Wijziging omgevingsplan besluitgebied Heerlerheide Centrum

Aanhef

Het college van burgemeester en wethouders van Gemeente Heerlen bereidt een wijziging van het "Omgevingsplan gemeente Heerlen" voor.

Voorgenomen wijziging

De voorgenomen wijziging van de "Omgevingsplan gemeente Heerlen" betreft: Heerlerheide Centrum

Locatie en doel

De wijziging heeft betrekking op het gebied van de gemeente Heerlen dat ligt in en om Heerlerheide Centrum, Rennemig en het zuiden van Passart. Dit gebied wordt globaal begrensd door de Oranjeboom-straat, Terweijerweg, Marco Polostraat, John Franklinstraat, Willem Barentszweg en Europalaan in het noorden, de Unolaan aan de oostzijde en de Rennemigstraat en Terhoevenderweg aan de zuidwestzijde. 

Voor dit gebied geldt nu nog het tijdelijke omgevingsplan van de gemeente Heerlen. Dit tijdelijke omgevingsplan bestaat onder andere uit de voor dit gebied eerder vastgestelde bestemmingsplannen. velden. Met deze wijziging zorgen wij voor een actuele regeling voor dit gebied.

Waar gaat de voorgenomen wijziging over?

Het omgevingsplan heeft een bredere reikwijdte dan de voormalige bestemmingsplannen. Het gaat niet alleen om planologische aspecten, zoals bouwen of gebruiken, maar kan de hele fysieke leefomgeving betreffen. Nieuwe onderwerpen die geregeld kunnen worden in het omgevingsplan zijn bijvoorbeeld veiligheid en gezondheid. 

Bij de wijziging is het uitgangspunt dat bestaande (vergunde) rechten gerespecteerd worden. Nieuwe ontwikkelingen worden door deze wijziging in beginsel niet mogelijk gemaakt. 

De regels in het plan worden ook afgestemd op actueel vastgesteld beleid en geldende wetgeving. De doorwerking van beleid en wetgeving kan gevolgen hebben voor bestaande rechten, die daardoor kunnen komen te vervallen, worden beperkt of juist worden uitgebreid.  

Participatie

Inwoners,  ondernemers, maatschappelijke organisaties en andere belanghebbenden uit het gebied  ‘Heerlerheide Centrum’ kunnen op 8 oktober 2024 deelnemen aan een participatiebijeenkomst in het Corneliushuis, Groeet Genhei 14. Deze bijeenkomst duurt van 19.00 tot 21.00 uur. Tijdens deze bijeenkomst vragen wij de deelnemers om mee te denken over de inhoud van de wijziging van het omgevingsplan. Hierdoor kunnen wij een betere afweging maken over de regels in het omgevingsplan.

Wilt u deelnemen? Dan kunt zich aanmelden via het mailadres ro@heerlen.nl. Graag uiterlijk op 29 september.

De procedure

We zijn nu nog bezig met het voorbereiden van de wijziging van het omgevingsplan. 

Er liggen nog geen stukken ter inzage. Er kunnen dus ook nog geen zienswijzen worden ingediend. Later wordt bekendgemaakt wanneer en hoe u op het ontwerp van de wijziging van het omgevingsplan een zienswijze kunt indienen, en wanneer u stukken kunt inzien. Dat staat dan in het Gemeenteblad op www.officielebekendmakingen.nl. U kunt zich abonneren op deze bekendmakingen. 

Ga hiervoor naar: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/mijnabonnementen/registreren. Dan ontvangt u de bekendmakingen die voor u van belang zijn per mail.

Juridische achtergrond

Dit is een kennisgeving op basis van artikel 16.29 van de Omgevingswet en 10.2, eerste lid Omgevingsbesluit.

Informatie

Voor informatie over het voornemen het omgevingsplan te wijzigen kunt u contact opnemen met mevrouw H. Notermans of de heer C. Steinbusch van het team Beleid Ruimte, via telefoonnummer 14 045.

Naar boven