruising. De borden A1-30zb en A2-30ze aan de Drielandendreef ten zuiden van de kruising en aan de Bebopdreef ten oosten van de kruising halen we weg;

  • 2.

    de voorrangsregeling op de kruising Drielandendreef / Bebopdreef in te trekken. Dit doen we door de verkeersborden B5 en B6 van bijlage 1 van het RVV 1990 en de haaientanden op het wegdek te verwijderen. De voorrangsregeling aan het einde van het vrijliggende fietspad blijft in stand.

Een en ander conform bijgevoegde tekeningen.

Harderwijk, 24 september 2024

Burgemeester en wethouders van Harderwijk

Namens deze,

de heer P. Mulder

teamleider Ruimtelijk Beleid

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u bij het college van burgemeester en wethouders van Harderwijk gemotiveerd bezwaar maken tegen dit besluit als u belanghebbende bent. U dient uw bezwaarschrift uiterlijk zes weken na de datum van deze bekendmaking te sturen naar:

Burgemeester en wethouders gemeente Harderwijk

p/a secretariaat Bezwaarschriftencommissie Postbus 1 3890 AA ZEEWOLDE.

Het maken van bezwaar heeft geen schorsende werking (zie art. 6:16 Awb). De indiener van het bezwaar heeft echter wel de mogelijkheid om een voorlopige voorziening bij de rechtbank te vragen (bijvoorbeeld schorsing).

 

Naar boven