Vaststelling gewijzigd bestemmingsplan De Parkhoven Zwanensingel

Het college van burgemeester en wethouders maakt ingevolge het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) het volgende bekend.

Bestemmingsplan 

De gemeenteraad heeft in de vergadering van 12 september 2024 het bestemmingsplan ‘De Parkhoven Zwanensingel’ gewijzigd vastgesteld.

Het plangebied aan de Zwanensingel is gelegen op een binnenstedelijke locatie aan de rand van een woonwijk in Holy-Zuid en wordt begrensd door de Zwanensingel (noordzijde), de A20 (zuidzijde), de Lepelaarsingel (westzijde) en de A4 (oostzijde). Op de locatie waren in het verleden voetbalvelden aanwezig. Sinds de verhuizing van de voetbalclub naar een andere locatie in de stad ligt het terrein braak en kent het geen actieve functie meer. Een initiatiefnemer heeft een plan ingediend voor herontwikkeling van het terrein ten behoeve van woningbouw.

Op grond van het voornaamste bestemmingsplan in het plangebied, bestemmingsplan 'Holy-Zuid', is woningbouw niet mogelijk. Met oog op de woningbouwbehoefte en op de geschiktheid van deze locatie voor woningbouw is dit nieuwe bestemmingsplan in procedure gebracht, dat het verkrijgen van een planologisch-juridisch kader voor de herontwikkeling van het plangebied aan de Zwanensingel naar een nieuwbouwbuurt met maximaal 168 woningen tot doel heeft. Hiermee wordt een directe bijdrage geleverd aan het tegengaan van het bestaande woningtekort in Vlaardingen en in de regio Rotterdam.

Het bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerp vanwege enkele aanpassingen. De aanpassingen hebben onder meer betrekking op tekstuele aanpassingen in de toelichting om zaken te verduidelijken of te actualiseren. Zo is het meest actuele, beoogde stedenbouwkundig plan beschreven in de toelichting. Er heeft ook een aanpassing van de verbeelding en van artikel 3.1 van de regels plaatsgevonden, om aan de westzijde van het plan ter plaatse van de bestemming Groen met een nieuwe toegevoegde functie aanduiding ontsluitingen en wegen uit te sluiten. De laatstgenoemde aanpassing is doorgevoerd naar aanleiding van een ontvangen zienswijze van en aanvullende participatie met een omwonende.

Besluit hogere grenswaarden Wet geluidhinder

Ook is een ontheffing hogere grenswaarden Wet geluidhinder verleend. Uit akoestisch onderzoek blijkt dat deze locatie binnen de zone van de rijkswegen A4 en A20 en de lokale wegen Zwanensingel en Lepelaarsingel ligt. Daarnaast ligt het plangebied binnen de zone van het industrieterrein Botlek-Pernis. Voor de rijkswegen A4 en A20 geldt dat er sprake is van een overschrijding van de maximale ontheffingswaarde. Op de locaties waar hier sprake van is wordt de gevel doof uitgevoerd. Het bestemmingsplan voorziet in regels, die voorschrijven dat de aanvraag voor de omgevingsvergunning moet aantonen dat er aan deze regels wordt voldaan. Voor de genoemde rijkswegen en de Zwanensingel geldt dat er sprake is van een overschrijding van de voorkeursgrenswaarde. Om deze reden zijn er hogere waarden vastgesteld. Het akoestisch onderzoek is gevoegd als bijlage bij het bestemmingsplan.

Ter inzage

Het raadsbesluit met het vastgestelde bestemmingsplan, het hogere waarden besluit en alle bijbehorende stukken liggen van donderdag 26 september 2024 tot en met woensdag 6 november 2024 ter inzage. De stukken zijn digitaal raadpleegbaar en beschikbaar gesteld op www.ruimtelijkeplannen.nl, met de planidentificatie:  NL.IMRO.0622.0321bpPkhZ2023-0030

De stukken zijn tevens in te zien op het Stadskantoor aan het Westnieuwland 6. Het stadskantoor is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 17.00. Indien u de stukken wenst in te zien, verzoeken wij u binnen de termijn van de terinzagelegging met ons in contact te treden. Dit kunt u doen door een verzoek per e-mail naar ro@vlaardingen.nl te sturen. We zullen hierop in contact met u treden om een afspraak te maken.

Beroep en voorlopige voorziening

Tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en tegen het hogere waardenbesluit kan door belanghebbenden, of indieners van een zienswijze gedurende de periode van donderdag 26 september 2024 tot en met woensdag 6 november 2024 schriftelijk beroep worden aangetekend bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA te Den Haag. Het bestemmingsplan treedt in werking één dag na afloop van de beroepstermijn. Het beroep schorst de werking van dit besluit niet. Daarvoor kan gedurende de genoemde beroepstermijn bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State naast een beroepschrift ook een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend, op genoemd adres. Een verzoek om een voorlopige voorziening moet dezelfde gegevens bevatten als het beroepschrift en dient het spoedeisende belang aan te geven. Als binnen de termijn naast het beroepschrift een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist. Aan het instellen van beroep en het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening zijn kosten verbonden.

Vlaardingen, 25 september 2024

Burgemeester en wethouders van Vlaardingen

Naar boven