Vlagprotocol gemeente Kampen

Dit vlagprotocol is opgesteld om uniformiteit en respect te waarborgen bij het hijsen van vlaggen op gemeentelijke gebouwen in Kampen

 

Wanneer kan ik als burger de Nederlandse vlag uithangen?

Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. U mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Er zijn wel regels voor het vlaggen vanaf Rijksgebouwen. Die staan in de vlaginstructie. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen de instructie volgen als richtlijn. Dit is niet verplicht.

 

Regels voor het uithangen van de vlag:

U mag altijd de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen. U bent dus nooit strafbaar als u de vlag uithangt.

 

Gebruiken en gewoontes bij uithangen vlag:

Wel zijn er gebruiken en regels (protocol) voor het uithangen van de vlag. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het de gewoonte dat u de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wilt u de vlag ’s nachts wel laten hangen? Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn.

 

Vlaginstructie voor Rijksgebouwen:

In de algemene vlaginstructie staat op welke speciale dagen de vlag uit moet vanaf Rijksgebouwen en op welke manier. Provincies, gemeenten en waterschappen wordt gevraagd de vlaginstructie te volgen. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen de instructie als richtlijn volgen. Dit is niet verplicht. De minister-president stelt de instructie op.

Zijn er bijzondere gebeurtenissen in het Koninklijk Huis, zoals een geboorte, huwelijk of overlijden? Dan kan de minister-president een speciale vlaginstructie geven. Dit kan de minister-president ook doen bij bijzondere gelegenheden, bijvoorbeeld om slachtoffers te herdenken van een (inter)nationale ramp.

 

Uitgebreid en beperkt vlaggen Nederlandse vlag

Er zijn twee soorten vlagprotocol: uitgebreid en beperkt vlaggen. Uitgebreid vlaggen houdt in dat er vlaggen worden gehesen op alle (rijks- en gemeentelijke) gebouwen. Dat gebeurt op nationale feest- en herdenkingsdagen. Op verjaardagen van de koning(in), kroonprins(es) en op koninkrijksdag wordt beperkt gevlagd, dat wil zeggen alleen op het gemeentelijk hoofdgebouw, het stadhuis.

 

Er kan worden gevlagd met (op Koningsdag en op de verjaardagen van de hieronder genoemde leden van het koninklijk huis) en zonder oranje wimpel (bij alle andere gelegenheden).

 

Zon- en feestdagen

Als een van de genoemde data op een zondag of op een algemeen erkende christelijke feestdag valt, dient op een andere datum te worden gevlagd. Deze datum staat op het schema vermeld tussen haakjes.

 

Bijzondere gebeurtenissen

Bij bijzondere gebeurtenissen in de koninklijke familie (geboorte, huwelijk, overlijden) komt er telkens een speciale regeling, waarvan de inhoud van geval tot geval bekend wordt gemaakt door het Ministerie van Binnenlandse Zaken/Rijksvoorlichtingsdienst. Zij informeren de Provincie, die de gemeentes weer op de hoogte breng. Houd er rekening mee dat dit meestal pas op het laatste moment gebeurt. Probeer daarom liever zelf informatie te achterhalen bij de RVD.

 

Bezoek staatshoofden

Tijdens officiële inkomende bezoeken van staatshoofden wordt alleen gevlagd in de plaatsen die zij bezoeken.

 

Schematisch overzicht data voor vlaggen

De data waarop van de rijksgebouwen of uitgebreid (UV) of beperkt (BV) wordt gevlagd. Tussen haakjes staan de alternatieve data indien een datum op een zondag of een algemeen erkende christelijke feestdag valt.

 

Buitenlandse, provinciale en gemeentelijke vlaggen:

Bij officiële bezoeken waarbij het college van burgemeester en wethouders betrokken is, hangt de gemeente Kampen (afhankelijk van de delegatie) een buitenlandse, provinciale en/of gemeentevlag uit bij het stadhuis.

 

  • In Nederland moet de nationale driekleur altijd de ereplaats hebben.

  • De ereplaats is de beste plaats, die afhankelijk van de situatie is: vooraan, midden of links vanuit het (aankomend) publiek gezien.

  • Als er meerdere vlaggen worden gehesen, moeten deze even groot zijn en op gelijke hoogte worden gehesen.

