Gemeeente Heerlen - PUBLICATIE VOORNEMEN TOT GRONDVERKOOP van een perceel nabij Stadionbaan 50 te Heerlen

 

 

 

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij voornemens zijn om een perceel grond te verkopen en in eigendom over te dragen gelegen nabij de Stadionbaan 50 te Heerlen.

 

Ligging en ruimtebeslag

Het te verkopen perceel is gelegen nabij de Stadionbaan 50 te Heerlen. Het betreft perceel kadastraal bekend gemeente Heerlen:

Sectie G, thans nummer 6708 ged. ter grootte van ca. 13.365 m².

 

Bestemming over te dragen gronden

De vigerende bestemming van het perceel is Sportieve recreatie (Sporthal) in bestemmingsplan “Heerlen-Oost”.

 

Eén koopgegadigde

Naar het oordeel van de gemeente is de huidige erfpachter van het hiervoor omschreven perceel de enige serieuze gegadigde die in aanmerking komt voor het sluiten van een koopovereenkomst voor die betreffende grond omdat hiervoor geldt dat de huidige erfpachter (en beoogd koper) een recht van erfpacht heeft welke tot in ieder geval eind 2028 van kracht blijft. Gedurende deze periode zou een andere koper dan de huidige erfpachter niet vrij kunnen beschikken over de grond en de daarop geplaatste opstallen. Voorts geldt dat het betreffende perceel is bebouwd met een of meerdere opstallen welke door de erfpachter dan wel zijn rechtsvoorgangers zijn geplaatst. De erfpachter heeft bij het einde van het recht van erfpacht het wegneemrecht ten aanzien van (een deel van) deze op het perceel geplaatste opstallen. Onder deze voorwaarden mag de gemeente aannemen dat enkel de huidige erfpachter als serieuze gegadigde gezien kan worden voor het perceel daar deze momenteel weinig tot geen waarde heeft voor anderen wegens het zakelijk recht waarmee deze bezwaard is.

 

Ter aanvulling op bovenstaande geldt nog dat de gemeente bij een verkoop gebonden is aan de algemene beginselen van behoorlijk bestuur en de redelijkheid en billijkheid; het belang van de huidige erfpachter en door hem gedane investeringen zijn daarbij één van de mee te wegen belangen.

 

Eveneens is van belang dat de voorgenomen verkoop bijdraagt aan de duurzaamheidsambities die de gemeente heeft. Gemeente Heerlen wil een toekomstbestendige stad zijn waarin onder meer is vastgelegd om in 2024 energieneutraal te zijn. De huidige erfpacht en beoogd koper verplicht zich in de koopovereenkomst tot het uitvoeren van verduurzamingsmaatregelen waaronder het aanleggen van een groot aantal zonnepanelen en het terug leveren van teveel opgewekte energie.

 

Gelet op het voorgaande is de gemeente van oordeel dat er op grond van objectieve, redelijke en toetsbare criteria slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor het verkopen van deze grond. Deze enige serieuze gegadigde is de huidige erfpachter van het hiervoor omschreven perceel

Het huidige voornemen tot verkoop is daarvan een voortvloeisel.

 

Reageren meerdere koopgegadigden

Bent u van mening dat u ook in de gelegenheid moet worden gesteld de bestemming te realiseren en daarom als koopgegadigde dient te worden aangemerkt voor de te verkopen gronden dan dient u dat uiterlijk 20 kalenderdagen na dagtekening van deze publicatie een kort geding aanhangig te maken bij de bevoegde rechtbank.

Indien u dit niet doet dan zal zulks lijden tot verval van rechten en kunt u tegen de voorgenomen verkoop niet meer in rechte opkomen.

 

Heerlen, 25 januari 2024.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar boven