Besluit tot eerste wijziging van het Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Sluis 2023.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Sluis, Gelet op de Verordening maatschappelijke ondersteuning 2018 gemeente Sluis;

 

Besluit:

 

Vast te stellen het Besluit tot eerste wijziging van het Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Sluis 2023.

 

Artikel 1a.  

Artikel 10 lid 1 wordt vervangen door:

1. De door het college te verlenen voorziening voor vervoer kan bestaan uit:

a. Een algemene voorziening voor collectief vervoer voor inwoners van 70 jaar en ouder en met een maximum van 3.000 kilometers per jaar.

b. Een maatwerkvoorziening voor vervoer (natura of Pgb) die kan bestaan uit:

• Vervoer per taxi;

• Vervoer per rolstoel-taxi;

• Een aanpassing van de eigen auto;

• Een al dan niet aangepaste (bruikleen) auto;

• Een scootmobiel, een aangepaste fiets of aankoppelunit voor de rolstoel;

• Een training voor een scootmobiel of een gesloten buitenwagen;

• Een ander vervoersmiddel dan de vervoersmiddelen zoals hiervoor genoemd;

• Onderhoud en reparatie van voorzieningen als hiervoor bedoeld.

Artikel 1b.  

De toelichting bij artikel 10 wordt vervangen door:

Bij vervoer ligt het primaat bij het collectief systeem van aanvullend vervoer, eventueel in combinatie met andere vervoersvoorzieningen. Het samenwerkingsverband collectief vervoer Zeeuws-Vlaanderen, een gemeenschappelijke regeling van de gemeenten Hulst, Terneuzen en Sluis is uitvoerder van dit collectief vervoerssysteem.

Algemene voorziening vervoer

Het regiotaxivervoer is in de gemeente Sluis een Algemene Wmo voorziening voor inwoners van 70 jaar en ouder en met een maximum van 3.000 kilometers per jaar. Gebruikers van het regiotaxivervoer dienen te beschikken over de regiotaxi-pas. Deze pas kan worden aangevraagd door het volledig invullen en ondertekenen van het aanvraagformulier. Dit kan via de website van de gemeente Sluis.

Ook kan dit door contact op te nemen met het cluster Wmo. De administratie bij een algemene voorziening blijft beperkt tot het aanmaken van een regiotaxipas (al dan niet tijdelijk) van 3000 kilometer.

Maatwerkvoorziening vervoer (= jonger dan 70 jaar en/of meer dan 3.000 kilometer per jaar)

Een cliënt komt niet toe aan een maatwerkvoorziening voor vervoer als er een andere voorziening is die passend en adequaat is. In zeer bijzondere omstandigheden kan het voorkomen dat er bovenop de algemene voorziening vervoer extra vervoer noodzakelijk is (maximaal 3.000 kilometer erbij). Deze bijzondere omstandigheden moeten worden beoordeeld door het cluster Wmo door middel van een onderzoek.

Het is ook mogelijk een vervoersvoorziening te verstrekken in de vorm van een persoonsgebonden budget. Bij een autoaanpassing moet de resterende gebruiksduur nog minimaal 10 jaar zijn.

De omvang van het persoonsgebonden budget voor vervoer per taxi of vervoer per rolstoeltaxi wordt als volgt vastgesteld: In de uitzonderlijke individuele gevallen waarbij deze voorziening noodzakelijk is, er is immers sprake van een vervoersbehoefte waarin niet kan worden voorzien door het collectief systeem van aanvullend vervoer, wordt bij een leverancier die wel kan voorzien in deze voorziening (vervoer per taxi of vervoer per rolstoeltaxi), de prijs opgevraagd van de goedkoopst adequate voorziening. Het hiermee gemoeide bedrag wordt betaalbaar gesteld in de vorm van een persoonsgebonden budget. Met het verstrekte persoonsgebonden budget kan de cliënt conform de in het programma van eisen gestelde vereisten vervolgens zelf in deze vervoersbehoefte voorzien.

De vaststelling van het persoonsgebonden budget voor de overige in artikel 7 genoemde voorzieningen geschiedt, met in achtneming van artikel 2 van dit besluit, als volgt:

Bij de op grond van de Europese aanbesteding Wmo-hulpmiddelen gecontracteerde leverancier, Welzorg, wordt op basis van een programma van eisen de catalogusprijs opgevraagd voor de goedkoopst adequate voorziening. Deze prijs, voor zover van toepassing verhoogd met een aanvullend bedrag voor onderhoud, gebruik, verzekeringen en reparatie wordt betaalbaar gesteld in de vorm van een persoonsgebonden budget. Tevens wordt bij genoemde leverancier, voor zover van toepassing, de gebruikelijke afschrijvingstermijn van een dergelijke vervoersvoorziening opgevraagd, want dit is immers de periode waarvoor, bij ongewijzigde (medische) omstandigheden van de cliënt, het persoonsgebonden budget wordt verstrekt. Met het verstrekte persoonsgebonden budget kan de cliënt conform de in het programma van eisen gestelde vereisten vervolgens zelf een vervoersvoorziening aanschaffen.

Artikel 2 Inwerkingtreding.

Dit besluit treedt in werking op 1 april 2023.

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Sluis;

Oostburg, 28 maart 2023

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN SLUIS,

de secretaris, de burgemeester,

S.I. de Kievit-Minnaert mr. M.M.D. Vermue

Naar boven