  • Bij het uithangen van 2 vlaggen is de ereplaats rechts, gerekend met de rug naar de vlaggen.

  • Bij 3 vlaggen moet de Nederlandse vlag in het midden hangen.

  • Als de provinciale en de gemeentelijke vlag naast de Nederlandse vlag komen, is de opstelling: gemeentelijke vlag links, Nederlandse vlag midden, provinciale vlag rechts.

  • Alleen als het een gemeentelijke aangelegenheid is, moet de gemeentevlag rechts.

  • Als naast de Nederlandse vlag vlaggen van andere landen worden gehesen, bepaalt de letter van de landnamen volgens het Franse alfabet de volgorde.

 

Halfstok Vlaggen:

  • Bij nationale rouwdagen wordt de Nederlandse vlag halfstok gehesen, van zonsopgang tot zonsondergang.

  • Bij het overlijden van een lid van het Koninklijk Huis wordt de Nederlandse vlag halfstok gehesen gedurende de rouwperiode.

  • Bij impactvolle lokale gebeurtenissen die een groot deel van de inwoners van Kampen raken, zoals rouw, kan de gemeentevlag halfstok worden gehangen om steun en medeleven te betuigen.

  • Er wordt niet gevlagd met buitenlandse vlaggen.

 

 

Datum

Gelegenheid

Soort vlag

31 januari (1 februari)

Verjaardag van Prinses Beatrix

Nederlandse vlag (BV)

27 april (26 april)

Verjaardag van Koning Willem-Alexander

Nederlandse vlag (UV)

4 mei

Nationale dodenherdenking, halfstok vanaf 18:00 uur tot zonsondergang

Nederlandse vlag (UV)

5 mei

Nationale Bevrijdingsdag

Nederlandse vlag (UV)

9 mei

Dag van Europa

Europese vlag (BV)

17 mei (18 mei)

Verjaardag van Koningin Maxima

Nederlandse vlag (BV)

30 juni

Herdenking slavernijverleden, halfstok tot zonsondergang

Nederlandse vlag

01 juli

Viering afschaffing slavernij verleden / Keti Koti

Nederlandse vlag

Tweede Pinksterdag

Open Kerkendag

Open Kerkendagvlag (BV)

Laatste zaterdag in juni

Veteranendag

Nederlandse vlag (UV)

15 augustus (16 augustus)

Formeel einde Tweede Wereldoorlog

Nederlandse vlag (UV)

Tweede weekend van september

Open Monumentendag

Open monumentendag vlag (BV)

11 oktober

Coming Out Day

Progressvlag (BV)

2e vrijdag van december

Paarse vrijdag

Progressvlag (BV)

7 december (8 december)

Verjaardag van de Prinses van Oranje

Nederlandse vlag (BV)

15 december (16 december)

Koninkrijksdag

Nederlandse vlag (BV)

 

Extra vlagmomenten

De gemeente kan vlaggen hijsen van externe partijen. Zo wordt er gevlagd op voor de gemeente belangrijke nationale en internationale dagen.

 

Maatschappelijke tendens

Met vlaggen kunnen we zichtbaar aandacht vragen en bewustwording creëren voor maatschappelijke thema’s en de impact daarvan. De behoefte in de samenleving aan symboliek en het uitdragen van betrokkenheid is groot. De gemeente Kampen stelt zich terughoudend op in het zichtbaar uitdragen van wat kan worden gezien als symbool van een politieke of commerciële opvatting. Het algemeen belang is leidend.

 

Incidenteel vlaggen

In bijzondere gevallen wordt incidenteel gevlagd, zoals bij nationale rouw (ramp MH17, overlijden lid Koninklijk Huis) of een bijzonder jubileum (75 jaar VN 2020). Dat gebeurt doorgaans op basis van een speciale vlaginstructie van de landelijke overheid. Vlaggen n.a.v. incidenten is in principe voor de tijdspanne van één dag. Anders dan bij persoonlijk overlijden is de periode echter niet af te bakenen vanaf overlijden tot en met de uitvaart. Verzoeken tot incidenteel vlaggen worden besproken door medewerker Kabinetszaken met burgemeester. De burgemeester is bevoegd om een besluit tot vlaggen te nemen.

