Vestiging voorkeursrecht op grond van artikel 9.1 lid 1 sub c Omgevingswet locatie De Brabander-West

 

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Venray maken op grond van artikel 16.32b van de Omgevingswet (Ow) bekend dat de gemeenteraad op 24 september 2024 een voorkeursrechtbeschikking heeft genomen op grond van het bepaalde in artikel 9.1 lid 1 sub c Omgevingswet.

 

Omschrijving voorkeursrechtbeschikking

Locatie

De voorkeursrechtbeschikking heeft betrekking op meerdere percelen gelegen aan de westzijde van de wijk De Brabander in Venray. De locatie wordt aan de noord- en oostzijde begrensd door Venraysbroek, aan de zuidzijde door de Beekweg en aan de westzijde door de Loobeek.

 

Toegedachte functie

Aan de percelen wordt een niet agrarische functie toegedacht, te weten de functie ‘Woongebied’. Het huidige gebruik is overwegend agrarisch en wijkt af van de toegedachte functie. De functie is niet toebedeeld in het omgevingsplan van de gemeente Venray.

 

Gevolgen vestiging voorkeursrecht

De vestiging van het voorkeursrecht houdt in dat de eigenaren en de beperkt gerechtigden van de betrokken percelen, wanneer zij de percelen of de erop gevestigde beperkte rechten willen vervreemden, deze eerst aan de gemeente Venray te koop moeten aanbieden.

 

Looptijd / duur van het voorkeursrecht

Op grond van artikel 9.4 lid 1 sub a van de Omgevingswet vervalt het voorkeursrecht drie jaar na het ingaan ervan, tenzij voor dat tijdstip de functie waarvoor het voorkeursrecht is gevestigd, is toegedacht in een omgevingsvisie of programma dan wel is toegedeeld in een omgevingsplan.

 

Bekendmaking

Op grond van artikel 3:41 van de Algemene wet bestuursrecht wordt de voorkeursrechtbeschikking bekendgemaakt door toezending van een brief met de daarbij gevoegde voorkeursrechtbeschikking en

overige relevante stukken aan de belanghebbenden. Belanghebbenden zijn de eigenaren en alle rechthebbenden op de onroerende zaak die in hun mogelijkheden worden beperkt door het

voorkeursrecht. Het gaat dan om de eigenaren en houders van beperkte rechten die in de perceellijst zijn vermeld.

 

Inwerkingtreding

De voorkeursrechtbeschikking treedt in werking na inschrijving in het openbaar register van het Kadaster.

 

De percelen zijn niet eerder betrokken geweest bij een aanwijzing ingevolge het voorkeursrecht, behoudens het besluit van het college van 2 juli 2024 tot het nemen van de voorkeursrechtbeschikking om de gronden voorlopig aan te wijzen voor een periode van drie maanden.

 

Terinzagelegging

De stukken liggen gedurende zes weken ter inzage, gerekend vanaf de bekendmaking. De stukken liggen op het gemeentehuis van Venray, Raadhuisstraat 1 te Venray. U kunt de stukken hier op afspraak inzien.

 

Bezwaar

Belanghebbenden kunnen uiterlijk binnen zes weken na de datum van de bekendmaking van de voorkeursrechtbeschikking een bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van de gemeente Venray. U kunt uw bezwaarschrift toesturen naar:

burgemeester en wethouders van de gemeente Venray,

t.a.v. afdeling SDW, team Ruimtelijke Ontwikkeling

Postbus 500

5800 AM Venray

 

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet tenminste vermelden:

1. De naam en adres van de indiener;

2. De dagtekening;

3. Een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar gericht is;

4. De gronden van het bezwaar.

 

Toelichting bezwaar maken

Tegen de voorkeursrechtbeschikking kunnen belanghebbenden een bezwaarschrift indienen.

Belanghebbenden zijn de eigenaar en alle rechthebbenden op de onroerende zaak die in hun

mogelijkheden worden beperkt door het voorkeursrecht. Aan het indienen van een bezwaarschrift zijn geen kosten verbonden.

Na de beslissing op bezwaar kunnen belanghebbenden beroep instellen bij de rechtbank. Daarna staat

hoger beroep open bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Voor beroep en hoger

beroep zijn griffierechten verschuldigd. Als het beroep gegrond wordt verklaard, wordt dat griffierecht

vergoed.

 

Voorlopige voorziening

Het indienen van bezwaar schorst de werking van de voorkeursrechtbeschikking niet. Dat betekent dat de gevolgen van het besluit niet worden gepauzeerd; de voorkeursrechtbeschikking blijft dus gelden.

Een belanghebbende die bezwaar heeft ingediend, kan de voorzieningenrechter van de rechtbank vragen om de voorkeursrechtbeschikking te schorsen (voorlopige voorziening). Voor een verzoek tot een voorlopige voorziening zijn griffierechten verschuldigd. Als het verzoek wordt toegewezen, wordt dat griffierecht vergoed.

 

Nadere inlichtingen

Voor nadere inhoudelijke informatie kunt u op werkdagen contact opnemen met Margo van der Meer, margo.van.der.meer@venray.nl of Lieke van Lieshout, lieke.van.lieshout@venray.nl, telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 0478 523 333.

 

Venray, 26 september 2024

Het college van burgemeester en wethouders.

 

 

 

Naar boven