 

Bijzondere situaties

Naar aanleiding van ingrijpende maatschappelijke gebeurtenissen of ontwrichtende situaties die impact hebben op de Kamper of Nederlandse samenleving hangt de gemeente Kampen in principe de Kamper vlag halfstok, tenzij er een vlaginstructie is vanuit de landelijke overheid.

 

Vlagverzoeken uit de samenleving

Voor het indienden van een vlagverzoek geldt de volgende werkwijze:

Een vlagverzoek moet minimaal drie weken voor de eerste vlagdag schriftelijk zijn ingediend bij de medewerker Kabinetszaken van de gemeente. Het is niet mogelijk een vlagverzoek in te dienen met een politiek of commercieel doel of dat in strijd is met artikel 1 van de Grondwet. In gevallen waarin dit protocol niet voorziet of als er twijfel is over een vlagverzoek uit de samenleving, beslist de burgemeester. Burgemeester doet hiervan zo mogelijk vooraf en anders achteraf melding in het college.

 

Vlaggen vanaf de Torens

De Nieuwe Toren, Buiten Toren en Boven Toren zijn (onderdeel van) monumenten. Vlaggen vanaf de torens vlaggen blijft bijzonder. Afgezien daarvan vraagt het vlaggen vanaf de torens een tijdsinvestering. Om het bijzondere karakter van vlagvertoon aan de torens te behouden, wordt dit beperkt tot de basis; verjaardagen leden Koninklijk Huis, de herdenkingsdagen 17 april, 4 en 5 mei, 15 augustus- en Veteranendag.

 

BIJLAGE 1:

 

HANDLEIDING VOOR HET GEBRUIK VAN DE NEDERLANDSE VLAG

 

De Nederlandse vlag is het symbool van de eenheid en de onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. De vlag behoort overal waar zij op het Nederlands grondgebied wordt ontplooid, de ereplaats te hebben.

 

De kleuren van de Nederlandse vlag

De kleuren van de Nederlandse vlag zijn: helder vermiljoen - helder wit - kobaltblauw. Over de afmetingen van de vlag zijn geen voorschriften. In het algemeen dient de lengte zich te verhouden tot de breedte als 3 : 2. Op de Nederlandse vlag behoort geen enkele versiering of andere toevoeging te worden aangebracht. Ook het gebruik van een vlag louter voor versiering behoort te worden nagelaten. (Wel mag vlaggendoek voor versiering - bijv. in de vorm van draperieën - worden gebruikt).

 

Het hijsen van de vlag

De vlag dient gehesen te worden aan een stok, waarvan de lengte zodanig is, dat de vlag (ook als zij halfstok is bevestigd) nimmer de grond raakt of het verkeer kan hinderen. Nederlandse of buitenlandse vlaggen behoren niet tussen zonsondergang en zonsopgang gehesen te worden of te blijven. Elke gehesen vlag moet derhalve bij zonsondergang worden neergehaald en zo nodig de volgende dag na zonsopgang opnieuw worden ontplooid. Uitzondering hierop is mogelijk, als de vlag zodanig verlicht wordt, dat de kleuren duidelijk te zien zijn.

 

Halfstok vlaggen

Het halfstok hijsen van de vlag behoort op de volgende wijze te geschieden: eerst wordt de vlag vol gehesen, daarna wordt zij langzaam en statig neergehaald, totdat het midden van de vlag op de helft van de normale hoogte is gekomen, waarna de vlaggenlijn wordt vastgebonden; de vlag wordt niet opgebonden. Bij het neerhalen van een halfstok gehesen vlag wordt deze eerst langzaam en statig vol gehesen en vervolgens op dezelfde wijze neergehaald.

 

Het hijsen van meer vlaggen

Bij het hijsen van meer vlaggen behoren deze van gelijke afmetingen te zijn en zo mogelijk op gelijke hoogte te worden gehesen. Bij het ontplooien van twee vlaggen is de ereplaats rechts, gerekend met de rug naar de vlaggen. Daar behoort dus de Nederlandse vlag. Bij drie vlaggen behoort de Nederlandse vlag in het midden.

Als de provinciale en de gemeentelijke vlag naast de Nederlandse vlag komen, is de opstelling in het algemeen (met de rug naar de vlaggen): gemeentelijke vlag links, Nederlandse vlag midden, provinciale vlag rechts. Alleen als het een gemeentelijke aangelegenheid betreft, is de volgorde omgekeerd.

 

Naar boven